Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted

Po instalacji Nowej aktualizacji zauważyłem, że wszystkie sceny mają opóźnienie ponad 2 minutowe (na z-wave) 

czujnik ruchu wykrywa ruch i włącz światło po 2 minutach - to jest lekki dramat. 

Tak samo reaguja seny przy kontaktronach i świetle opóźnienie ponad 1,5 minuty ...

Posted

Poczekać kilka godzin aż się siatka ustabilizuje, w trakcie aktualizacji przy większych systemach urządzenia dalej się komunikują z centralą, która jest niedostępna - czasem powoduje to tymczasowe spowolnienie komunikacji przez nieoczekiwane zmiany w siatce mesh.

Jeśli temat sam się nie rozwiąże w ciągu kilku godzin zgłoś ticket na support, możliwe że to coś specyficznego dla Twojego systemu i będziemy musieli to zweryfikować. 

• Topic Author
  • Posted
    On 11/8/2024 at 2:04 PM, m.roszak said:

Poczekać kilka godzin aż się siatka ustabilizuje, w trakcie aktualizacji przy większych systemach urządzenia dalej się komunikują z centralą, która jest niedostępna - czasem powoduje to tymczasowe spowolnienie komunikacji przez nieoczekiwane zmiany w siatce mesh.

Jeśli temat sam się nie rozwiąże w ciągu kilku godzin zgłoś ticket na support, możliwe że to coś specyficznego dla Twojego systemu i będziemy musieli to zweryfikować. 

Tak zrobiłem - wszystko wróciło do normy, ale .... no właśnie dziwnie bo czasami jest taka zawiecha znowu - tzn poczatek wieczora - mnóstwo scen ma się włączyć i są lagiii a później wszystko wraca do normy 

Ps. nie wiem co zrobiliście ale zigbee wróciło mi do normy - więc proszę nie spier... tego w następnych aktualizacjach 

ps.2 opóźnienia mam na z-wave akurat w scenach :)

Posted

Jeszcze do Zigbee idzie jedna zmiana w przyszłości, generalnie problem jest po stronie SDK od dostawcy chipa - robimy co możemy by to rozwiązać.

• Like 1
    • 2 weeks later...
  • Topic Author
  • Posted

Dobra @m.roszak - jednak występują opóźnienia - nie zawsze, ale działa to w takich sytuacjach, że działa 3 dni ok wszystko i jednego zaczyna się przycinać, po czym znowu działa dobrze i tak w kółko. 

Dziwne dla mnie jest, czego wczesniej nie widziałem, że po zaniku prądu też są jakieś lagi z 1/2 h i wtedy się stabilizuje. 

Posted

Wrzuć zrzut ekranu z diagnostyki ruchu sieci Z-Wave u Ciebie, zerkniemy czy jest coś tam podejrzanego.

• Topic Author
  • Posted
    9 hours ago, m.roszak said:

Wrzuć zrzut ekranu z diagnostyki ruchu sieci Z-Wave u Ciebie, zerkniemy czy jest coś tam podejrzanego.

ok poniżej 

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Posted

@wojtas810 u mnie było podobnie przy ostatnich 2 betach firmware'u.

Teraz przy najnowszej stabilnej wersji jest widzę trochę lepiej.