Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


  • 0

Dimmer 2, no settings and 3 lights?


woggy
 Share

Question

Hi, I have many dimmer 2 in my house, but one of the is acting strange. 

 

When I added the dimmer it shows with 3 lights instead of one: 

 

And there is just strange settings: 

 

 

I have deleted it and added it 2 times with the same behavior. 

Any ideas or is it broken? 

 

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Link to comment
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Not enough information. Going to try to help anyway

 

Does your load meet the minimum requirements outlined in the manual?

 

I guess the load explains this observation:

 

1 hour ago, woggy said:

I have many dimmer 2 in my house, but one of the is acting strange.

 

They might be 2-wire or 3-wire, with or without bypass. Too many variables.

 

Your autocal values (I know it is calibrated bacause p30 =2) make sense: p1 = minimum = 7 and p2 = 62.

 

Cannot judge that without having more details.

 

I guess your dimmer actually works, right? It is only the software part that looks a bit strange.

 

I would exclude the dimmer and include it with a >= 60 W incandescent light bulb just to see what happens.

 

I do not have an HC2 online, I cannot tell if the most recent firmware update changed anything here. My gut feeling says it is unlikely.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

From your screenshot it seems that you remove check for "Use template for parameters". Just check that, save and then setup parameters as needed.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Inquirer
  • Posted (edited)

    I have 3-wire configuration with 95-100W LED, no Bypass.

    I don't have the option to check Use template for parameters, it's not there.

    The first time I added the dimmer 2 to HCL was with no load connected. I was still waiting for the LEDs to arrive. May that be the problem?

     

    The dimmer is working, but the status of the light is not updating in Home Assistant

    Edited by woggy
    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    1 hour ago, woggy said:

    but the status of the light is not updating in Home Assistant

    So this is your main issue? Try this. Set the devices you do not need hidden on your HCL or HC2. Then restart home assistant to pick up the change. It is worth a shot.

    • Like 1
    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
  • Inquirer
  • 29 minutes ago, petergebruers said:

    So this is your main issue? Try this. Set the devices you do not need hidden on your HCL or HC2. Then restart home assistant to pick up the change. It is worth a shot.

    They are not hidden.

    Everything is working from Home Assistant, I can control the light etc.

    But if I turn of the light by the switch or from HCL it don't update in HA. I will change the Dimmer 2 to a new one now to rule out everything else.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
  • Inquirer
  • Still get this, never happen before:

    Please login or register to see this attachment.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    1 hour ago, woggy said:

    They are not hidden.

    Yes, I understand that. I want you to hide them

     

    1 hour ago, woggy said:

    But if I turn of the light by the switch or from HCL it don't update in HA.

    Does it update in HCL?

     

    1 hour ago, woggy said:

    I will change the Dimmer 2 to a new one now to rule out everything else.

    Go ahead, but a "broken module" is very unlikely. Good to rule it out though.

     

    1 hour ago, woggy said:

    Still get this, never happen before:

    Yeah my HC2 is turned of, cannot check if it does that.

     

    If you cannot fix your problem, I will retrieve my HC2 from storage to help you

    • Like 1
    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
  • Inquirer
  • 16 hours ago, petergebruers said:

    Yes, I understand that. I want you to hide them

     

    Does it update in HCL?

     

    Go ahead, but a "broken module" is very unlikely. Good to rule it out though.

     

    Yeah my HC2 is turned of, cannot check if it does that.

     

    If you cannot fix your problem, I will retrieve my HC2 from storage to help you

    Updated the firmware on the HCL to 4.630 and now everything works. I'm sorry I didn't see there was a new update.

    • Like 1
    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    59 minutes ago, woggy said:

    Updated the firmware on the HCL to 4.630 and now everything works.

    Excellent!

     

    59 minutes ago, woggy said:

    I'm sorry I didn't see there was a new update.

    No need to apologise. Missing an update... it has happened to all of us at least once.

     

    Have fun with Home Automation!

    • Like 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Answer this question...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

     Share

    ×
    ×
    • Create New...