Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 3

Satel i HC3

Question

Posted

Czy jest możliwość wykorzystania czujników Satela w scenach?? Satel bez problemu dodał mi się do HC3, widzę naruszenia poszczególnych czujek, ale niestety nie mogę ich wykorzystać w scenach, chyba że coś robię źle.

• Like 1

Recommended Posts

• 0
Posted

W HC2 na pewno było to możliwe. 

Możesz powiedzieć jak wykonałeś integracje z Satelem? Za nic nie chce to u mnie działać...

• 0
Posted

Ja tez chętnie bym się dowiedział (tak krok po kroku) - u mnie tez nie chce to działać 

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Że w HC2 to działało to wiem bo zawsze z tego korzystałem u klientów. 

w HC3 -> Urządzenia -> "+" -> "Dodaj inne urządzenie" -> wybieramy z listy "Satel" -> dodaje nam się urządzenie -> w zakładce zaawansowane ustawiamy adres ip, port integracji i hasło użytkownika w satelu, klikamy zapisz i czekamy dłuższą chwilę jak system ściągnie sobie wszystkie urządzenia z satela.

• 0
    Posted
    5 godzin temu, dambis napisał:

Że w HC2 to działało to wiem bo zawsze z tego korzystałem u klientów. 

w HC3 -> Urządzenia -> "+" -> "Dodaj inne urządzenie" -> wybieramy z listy "Satel" -> dodaje nam się urządzenie -> w zakładce zaawansowane ustawiamy adres ip, port integracji i hasło użytkownika w satelu, klikamy zapisz i czekamy dłuższą chwilę jak system ściągnie sobie wszystkie urządzenia z satela.

I działa u Ciebie to? Bo ja niestety nie mam tyle szczęścia. 
    sciaga mi urządzenia ale nie mam możliwości przypisania ich do pokoi. Opcja zaawansowane zawsze wywala  błąd. 

• 0
    Posted

"Opcja zaawansowane zawsze wywala  błąd. " - mi też . Jakiej przeglądarki i jakiego systemu operacyjnego używacie.. Może to ma znaczenie 

• 0
    Posted

Nie ma znaczenia, sprawdzałem na wszystkim. 

• 0
    Posted

Znając Fibaro od wielu lat myśle że za rok możemy porozmawiać o sofcie produkcyjnym :) narazie po testach widzę że to tylko wczesna ALFA. Nawet prostych scen z wyzwalaczem typu wschód słońca nie idzie zapisać :) odkładam zabawkę na półkę na rok :) zostaje z HC2

• 0
    Posted

Satel dodaje się do HC3 tylko jeśli jest jedna centralapodłączofna do ETHM, czyli jak macie drugą. HC2 to nie zadziała. Trzeba. wyłączyć urządzenia zintegrowane wcześniej z ETHM i dopiero ruszy. na HC3

• 0
    Posted
    11 godzin temu, fryzo napisał:

Satel dodaje się do HC3 tylko jeśli jest jedna centralapodłączofna do ETHM, czyli jak macie drugą. HC2 to nie zadziała. Trzeba. wyłączyć urządzenia zintegrowane wcześniej z ETHM i dopiero ruszy. na HC3

Masz racje ... Ale jesteś w stanie przypisać np czujki ruchu do pomieszczenia tak by były widoczne??? To samo z wyjściami i strefami???

• 0
    Posted

poczekaj troche, jesli nie chcesz robic dwa razy. Aktualna beta ma ulepszony i poprawiony plugin do Satela.

• 0
    Posted
    56 minut temu, tinman napisał:

poczekaj troche, jesli nie chcesz robic dwa razy. Aktualna beta ma ulepszony i poprawiony plugin do Satela.

a kiedy będzie ? 

• 0
    Posted

jest juz

• 0
    Posted

Po aktualizacyj i tak nie mam możliwość wykorzystania stanu czujek satel w scenach, komuś się udało to osiągnąć czy dalej nie do końca działa jak powinno?

• 0
    Posted

Udało Wam się coś z tym ogarnąć?

Moje hc3 podłączył się do Satela i zaciągnęło wszystko w postaci jak z obrazka.

