Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Question

Posted

Czy istnieje możliwość w HC3 aby sceny lua byly pisane jako czysty kod a nie podzial na warunki i akcje?

mam problem z warunkiem i podejrzewam ze sekcja condition z przedzialem czasu jest zle interpetowana

7 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Nie, ale możesz samemu po prawo zrobić wszystkie warunki uruchamiając raz scenę lub QA.

• 0
Posted (edited)

przecież po staremu też miałeś najpierw sekcję warunków/triggerów.

W nowej scenie, te warunki po lewej działają jak warunki początkowe - inicjujące scenę.

po nich możesz pisać wszystko

Edited by GanzConrad
  • 0
  • Inquirer
  • Posted

bardziej chodzilo mi o korzystanie z czystego jezyka jako calosc

• 0
    Posted

Jak już napisałem. Możesz raz uruchomić scenę i resztę mieć w kodzie. Możesz także ręcznie uruchomić i resztę obsługi mieć w kodzie który cały czas działa.

• 0
    Posted

jak pierwszy raz to zobaczyłem to miałem podobne spostrzeżenia, ale wydaje mi się, że jest to spowodowane ścisłym powiązaniem ze scenami blokowymi. W gruncie rzeczy nie ma to większego znaczenia.

Rzeczy , które bardziej będą Ci przeszkadzać to :

- brak gotowych bloków funkcjonalnych i konieczność wynajdywania koła na nowo (np. głupie włączanie światła czujką ruchu)

- brak powiązań pomiędzy scenami, triggerami i możliwości jakiejś organizacji całości jak np. w node red (swoją drogą ostatnio F&Home poszło w tą stronę i wygląda to ciekawie)

- zmienne globalne i zdarzenia w innym miejscu niż kod scen

- debugger do bani itp, itd

• 0
    Posted
    W dniu 17.05.2025 o 08:38, GanzConrad napisał:

jak pierwszy raz to zobaczyłem to miałem podobne spostrzeżenia, ale wydaje mi się, że jest to spowodowane ścisłym powiązaniem ze scenami blokowymi. W gruncie rzeczy nie ma to większego znaczenia.

Rzeczy , które bardziej będą Ci przeszkadzać to :

- brak gotowych bloków funkcjonalnych i konieczność wynajdywania koła na nowo (np. głupie włączanie światła czujką ruchu)

- brak powiązań pomiędzy scenami, triggerami i możliwości jakiejś organizacji całości jak np. w node red (swoją drogą ostatnio F&Home poszło w tą stronę i wygląda to ciekawie)

- zmienne globalne i zdarzenia w innym miejscu niż kod scen

- debugger do bani itp, itd

Można robić powiązania ze scenami. Przykładowo wywoływać konkretne funkcje z jednej sceny w drugiej. Całość możesz podzielićna odrębne pliki więc ogólnie ok.

Jedynie co bym się przyczepił to właśnie brak gotowych bloków funkcjonalnych.

• 0
    Posted

Z tymi powiązaniami to całkiem niezłą opcją są "zdarzenia"  w zakładce obok zmiennych globalnych. Maja taką  przewagę, że uruchamiając inną scenę poprzez zdarzenie, brane pod uwagą są jej warunki brzegowe, czyli scena wykonuje się w całości. Natomiast jeśli chodzi o funkcje itp, to chyba najlepiej da się całość zorganizować w QA - osobne pliki, funkcje itp,