Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


zwave engine 3


akatar
 Share

Recommended Posts

call me stupid but with the new zwave engine we lose gateway connection?

 

  • Gateway connection is not available in the new engine version
  •  
Link to comment
Share on other sites

Gateway connection use some internal command and action between z-wave on gateways, like add device to slave gateway from master gateway. In future updates we will migrate gateway connection to ZW 3.0

But it will work z-wave 2.0 with z-wave 2.0 or 3.0 with 3.0 (mixing will be imposible)

Link to comment
Share on other sites

Dear @A.SochaCan you give a date for future updates with migration to the new Z-Wave engine?

I can't imagine that all the people who now have a reasonably working system will install this update.

Link to comment
Share on other sites

if installing this beta will i need to add all devices again? (pair all devices again, got more than 100 devices so that's definitely something i dont want to do)

will this beta work to control from Home Assistant?  and does it work with Alexa?

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, jwi napisał:

I can't imagine that all the people who now have a reasonably working system will install this update.

me too, we few times write only for testing, or new installation is new z-wave engine. First migration to test in 3-4 month

 

if you install beta its stay on old engine, nothing will change for you in z-wave, to switch new engine you must clear your hc3 and on wizard chose new engine (not recommended for normal users)

 

 

Link to comment
Share on other sites

I just updated. Worked fine. Everything seems ok. New Energy panel is nice. 

 

Have not reset and updated to 3.0 though. Just updated the firmware. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, jwi said:

I can't imagine that all the people who now have a reasonably working system will install this update.

 

the new engine support S2 encryption - and as there is no way to "upgrade/change" device included without encryption or with S0 encryption to run with S2 - one have anyway to exclude/re-include all devices (that supports S2). So yes, there are users who will get that way.

 

Of course for now, as there is no migration for other user data (like scenes/QAs), one need to save them manually (or just export in case of QAs) before factory reset and before switching to new engine. 

Link to comment
Share on other sites

I have switched to Zwave 3. I see that the encryption works well. You can see nicely in the overview (with a lock) which device is secure and which is not. Support for existing Zwave devices of other well-known brands does not always work (Qubino, Philio Technology etc.) Also the parameters are missing and these cannot be added manually. This makes it impossible to switch to a production environment.

I will create a ticket and see how this is responded to.
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

We are working on applying parameters template to all known devices, list will be updated in next beta version. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Topic Author
  • 8 hours ago, m.roszak said:

    We are working on applying parameters template to all known devices, list will be updated in next beta version. 

    Why is an update always a complete update? isn't it easyer that you can update "a template" list, once in a while?

    Link to comment
    Share on other sites

    The way it is for now, this is one of many things we would like to optimize in the future. 

    Link to comment
    Share on other sites

    Just updated to the beta. It gives to me internal server error 500 ...

    Is the backup restores the firmware to the previous version?

     

    Please login or register to see this image.

    /monthly_2021_06/image.png.34dd89f7d2ba095b451249616f9a1564.png" />

    Edited by Enriquez
    Link to comment
    Share on other sites

    Hi,

    You cant restore?

    If error502 clear cahce browser and restart HC should bring him back online

    //Sjakie

    Link to comment
    Share on other sites

    • 4 weeks later...

    Hello,

     

    Where can i see which z-wave engine is running on my Fibaro HC3?

     

    Thanks.

    Link to comment
    Share on other sites

    5 hours ago, Fireman said:

    Hello,

     

    Where can i see which z-wave engine is running on my Fibaro HC3?

     

    Thanks.

    It's unclear, because Fibaro developers not user friendly :)

     

    But if you can see those tabs - Smart Start | Firmware Update in Settings -> 16. Z-Wave - you are definitely on Z-Wave 3.0 engine

     

    1979129883_Screenshot2021-07-20at18_48_16.png.80393b980b491e39797e4bb5528a999c.png

     

    Link to comment
    Share on other sites

    afendikov @  thank you.

     

    My home center 3 is running on Z-wave 2.0 engine........

     

    There is at the moment no other posibility to upgrade from clean sheet?

     

    60 devices, 20 scenes this is going to be a lot of work😰😰

     

     

    Link to comment
    Share on other sites

    7 hours ago, Fireman said:

    afendikov @  thank you.

     

    My home center 3 is running on Z-wave 2.0 engine........

     

    There is at the moment no other posibility to upgrade from clean sheet?

     

    60 devices, 20 scenes this is going to be a lot of work😰😰

     

     

    As Fibaro said - Transfer from Z-Wave Engine 2.0 to 3.0 in plans - it will be ready in 2-3 months. But in real world it means 6-8 months, or more....

    Link to comment
    Share on other sites

    On 7/20/2021 at 5:50 PM, afendikov said:

    It's unclear, because Fibaro developers not user friendly :)

     

    and just in case someone need to test it in code (which make sense for QAs or scenes which calls zwave api functions), one can test it with:

     

    Please login or register to see this code.

     

    Link to comment
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Reply to this topic...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

     Share

    ×
    ×
    • Create New...