Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Otwarte okno- wylaczenie ogrzewania- Zamkniete okno powrot do harmonogramu

Question

Posted

Hejoo

Dopiero zaczynam zabawę ze scenami i chciałbym ustawić taką, która po wykryciu otwarcia okna wyłącza grzejnik lub redukuje temperaturę, a po zamknięciu okna automatycznie przywraca harmonogram.

Na ten moment wszystko działa do momentu redukcji temperatury – nie wiem natomiast, jak ustawić powrót do harmonogramu po zamknięciu okna.

Przeglądałem podobne tematy, ale zauważyłem, że nie mam niektórych opcji, które widziałem u innych użytkowników – może to kwestia centrali (mam H3 Lite).

Ktoś może podpowiedzieć, jak to poprawnie ustawić?

Please login or register to see this attachment.

1 answer to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

kiedyś testowałem ale działało lipnie, może błędy już zostały poprawione

1. ustaw zwłokę czasową,(otwarcie i zamknięcie) żeby scena nie wywoływała się wielokrotnie w krótkim czasie (powiedzmy 20s - "spełnione przez określony czas")

2. sprawdzaj profil - czy ogrzewanie jest w ogóle aktywne (czy jest sezon grzewczy) - na zimę ustawia się profil, który włącza wszystkie harmonogramy

3. blokuj całą strefę ogrzewania - harmonogram

4. potem odblokuj harmonogram

niestety jak ja się tym bawiłem z 2 lata temu to po odblokowaniu harmonogramu (nie wiadomo dlaczego) szła komenda "ustaw termostaty na 24st", powrót do harmonogramu następował w późniejszym czasie, więc przestałem to stosować - nie pamiętam, czy zgłaszałem do supportu, szybciej było włączyć w głowicach termostatycznych wbudowaną funkcję wykrycia otwartego okna