Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


  • 0

HC3 - asocjacja nie działa


dlizak
 Share

Question

Jestem w trakcie migracji z HC2 na HC3 i napotkałem problem z asocjacjami.

 

Próbuję ustawić powiązanie między Fibaro Motion Sensor, a Dimmerem 2.

Oba urządzenia dodane w trybie chronionym - przynajmniej tak mi sie wydaje - nie wiem jak sprawdzić to w HC3 - nie ma żadnej ikonki przy urządzeniu. W HC2 była kłódeczka. Niemniej zaptaszałem żeby dodało się w trybie chronionym.

W ustawieniach Motion Sensora ustawiłem taką asocjację:

Please login or register to see this image.

/monthly_2020_07/image.png.ac522bec09ee41e80b705f7d70005d7f.png" />

 

Po ustawieniu wybudziłem go przyciskiem zgodnie z komunikatem. Komunikat zniknął i teoretycznie powinno działać - czujnik ruchu po wykryciu ruchu powinien zaświecać światło podłączone do Dimmera 2.

Odległość między urządzeniami ok 5m. podczas ustawiania asocjacji, ok 3m od centralki. Po zamontowaniu na swoim miejscu są dosłownie 1,5m od siebie.

 

Na HC2 jeszcze nie przeniosłem wszystkiego i tam mam ustawioną prawie taką samą asocjację z tym że między Fibaro Motion Sensor, a Double Switchem 2 (oba urządzenia w trybie chronionym) - działa jak złoto.

EDIT: działało... Przeniosłem urządzenia z HC2 na HC3, które działały powiązane ze sobą, ale nie udało mi się ponownie ustawić asocjacji między nimi z użyciem HC3...

 

Co robię źle?

Edited by dlizak
Link to comment
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

  • 0

Jest to po prostu przerażające, że takie problemy pojawiają się w związku z powstaniem tej centralki. Domyślam się, że nie jest Pan właścicielem Fibaro od "5 minut" i że nie miał Pan większych problemów z HC2 - chociażby po opisie tej asocjacji - podłączył Pan wszystko jak trzeba i po prostu DZIAŁAŁO. A teraz się okazuje, że NIE DZIAŁA.

Ja jestem w tej chwili SZCZĘŚLIWYM posiadaczem HCL i mam w sumie 38 urządzeń - to dość sporo. Myślę nad zmianą centralki. Wybór mam jak ten osiołek w znanym wszystkim wierszyku.

Kupić albo używane HC2 za 800-1000 zł albo wybrać "wielką niespodziankę" czyli nową HC3 w cenie około 1900-2500 zł. Z jednej strony chciałbym jednak sprzęt nowocześniejszy technicznie. Ale jak czytam takie posty jak Pana to ręce opadają, a rozum mówi: na cholerę ci jeść tę żabę!

 

Przepraszam, że mój wpis nie do końca na temat. Ale to naprawdę jest koszmarne, że czyta się takie posty.

Czy udało się Panu rozwiązać problem - zaczęły te asocjacje działać???

Pozdrawiam

Leszek

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...