Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Question

Posted (edited)

Mam w domu instalację opartą o moduły Dimmer, RGBW i Switch z klasycznymi wyłącznikami dzwonkowymi (pojedyncze i podwójne). 

Problem jest taki że wyłączniki (Hager Lumina) są dosyć głośnie i przeszkadza to domownikom w nocy. 

Poszukuję czegoś co będzie cichsze (klasyczne lub dotykowe), będzie miało możliwość montażu w ramkach 1-5 oraz łączyło się z w tej ramce z gniazdkiem (mam wyłącznik podwójny i gniazdko w ramce przy łóżku). 

Edited by Jami

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Trochę z innej bańki, ale osobiście wolałbym włożyć te pieniądze w czujki ruchu i automatyzację światła, zamiast wyciszać przyciski.

opiszę jak to u mnie działa:

- są 2 poziomy oświetlenia: nocny (1%) i wieczorny (30%)

- nocny jest w godzinach snu (ustalanych na stałe, różnych w dni pracujące i weekendy)

- godziny wieczorne są ustawiane zegarem astronomicznym (chyba godzina przed zachodem i godzina po wschodzie)

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Mam już czujki ruchu ale one sprawdzają się jednie w korytarzu i łazienkach (tam mam nawet zrobiony taki pseudo czujnik obecności z połączenia czujki ruchu, otwarcia drzwi i działa to bardzo dobrze). 

W sypialni światło nie może się zapalać automatycznie, np. gdy śpi tam niemowlak a ja chcę wejść i zapalić LED na 2%. Jasność mam zdefiniowaną wg pory dnia, ale żeby go zapalić musze użyć przycisku który dosyć głośno klika. Podobnie jest z przyciskami przy łóżku, klawiszu którym przełączam sceny w salonie lub gdy potrzebuję coś w nocy znaleźć w szafie w korytarzu i te automatyczne 2/4% to za mało. Oczywiście mogę to zrobić z telefonu ale nie po to mam klawisz pod ręką żeby gonić po mieszkaniu z telefonem. 

Wracając do tematu z dotykowych znalazłem: Ospel Sonata Touch, LIVOLO i WELAIK. Czy ktoś używa ich u siebie i może polecić? I jak mam gdzieś moduł RGBW to rozumiem że będę tam potrzebował kupić wersję niskonapięciową bo one muszą być jakoś zasilane?

Zastanawiam się też czy takie rozwiązanie będzie funkcjonalne - w sypialni przy łóżku wyłączniki nie mogą świecić a przy dotykowych będzie ciężko trafić w ten który chce się kliknąć. 

• 0
    Posted

Użyj np: przycisków Simon 55 SZP2M  to jest dwuklawiszowy mechanizm każdy z klawiszy ma pozycję 1-0-2 czyli w jednej ramce masz 4 klawisze do tego bierzesz klawisze w dowolnym kolorze lub z personalizowanym znakiem graficznym.