Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Smart Implant podłaczenie do bramy garażowej

Question

Posted

Hej, 

Podłączyłem smart implant pod bramę garażową i jest ok, ale niestety za jakiś czas jest brama otwierana i zamykana i tak w kółko. 

Przycisk dzwonkowy jest podlączony z boku smart implant, czyli sygnałow nie odbiera od guzika, chyba ze jakos podlaczenie równoległe wyzwala sygnały i brama sie otwiera. Czy jest jakaś opcja aby temu zaradzic? 

15 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Odseparuj na jakiś czas wejście od wyjścia i zobacz czy jest ok.

Ustawiony jest czas impulsu w module na np. 1s?

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Sprawdzilem miernikiem i mimo tego, że prosze o otwarcie to widze napięcie na wyjsciu co jest dziwne.

Mam zrobione tak ze pod IN 1 mam kontaktron a IN2 jest puste, a pod OUT2 mam podlaczona brama

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Kupiłem przekażnik zamel PEP-01/024 aby spróbować wyeliminować jakies "sygnaly" ale teraz to wgl nie dziala :D Nie wiem czy to dobrze podlaczylem ale z OUT  podlaczylem do A1 a 14 i 11 podlaczylem kable bramy

• 0
    Posted

Z czego zasilasz implanta?
    Generalnie tam na wyjściu bezpotencjałowym jest pół-przewodnik, jeśli jest tam napięcie >30V choćby okazjonalnie to może się wyzwalać.

Zobacz tutaj:

• 0
  • Inquirer
  • Posted

zasilam to zasilaczem 12v a w bramie jest 24v wiec chce teraz to podlaczyc pod zasilacz 24v i dac przekaznik zamela.

• 0
    Posted

bramy na wejsciach sterujących mają ten potencjał 24VDC, co niekoniecznie zawsze jest 24VDC bo często nie jest stabilizowane.
    Moze być tak, ze przy 230V w sieci masz tam 24VDC ale np przy 250V już będzie 30V - to może powodować problemy z SI.
    Przekaźnik niepotrzebny.

Zasil SI z bramy by był ten sam potencjał, a na sygnałach sterujacych załóż diody zenera w obie strony by zbić napięcie (około 7V mniej wyjdzie) i to spowoduje, że nie będzie ryzyka przekrocznia 32V na wyjściu implanta co może spowodować zwarcie pół-przekaźnika. 

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Hmm, chyba czegoś nie rozumiem albo źle to opisałem. mój napęd wystawia dwa kable pod przełącznik dzwonkowy, z tego co mierzyłem jest tam 24V ale problem w tym, zę jak zewre te dwa przewody to brama otwiera sie zamyka itd.

Teraz podłączajac pod smart implant z automatu brama sie otworzy  bo jest styk, dlatego zasiłalem go zasilaczem od laptopa aby miał wyższe napiecie, przekaznik zamela dzialal na zasadzie styku wiec jak zasile przekaznik zrobi styk i brama sie otworzy problem w tym, ze ten przekaznik nie regauje bo smart implant caly czas podaje napiecie albo jest zbyt małe.

• 0
    Posted

Ale 24V AC czy DC?

Zmień ustawienia wyjścia Implanta na NO (normally opened) i włącz local protection, o ile tam jest stabilizowane 24V DC to powinno wszystko działać poprawnie.
    Dodaj auto-off na tym wyjściu na 300-800ms jako czas impulsu i temat zamknięty :)

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Tak działa elegancko tylko że czasem sama się brama załącza :D i tak jest kluczowy problem 

• 0
  • Inquirer
  • Posted
    W dniu 23.05.2025 o 11:52, m.roszak napisał:

Ale 24V AC czy DC?

24AC bo mam zasilacz od laptopa

• 0
    Posted

No to zdecydowanie używasz urządzenia z zasilaniem, które je gotuje:

Please login or register to see this image.

/monthly_2025_05/image.png.e93d184d0c652c3edd0648f807265ccb.png" />

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Ok, ale skoro napiecie zasilania jest 9-30 to skad na wyjscowych stykach bedzie AC? W sensie czy z IN->OUT ?
    Bo ja to myslalem ze to zrobie dosc prosto, mam kable z bramy ktore sa 24v  i po zwarciu brama sie otwiera, wiec podlaczylem je pod OUT2(bo pod IN1 mam cos podlaczone i OUT1 jest wolne dla pewnosci) czyli oba kable podlaczylem pod OUT2 ( nie wiem ktore wejscie w OUT2 jest GND a ktore L) i myślalem ze zwykly zasilacz LED wystarczy do utrzymania zasilania w SmartImplant, ale problem w tym że to owszem działa ale  za jakis czas brama sie otwiera zamyka, otwiera zamyka.. i doczytalem na necie że moze jakiś przekaźnik ZAMELA trzeba dac + zasilanie AC do smart impant a nie DC no i klops bo efekt jest ten sam, 

• 0
    Posted

Implant i jego zasilanie to DC 9-30V.
    Wyjście implanta nie ma z tym nic wspólnego, tam jest element pół-przewodnikowy bezpotencjałowy.

Jeśli zwierasz implantem wyjście z napędu (sterowanie) do masy by sterować bramą - oznacza to, że na tym PINie jest jakiś potencjał. 
    Pytanie co tam jest, czy tam jest AC czy DC i jesli AC to czy nie jest większe niż 20VAC, jeśli tak to będzie działało niepoprawnie. 

• 0
  • Inquirer
  • Posted (edited)

Tam jest 24AC, w takim razie jak to inaczej ogarnąć?

Edited by Krystiann
    • 0
    Posted

Wrzuć dwie diody Zenera 6.8V na lini sygnałowej (na tej z potencjałem 24VAC) skierowane ku sobie, zrzucisz tym samym napięcie o 6.8V i to wystarczy by zabezpieczyć się przed samoczynnym triggerowaniem wyjścia:

Please login or register to see this image.

/monthly_2025_06/image.png.ec620e70f1e4e525437526e0c58963eb.png" />