Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


  • 0

How to set association


RohitNz

Question

I have an Aeotec Power relay controlling the spa pool.  Since it is mounted outside, I can't use the built in switch on it.  So, next to the spa override switch, I have another switch with a Fibaro double switch.  It used to have an association to control the Aeotec relay directly.  It lost it a while ago, which happens a lot on my setup.

 

I cant remember how I had set it up, but when I try either of these -

 

  1. Endpoint 1, Group 1 -> Spa (S - Endpoint 0)
  2. Endpoint 0, Group 1 -> Spa (S - Endpoint 0)

 

 

 

it says "Adding, Pending" and then disappears.  So, I must have the config wrong.  There is only "Group 1" in the dropdown.

 

What association do I set up?

Link to comment
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

  • 1

@RohitNz Association group 1 is always used for the zwave controller/hub

 

With your fibaro double switch you can use the on/off function:

Group 2 = S1 input

Group 4 = S2 input

both linked devices need to have direct zwave to zwave connection. Therefore check the neighbor list with zwave refresh and the history panel.

Also both devices need to have no security or the same security level. NS, S0 or S2 

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Inquirer
  • Thanks, what is the endpoint?  As mentioned I cannot save EP0-G2, but I can save EP1-G2, which I already had.  But this isnt working.  Both devices are visible and not dead and not secured.  In fact, they are right next to each other.  And it used to work, some months ago.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Hi @RohitNz ,

     

    Which Aeotec Power Switch you use? Can you provide exact info, since I can't find anything with that name on their website.

     

    I use Aeotec Heavy Duty switch to control my swimming pool pump and it is controlled by Virtual Device on my HC2. I avoided to use any direct associations between my devices since it is not really something to use when gateway is present.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    On 2/16/2024 at 12:51 PM, Sankotronic said:

    Hi @RohitNz ,

     

    Which Aeotec Power Switch you use? Can you provide exact info, since I can't find anything with that name on their website.

     

    I use Aeotec Heavy Duty switch to control my swimming pool pump and it is controlled by Virtual Device on my HC2. I avoided to use any direct associations between my devices since it is not really something to use when gateway is present.

    Regards Aeotec Heavy Duty switch do you test it in lower temperatures like -10 or -20 celcius? I'm asking as I would like to use them to control my Aircondition but spec says thats it cannot work in lower temp....

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Hi @akaGoolash ,

     

    My Aeotec HDS is installed in swimming pool machinery in plastic enclosure for several years now. During summer it works without problems on temperatures above 35⁰C. During winter, lowest temperature measured was around -2⁰C, and didn't notice any problems with it, even during winter pool is closed so HDS is sending power measurements only.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
  • Inquirer
  • On 2/17/2024 at 12:51 AM, Sankotronic said:

    Hi @RohitNz ,

     

    Which Aeotec Power Switch you use? Can you provide exact info, since I can't find anything with that name on their website.

     

    I use Aeotec Heavy Duty switch to control my swimming pool pump and it is controlled by Virtual Device on my HC2. I avoided to use any direct associations between my devices since it is not really something to use when gateway is present.

    I meant Heavy Duty Switch, I just couldnt remember the name at that time.  It's a user friendly thing.

     

    In NZ, one has to have an override switch for the spa, in the same enclosure, I have another switch with a neon light.  So, a normal user (or kids) were able to push the switch.  The Fibaro relay (via association) would turn on the Spa and turn on the neon to indicate it was on.  And the Aeotec is right next to it. An action through the scene can be a bit slow, hence associations.

     

    Its been working for years, but I have problems with my site.  Wrong things are switched, associations are lost etc.  Support first told me that it was corrupted messages on blind controllers.  When new models came out, they retracted that statement.  Then they told me it was because of multi-map of node-ids and I had to remove and add all devices again.  This took me over  a year, with so many devices and scenes, and a wife to keep happy with a workable system.  And I also had to go to to HC3.  I did that too.  

     

    The system is much better.  But I still lose associations, and I find out weeks, months later.  And I still get wrong devices getting actioned.  And devices still go dead often (but I have reliable scene to liven the devices).

     

    I will try the association again.  

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Hi @RohitNz ,

     

    Thanks for explaining requirements for SPA control. It is true that in your case direct association is the best solution. I guess you also have some of the Fibaro RGBW modules. If that is true you should check their associations because they are known to do some weird associations on their own. It happened to me several times that my HA start acting weird and I had to clean all of my RGBW modules associations to get everything back as it should be. I think there was also one scene for HC2 that was doing that, but can't find it now.

     

    Link to comment
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Answer this question...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

    ×
    ×
    • Create New...