Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Unable to open database "/mnt/user_data/db": unable to open database file - Problem z uruchomieniem centralki HC2

Recommended Posts

Posted

Witam,

centralkę HC2 używam już prawie 3 lata. Nigdy nie miałem z nią większych problemów. Dzisiaj rano zdążyła rano o świcie otworzyć roletę w garażu. Wieczorem zauważyłem jednak, że roleta nie została automatycznie opuszczona.
Spojrzałem na centralkę i zauważyłem, że tylko dioda od POWER się świeci.

Please login or register to see this attachment.

Oczywiście centralka nie łączy się z internetem i nie można się do niej dostać po kablu LAN.
Podłączyłem ją zatem pod HDMI wraz z klawiaturą i po uruchomieniu wyświetliła mi się opcja "Recovery System"
Po jej wybraniu centralka się urochomiła w trybie tekstowym i przed końcem wyświetlił się log z informacją jak w tytule, że nie może znaleźć bazy danych:

Następnie po "załadowaniu" wszystkiego wyświetla się ekran na którym już nic nie mogę zrobić:

Dziękuję z góry za wszelkie informacje oraz wskazówki, które pomogłyby mi w rozwiązaniu tego problemu.

Pozdrawiam
Tomek

• Topic Author
  • Posted
    Mały update:

Okazuje się, że wczoraj był elektryk i sprawdzał instalacje. W pewnym momencie wywaliło różnicówkę, czego efektem był nagły brak prądu. Podejrzewam, że być może w tym czasie był dokonywany jakiś zapis do bazy danych i nagle centralka została wyłączona.
    Pytanie czy można jakoś wgrać cały system od nowa, żeby centralka była działająca, a ja sobie resztę już bym na nowo wszystko poustawiał?

Pozdrawiam
    Tomek
    Posted

a próbowałeś uruchomić w recovery i przywrócić system?

Posted

Cześć

Tak, należy przejść do trybu odzyskiwania, a następnie odzyskać dane z ostatniej kopii zapasowej.

Tryb odzyskiwania jest wyjaśniony w kilku miejscach na fibaro.

Przepraszam, to jest głębokie tłumaczenie.

Pozdrawiam

speedoxx007

• Topic Author
  • Posted (edited)

Niestety, ale nie mam komunikacji z centralką. Jak widać na zdjęciu:

dioda z LAN sie nie swieci, pomimo tego ze kabel jest sprawny i polaczony (niezaleznie czy jest w trybie normalnym czy recovery). Zatem nie moge wejsc do centralki i przywrocic kopii zapasowej.

Napisalem do serwisu i polecono mi przeslac centralke do nich, takze zobaczymy co oni zrobia.

Na moje oko, system operacyjny sie wysypal (pewnie w momencie, kiedy prad zostal wylaczony jakas operacja zapisu do bazy danych byla wykonywana stad jest teraz niekonsystentny stan) i jedynym wyjsciem jest reinstalacja systemu Linux na nowo (tak jak normalnie trzeba by bylo zreinstralowac system w komputerze czy laptopie). Niestety nie posiadam informacji, gdzie taki obraz plyty z systemem moglbym dostac, bo pewnie z sama instalacja bym sobie poradzil. No a tak, serwis pewnie teraz to zrobi.

Dam znac co zrobi serwis. Jak centralka zostanie przez nich naprawiona, to opisze co i jak i zamkne temat, no chyba, ze ktos mialby jeszcze jakis pomysl, zanim wysle centralke do serwisu (poniedzialek)?

Edited by Tomasz Jarmuż
  • Topic Author
  • Posted

Czytajac dalej forum, widze, ze dosc czestym i znanym problemem jest, ze centralka nie bootuje sie prawidlowo, po wystapieniu braku zasilania:

Please login or register to see this link.

Please login or register to see this link.

• 3 weeks later...
  • Topic Author
  • Posted

Serwis naprawił centralkę bezpłatnie, także temat zamknięty.