Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Problemy z podczytem produkcji z falownika Solar Edge

Question

Posted

Dzień dobry, mam prośbę o wsparcie/wyjaśnienie zaistniałej w moim przypadku sytuacji.

Przypadek jest następujący: mam centralkę CH3 lite z załadowaną apką pod solar edge-a . Odczytałem klucz API, oraz ID z oprogramowania serwisowego falownika i wprowadziłem do sytemu Fibaro. Niestety nie doszło do podczytania danych do systemu. Dane o produkcji są widoczne w aplikacji Solar edge-a (na telefon) na bieżąco ale nie systemie fibaro. W związku z tym po konsultacjach, wygenerowałem dla falownika ponownie kod API i dokonałem zmian w systemie Fibaro. Mija kolejny tydzień i dalej nie ma podczytu żadnych danych. Bardzo proszę o wsparcie co może być przyczyną?

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Trzeba podać site id i api i dopiero wtedy działa pobieranie danych.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Myślę że mówimy o tych samych parametrach site ID i API key, wprowadziłem je do systemu Fibaro. tak jak pisałem. Kod API Key można wygenerować w falowniku ponownie, co podobno czasami pomaga na problemy z komunikacją między falownikiem a Fibaro. Niestety w moim przypadku nie pomogło :(

• 0
    Posted

Wpisz w przegladarce taki adres:

https://monitoringapi.solaredge.com/site/SITE_ID/overview.json?api_key=KLUCZ_API

i zobacz czy się pojawią dane. Pogrubione dane podmień na swoje.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Spróbowałem, ale dostaje zwrotkę 

Please login or register to see this code.

Chyba coś nie tak :(

• 0
    Posted

No to jest niepoprawny klucz api wpisywany więc nie ma jak to dzialać w Fibaro.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

OK, w takim razie sprawdzę drugi raz :( nie mogłem się raczej pomylić we wpisywaniu :( odezwę się jak tylko to zweryfikuję ;) dziękuje :) 

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Mam nowy API i niestety mam ten sam komunikat :(  mogę podać .....

Wpisuje obecnie:

Please login or register to see this link.

i na białej stronie mam :

{"String": "Invalid token"}

Być może to jakieś ustawienia na moim laptopie :( mam go trochę "zblokowanego"

Z drugiej strony, falownik jest wpięty na kablu do sieci "domowej" i w "podstawowej" aplikacji Solara na telefon, mam za każdym razem kiedy tam sprawdzam aktualne dane, dosłownie z przed minuty ???

Czy z tego wynika, że jeżeli dane są przesyłane przez falownik do "chmury", to ja nie mogę się do nich dostać z Fibaro? Czy tak to jest poskładane?

Robię gdzieś dodatkowy błąd? Numery ID i API Key są na pewno dobre....

• 0
    Posted

Podeślij mi na priv screena z zakładki monitoring.solaredge.com (Administrator -> Dostęp do instalacji)