Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted (edited)

Czołem !

Posiadam termostat bezprzewodowy Heatit Z-Temp2, który przy współpracy ze Smart Implant steruje piecem na zasadzie ON/OFF (ustawiona asocjacja Endpoint0/Grupa3 (on/off) na Smart implant). Działa to całkiem nieźle choć przełączenie w tryb OFF działa z opóźnieniem, ale do przeżycia :) 

Dołożyłem do systemu 4 głowice termostatyczne Heat Controller i tu pojawia się problem. Pomimo różnych prób nie potrafię tego wszystko ze sobą ustawić w taki sposób żeby termostat (Heait) sterował głowicami (Heat Controller). Całość na dzień dzisiejszy załatwiłem "łopatologicznie" mam scenę która ustawia pełne otwarcie głowic po załączeniu pieca, i scenę która ustawia głowice na Off, gdy piec nie działa. Stan pieca pobierany jest ze smart implant, więc trochę od tyłu i jak dla mnie bez sensu ale inaczej nie wiem jak to ogarnąć. 

Interesuje mnie takie takie ustawienie żeby:

1. Harmonogram sterował temperaturą / głowicami i termostatem (próbowałem urządzenia/pluginu Heat Activator dla głowic lecz wtedy nie działa pkt. 2 i 3 oraz nie zmienia nastawy na termostacie Heatit);
  2. Ręczna zmiana temperatury na termostacie, ustawi wszystkie głowice na zadaną temperaturę na powiedzmy 30 minut, po czym wróci wszystko do harmonogramu.
  3. Ręczna zmiana temperatury na głowicy, załączy piec na powiedzmy 30 minut dogrzewając dany pokój, po czym wróci wszystko do harmonogramu.

Dodatkowo może ktoś z Was wie, czy można ustawić zakres czasu z którego termostat Heatit uśredni pomiar temperatury. Na chwilę obecną wygląda to tak, że na termostacie jest ustawione 22 stopnie, piec nie chodzi, grzejniki nie grzeją. Dzieciaki przebiegną przy termostacie, narobią wichury :) temperatura spada o 0,5 stopnia i włącza piec po czym za 2-3 minuty, termostat znowu osiąga 22 stopnie i piec wyłącza. Niby nic ale czasami potrafi włączać / wyłączać piec kilkanaście razy na 15 minut. Chyba, że można jakoś inaczej rozwiązać ten problem. 

Please login or register to see this attachment.

Edited by itcreative
Posted

opoznienie jest normalne w z-temp2, to tylko pare sekund niczym termostat jest pewny ze ktos przestal przestawiac i wysyla pozycje.

Plugin Fibaro jest zesputy, wiec zapomnij - ale byl by rozwizaniem, na te 30min (to jest normalne, po jest ten plugin zeby reczne zmiany przejac jako man harmonogram)

Zrobilem QAz codu fibarowskiego plugina, ale nie dziala jeszcze wszystko, wiec mozesz ale uzyc ta scene

dodaj tylko glowice zeby tez byly wlaczane.

• Thanks 1
  • Topic Author
  • Posted (edited)

Dzięki @tinman  Właśnie o to mi chodziło, działa :) !!!

p.s. znasz może jakieś sensowne rozwiązanie tego problemu: 

Cytat

Na chwilę obecną wygląda to tak, że na termostacie jest ustawione 22 stopnie, piec nie chodzi, grzejniki nie grzeją. Dzieciaki przebiegną przy termostacie, narobią wichury :) temperatura spada o 0,5 stopnia i włącza piec po czym za 2-3 minuty, termostat znowu osiąga 22 stopnie i piec wyłącza. Niby nic ale czasami potrafi włączać / wyłączać piec kilkanaście razy na 15 minut. Chyba, że można jakoś inaczej rozwiązać ten problem. 

Edited by itcreative
    Posted (edited)

tak, Z-Temp2 ma parametr do tego, normalnie jest parametr 10 ustawiony na 5, czli 0.5° hysteresis - ustaw na wiecej i to wszystko.

Please login or register to see this image.

/monthly_2020_10/image.png.0110f179a6b9f84001023ca6e0b16c4b.png" />

Edited by tinman
    • Thanks 1
  • Topic Author
  • Posted

@tinman Dzięki za pomoc, wszystko działa jak należy ! :)

• 5 weeks later...
    Posted

Czesc,

Mam pytanie jak dokladnie jest ustawiony z-temp2 ze smart sensorem. Walcze z tym od tygodnia i nie jestem w stanie uruchomic smart sensora poprzez z-temp2. Mam ustawiony termostat tak ze widze wszystkie parametry a zmiana temperatury zmienia parametr na ogrzewanie.

Pytania mam:

1. Gdzie grupa 3 powinna byc powiazana na smart implancie czy z-temp2?

2. Czy to powiazanie powinno byc single czy multichannel?

3. Co z ustawieniami smart implant na grupach 1 i 2?

Dzieki z gory za pomoc

• 1 month later...
    Posted

Up