Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


  • 0

Problem z komunikacją z urządzeniami zasilanymi niebateryjnie


daro75
 Share

Question

Witam

Jak w temacie od kilkunastu dni mam problem z komunikacją z urządzeniami zasilanymi niebateryjnie, czyli z gniazdkiem i żarówką. W panelu Fibaro w urządzeniach ikony urządzeń są przekreślone i pisze "PROBLEM Z KOMUNIKACJĄ" po naciśnięciu "WYMUŚ KOMUNIKACJĘ" na chwilę wygląda że jest OK, ale po wyzwoleniu włącznika pojawia się znowu komunikat "PROBLEM Z KOMUNIKACJĄ". O ile gniazdko mam włączone prawie zawsze i rzadko nim steruję to żarówka reaguje na czujnik ruchu i ma przypisane sceny. Na 100% jest to wina HCL bo żarówka jest też uruchamiana czujnikiem ruchu przez asocjacje i działa, tylko sceny nie chodzą i brak możliwości sterowania zdalnego.

Z urządzeniami zasilanymi bateryjnie nie widzę problemu.

Czy spotkał się ktoś z takim problemem, szukałem odpowiedzi na forum ale nic nie znalazłem, możliwe że coś źle szukam.

Link to comment
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Wygląda jakby urządzenie starciło komunikację z HCL. Trzeba je będzie ponownie dodać do centrali.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Inquirer
  • Sytuacja po kilku próbach i obserwacjach wygląda tak: już próbowałem wcześniej instalować ponownie urządzenie i nic to nie dało. Próbowałem przywrócić poprzednią wersję oprogramowania HCL też nic. Wykonałem recovery i też nic, więc wykręciłem antenę z HCL i też nic się nie stało dalej "PROBLEM Z KOMUNIKACJĄ" co jest oczywiste bez anteny, wkręciłem anteną z powrotem i teraz mam tak, że komunikacja raz jest raz niema, raz pisze "komunikacja nie powiodła się" a za chwilę "komunikacja prawidłowa" na szczęście komunikacja prawidłowa utrzymuje się prawie cały czas tylko takie chwilowe mrugnięcie jest na czerwono z brakiem komunikacji, kiedy się znowu całkowicie przestaną komunikować to nie wiem.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
  • Inquirer
  • Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, na forum fibaro zawsze mogłem liczyć.

    Problem rozwiązałem, a przynajmniej mi się tak wydaje, na razie jest dobrze.

    Link to comment
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Answer this question...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

     Share

    ×
    ×
    • Create New...