Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

HC3 Klimat - głowica Danfoss + ZigBee NOUS E6

Question

Posted

Cześć,

Posiadam w jednym pokoju głowicę Z-Wave Danfoss na grzejniku oraz czujnik ZigBee NOUS E6.

Wydzieliłem sobie ten pokój w Klimat i mam harmonogram dla tego tylko pokoju.

W zakładce "Edytuj strefę temperatury" mam wspomnianą głowicę oraz ustawiony czujnik dla strefy jako wspomniany NOUS.

Głowica jest w rogu pokoju, który nie jest idealnie odsłonięty więc jest to dla mnie zrozumiałe, że jak ustawię na niej powiedzmy 21,5 stopnia to jak sprawdzałem miernikami to mam około 20,5 do 21 stopni.

Coż jest trochę w niekorzystny miejscu i tego nie zmienię.

Zatem dodałem czujnik dodatkowy i liczyłem, że jak ustawię jako dodatkowy czujnik to wtedy temperatura będzie dużo bliżej zadanej. Jednak czujnik dalej pokazuje poniżej zadanej 21,5 stopnia, a głowica zamyka się.

Ktoś wie czy mój tok myślenia jest zły i inaczej interpretuję zakładkę Klimat i ustawienia strefy?

Dodam, że jak zdejmę głowicę, robiłem to juz z 3 razy, to zawsze przebija 22 stopnie więc "moc" w grzejniku jest. Tylko głowica go zamyka za szybko.

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

4 answers to this question

Recommended Posts

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Ktoś ma jakiś pomysł?

• 0
    Posted

Niestety mam złe doświadczenie z głowicami Danfoss więc tutaj upatrywał bym problemu.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Wnioskuję z wypowiedzi, że zasadę działania Klimatu dobrze rozumiem.

Problem polega na kiepskiej współpracy głowicy Danfoss?

Please login or register to see this link.

czy możesz rozwinąć temat? Co z tymi Danfosami?

Bardzo cieżko ogólnie coś się dowiedzieć o Fibaro dlatego jak możesz się podzielić wiedzą będę wdzięczny.

Jaką alternatywę proponujsz czy głowice Fibaro czy jakieś inne współpracujące z HC3?

Pytam o alternatywy bo Fibaro są bardzo drogie.

• 0
    Posted

Tak. Ustawienia są ok.

Głowica Danfossa sobie nie radzi. Niestety jedyną alternatywą którą mogę polecić są głowice Fibaro.

Druga opcja to siłowniki on/off przewodowe, ale tutaj juz gorzej z montażem. Tak mam u siebie zrobione, bo wtedy jeszcze nie było głowic Fibaro.

Obecnie testuję inne głowice tańsze, ale niestety jest duża lipa. Wczoraj odkryłem, że nie miały siły zamykać jednego grzejnika itd. Dodatkowo czujnik zewnętrzny nie jest sparowany bezpśrednio z głowicą więc w razie problemów z centralką nie mamy prawidłowego sterowania.

Podsumowując z bateryjnych głowic najlepsza moim zdaniem jest Fibaro. Jak coś odezwij się to dobrą cenę najwyżej ogarniemy :)