Z tym że teraz mogę z informacji pobranych z Satela korzystać tylko poprzez "patrzenie w logi" :D

Pozdr,

P

Please login or register to see this attachment.

• 0
    Posted

Ciągle ten sam problem. Komuś się udało?

• 0
    Posted

Witam na forum, aktualnie jestem po migracji HC2 na HC3, wszystko się rozsypało i po różnych próbach odzyskania systemu wszystko zbudowałem od nowa. Głównym moim problemem był brak backupu w chmurze,stwierdziłem, że będzie bezpieczniej jak będę backupy robił lokalnie i tu się pomyliłem. System nie dał możliwości wyboru i nie skorzystał z backup lokalnego. generalnie wyskoczył błąd, że potrzebuje systemu z chmury. Wtedy zrobiłem backup, ale HC2 już miał wszystko zamrożone, całe szczęście, że pozostały dane bez możliwości sterowania co później pomogło mi ustawić na nowo HC3 z starym nazewnictwem i funkcjami, jedynie kamery przeniosły się bez problemu. Co ciekawe podczas tej pierwszej migracji zniknęły też wcześniejsze backup lokalne i kiedy towszystko się sypnęło nie mogłem odzyskać działającego systemy w HC2. W dokumentacji HC3 w rozdziale migracji niema informacji, że trzeba mieć backup w chmurze i lokalne backupy znikają.

Dwa dni mi zeszły na odbudowaniu systemu od nowa.

Aktualnie po aktulizacji posiadam system wersja 5.040.37, uruchomiłem centralę Satela bez problemu i sceny uruchomione z elementami satel również działają (czujki i kontaktrony widoczne w HC3)

Podczas uruchomiana zrobiłem trochę notatek z uwagami dotycżącyni działania HC3 i braków w  stosunku do HC2. To co wcześniej koledzy zauważyli na starszych iPadach nie można uruchomić nowej aplikacji mobilnej, na nowszych iPadach tylko instaluje się nowa mobilna, ale jest nijaka, została pozbawiona funkcji dodawania i usuwania urządzeń co jest bardzo dużą niedogodnością podczas instalacji, gdzie trzeba chodzić po rozległm terenie.

Stara aplikacja z "domkiem" była ładniejsza i bardziej funkcjonalna i lepiej się prezentowała na iPadzie w ramce na ścianie.

Na stacjonarnym komputerze czy laptopie, HC3 bardzo dobrze się konfiguruje i jest przejrzysty.

Trochę się rozpisałem jak na początek

Pozdrawiam

• 0
    Posted

Udało mi się  właśnie korzystać z czujników satela, wykrywanie ruchu mogę wykorzystywać w scenach, natomiast standardowe wyjścia satela np: system czuwa system wyłączony pomimo, że fibaro widzi te wyjścia prawidłowo to nie realizuje scen tak jak by ich nie widział.

Mnie interesowały czujki ruchu - i to działa w scenach 

Oraz stan alarmu - to również działa ale informację trzeba wziąć z panelu alarm a nie z urządzeń wyjściowych satela

W razie czego służę pomocą. poniżej zdjęcia

• 0
    Posted (edited)

U mnie wszystko w gra w tym temacie :)  Przykładowy test poniżej

Edited by tnwirtu
    • 0
    Posted

Panowie jestem na etapie wyboru alarmu do domu. Jaki polecacie do prawidłowej konfiguracji z hc3? Czy tylko satel (jaki model będzie najlepszy) a jak nie stael to jaki inny polecacie? 

• 0
    Posted

Jeśli chodzi o natywną integrację po stronie FIBARO to tylko Satel Integra. 

Można się jeszcze bawić z sczytywaniem stanów z parametrycznych linii alarmowych za pomocą Fibaro Smart Implanta jednakże to więcej roboty i zdecydowanie bardziej instalatorski temat. 

Kiedyś nawet taki fajny filmik na YT oglądałem w podobnym temacie - w tym przypadku integracja z SmartThings ale oczywiście z kontrolerem FIBARO możesz zrobić analogicznie.