Welcome to Smart Home Forum by FIBARO
Dear Guest,
as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.
As a member you can:
- Start new topics and reply to others
- Follow topics and users to get email updates
- Get your own profile page and make new friends
- Send personal messages
- ... and learn a lot about our system!
Regards,
Smart Home Forum by FIBARO Team
Question
Krzysztof SEMPRA - TECH 0
Witam,
Potrzebuję wykonać włacznik schodowy lecz nie mam możliwości pociągnięcia przewodu. W tej chwili mam to rozwiązane za pomocą 4 scen wzajemnych zależnośći między stanami poszczególnych doubleswitchy. Czy jest na to jakiś prostrzy sposób? Na obiekcie mam kilka takich sytuacji, a sceny potrafią się zawiesić,
Drugi temat jest bardziej problematyczny. Potrzebuję zsynchrnizować stan doubleswitcha z RGBW controllerem. Tzn mam przycisk chwilowy sterujący (S1) na doubleswitchu (Q1) niewykorzystywane fizycznie. Chciałbym aby przycisk mógł właczyć i wyłaczyć oświetlenie LED tak samo jak palec na ekranie aplikacji. Proszę o propozycje rozwiazania.
Temat również zrobiony na 4 scenach w tej chwili, lecz czasami scena się zawiesza a led zaczyna mrugąc. (pomaga wtedy tylko zdjęcie zasilania)
Jeśli pominę parametr jasności to niestety każde załączenie LED zmienia nateżenie na niższe aż całkiem przestaje świecić.
Próbowałem to też wykonać sceną wykorzystująca pilot doubleswitcha aktywowany 1x nacisnięciem przycisku i funkcją toggle dla RGBW lecz w takiej funkcji nie mam możliwści kontrolowania jasności która znow z każdym włączeniem opada. Dodatkowo sam 1x klik działa niestabilnie i wymaga wprawy by go prawidłowo uruchomić. Seria dotykowa livolo tutaj dodatkowo utrudnia rozpoznawalne dla centralki pojedyncze kliknięcie.
Czy to aż takie trudne funkcje? Jaki sens mają sceny skoro włacznik schodowy lub synchronizacja stanu stanowi taki problem logiczny. Przeglądałem forum i nigdzie nie znalazłem czytelnej informacji jak mogę rozwiązać swój problem
Pozdrawiam Krzysztof
3 answers to this question
Recommended Posts