Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

HC3 jaki silnik do rolet zewnętrznych bez Roller Shutter

Question

Posted

Cześć,

Mam namiar zamontować rolety zewnętrzne i chciałbym mieć możliwość sterowania ich za pomocą HC3.

W związku z tym prosiłbym o radę jakie silniki zamontować aby mieć od razu możliwość ich podłączenia bez stosowania Roller Shuttera 3.

Mam ofertę na silnikach AluProf ale nie wiedzę nigdzie możliwości ich podłączenia bezpośrednio do Fibaro.

Za to znalazłem, że silniki Mobilus mają od razu Z-Wave ale ktoś ma jakieś opinie na ich temat?

A może jakieś inne silniki polecacie?

Będę wdzięczny na każdy komentarz/radę.

9 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Ja bym kupił silnik najprostszy z krańcówkami mechanicznymi lub elektronicznymi (cztery kable: N, PE, L (góra), L (dół)) i osobno Roller Shutter.

Dlaczego? Dlatego że silnik kosztuje do 200 zł, a RS to koszt około 250 zł. Silniki do rolet raz na jakiś czas ulegają awarią więc trzeba by było kupować ponownie napęd, a tak to tylko wymiana silnika i po temacie.

Na rynku chyba tylko Mobilus i Elero integrują się z Fibaro, ale ich możliwości integracji i sterowania mogą być różne, więc moja rekomendacja taka jak napisałem.

• Thanks 1
  • 0
  • Inquirer
  • Posted

A jeżeli mówimy o Elero to oba modele ERS i ERPR:

Silnik Mobilus M35 ERS -z elektronicznymi krańcówkami, zintegrowanym, dwukierunkowym modułem radiowym i układem detekcji przeszkód SENSO.Ø40.

Silnik Mobilus M45 ERS -z elektronicznymi krańcówkami, zintegrowanym, dwukierunkowym modułem radiowym i układem detekcji przeszkód SENSO.Ø60.

Silnik Mobilus M35 ERPR- z elektronicznym wyłącznikiem krańcowym, funkcją przeciążenia, wbudowanym odbiornikiem radiowym, Plug&Roll.Ø40.

Silnik Mobilus M45 ERPR- z elektronicznym wyłącznikiem krańcowym, funkcją przeciążenia, wbudowanym odbiornikiem radiowym, Plug&Roll.Ø60.

• 0
    Posted

Tydzień temu kupiłem silnik Silnik / napęd do rolet MOBILUS M35 M 10/14 (

Please login or register to see this link.

)

Wszystko działa poprawnie. 

Co do średnicy to wszystko zależy jaką masz grubą rurę na którą się nawija roleta - wydaje mi się, że w większości przypadków będzie to fi40 - silnik musi wejść do tej rury

• 0
  • Inquirer
  • Posted
    3 godziny temu, Tomasz Spaleniak napisał:

Tydzień temu kupiłem silnik Silnik / napęd do rolet MOBILUS M35 M 10/14

Przepraszam, tak to było pytanie ale źle je sformułowałem.

Szukam osoby, która ma rolety sterowane za pomocą HC3 bez roller shutter i może się podzielić opinią.

Czy możesz powiedzieć czy sterujesz roletą tylko za pomocą HC3 i scen czy masz jakieś dodatkowe sterowanie.

Chodzi mi o to, że ja chciałbym mieć możliwość sterowania roletami za pomocą pilota, a do tego jakieś dedykowane sceny.

Mój przypadek wygląda tak, że mam ofetę na silnikach Aluprof gdzie mam być pilot, który umożliwia zamknięcie/otwarcie konkretnej rolety lub zamknięcie/otwarcie wszystkich rolet.

Nie chce montować wszędzie Roller Shutter gdyż nie do końca jestem pewien czy dobrze to wszystko ustawię.

Wole dedykowany silnik z Z-Wave i dlatego chciałbym zapytać Ciebie skoro masz już taki napęd o możliwości.

Czyli zamiast silników Aluprof montujemy silniki Mobilus i mam dalej możliwość sterowania z pilota roletami.

Do tego dochodzą teraz sceny, kóttre programuje jak chcę.

Proszę o informację czy moje wyobrażenie jest rzeczywiste czy jako mało doświadczony użytkownik źle coś interpretuję.

Oczywiście o ile możesz się podzielić taką wiedzą :)

• 0
    Posted

Odpowiem opowieścią o zakupie moich rolet z wnioskami jakie mam dziś 😀

W moim domu zakupiłem już dawno rolety z firmy Krispol z silnikiem Starcus 104ER 10/14 (obecnie Mobilus M35 ERS 10/14) sterowanych każda dwuklawiszowym łącznikiem żaluzjowym monostabilnym (roletowy, impulsowy) Berker 53503520 oraz pilotem Starcus Cosmo HCT pracującym na protokole 2WAY.
    Pilot ma oczywiście taką przewagę, że można sterować dowolną roletą z jednego miejsca oraz ustawiać kiedy (konkretna godzina) mają się automatycznie otworzyć i zamknąć - nie ma możliwości ustawienia ich pozycjonowania, np. otwórz do 80% - trzeba to zrobić ręcznie z pilota.

W pewnym momencie pomyślałem, że warto podpiąć to pod HC3 i dodatkowo sterować roletami w bardziej zaawansowany sposób w zależności od wiekszej ilości interakcji, więc zakupiełm do każdej rolety Roller Shutter 3 (RS3) (łacznie 11 sztuk - tak wiem, wydatek było spory). Wtedy zaczęły się problemy z poprawnym ich sterowaniem, ponieważ zderzyły sie tu dwie inteligentne technologie - 2WAY oraz Z-WAVE co według manuala RS3 i Fibaro jest nie do ogarnięcia - koniec końców udało mi się osiągnąć efekt (poprzez Quick Appa na każdą roletę), że steruję roletami tak jak chcę (podnieś, opuść, ustaw pozycje). Udało mi się również podpięć pod to zaawansowane sceny, więc efekt osiągnąłem.
    Sama instalacja RS3 jest banalna - podpinasz kilka kabelków i tyle.

Od tego momentu zapomniałem o istnieniu pilota - nawet zabrałem mu baterie i szczerze mówiąc nawet nie wiem gdzie on teraz jest. Dlaczego? Dlatego, że codzienna automatyka jest przejęta przez HC3 w pełni autonomicznie, z możliwością dosterowania każdej rolety przyciskiem naściennym. Rolety otwierają mi się o określonej godzinie w zależności od dnia tygodnia, a zamykają jak na zewnątrz jest odpowiednia ilość Lumenów, oraz jak drzwi na taras mam otwarte, wówczas roleta się nie zamknie. Jest jeszcze kilka innych wyjątków ale to dzięki temu, że mam możliwość integracji ich z innymi urządzeniami na HC3.

W trakcie użytkowania 2 silniki mi się spaliły i ze względu na to, że sterowanie z HC3 działa zgodnie z moim oczekiwaniami, a pilot mi nie potrzebny, kupuje najprostsze silniki bez dodatkowych technologii - tak jak pisałem wyżej - 4 przewody: N, PE, L (góra), L (dół) - najtańszy i najprostszy silnik.

Dziś z obecną wiedzą, na pewno nie inwestowałbym w silniki sterowane pilotem, a zamiast tego od razu bym kupił najzwyklejsze i do każdej z nich dokupiłbym RS3 - osobno.
    Silnik z Z-Wave kosztuje kupę kasy - dla mnie dla 11 rolet to dodatkowe 7000 PLN, a przy zwykłym silniku, to max 2500 PLN, które wolę wydać na coś innego.

• Thanks 1
    • 0
  • Inquirer
  • Posted

Masz bardzo interesujący mnie przypadek. Prosiłbym zatem o podzielenie się wiedzą.

Ja niestety raczej jestem skazany na pilota gdyż nie mam przygotowanych przycisków do ręcznego ustawiania rolet. Dorobienie takowych to cieżka sprawa gdyż trzebaby było ciągnąć kable czego chciałbym uniknąć. Może kiedyś przy większym remoncie. Dodam jednak, że takie roziązanie w obecnej sytuacji wydaje mi się najbardziej logiczne, że mam roller shutter plus ręczne dosterowanie.

Jako doświadczony użytkownik w temacie może masz dla mnie jakąs radę jak można byłoby obejść sterowanie nie mając przypisków lokalnych?

Możesz się podzielić informacjami jak udało Ci się połączyć 2 inteligentne technologie? Co dokładnie musiałeś zrobić?

Druga sprawa piszesz o lumenach i zamykaniu. Informacje o lumench bierzesz z jednego miejsca za pomocą "oka" Fibaro  czy masz jakiś inny czujnik?

To jest jeden czujnik i wystarczy czy masz ich wilee i każde pomieszczenie zamyka się niezależnie?

I czy ten czujnik jest w domu czy raczej na zewnątrz?

Będę bardzo wdzięczny za informacje gdyż jak pisałem jestem przed instalacją i to będzie wrzynka. Nie planowałem rolet ale po latach uzytkowania stwierdziliśmy, że jednak nie jest to zły pomysł.

Mam jednak środek domu niedawno po malowaniu, a na zewnatrz docieplenie ale bez koloru. Planuję w tym roku położyć kolor i chciałbym zrobić rolety jako, że jest to ostatni dzwonejk na to. Oczywiście nie do końca optymalny ale jeszcze się da bez rycia po domu.

• 0
    Posted

Teraz już bardziej rozumiem Twój problem. W taki przypadku, chyba silnik z Z-Wave jest sensowny, dlatego że RS3 i tak musiałbyś umieścić w skrzynce rolety, więc czemu nie skorzystać z wbudowanego, a tak poza tym RS3 pracuje w temperaturach 0-35 C (przynajmniej tak piszę w manualu str. 33), więc w zimę może być problem.

Pytałeś o ilość lumenów - mam zainstalowany na strychu przy wyłazie dachowym Fibaro Motion Sensor - patrzy on w niebo i tak mierzę, rzeczywistą ilość lumenów - podłączyłem go do zasilacza więc nie potrzebuje wymiany baterii. Tą wartość wykorzystuję przez wiele różnych scen - np. zamykanie rolet jak jest już zmierzch rzeczywisty i np. włączanie oświetlenia na zawenątrz.

Co do połączenia dwóch technologii, to tu masz linka: 

• Like 1
    • 0
  • Inquirer
  • Posted

Przymierzam się do silników Mobilusa czyli Mob.iq M35 EZRS 10/14 - Z-Wave, M35 EZRS 13/14, M45 EZRS 23/14 - w zależności od rolety.

Ktoś ma już takie modele i może coś więcej powiedzieć jakie wrażenia? 

Czy ładnie działą z Fibaro HC3?

Będę wdzięczny za informacje.