Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted

Temat: HC3 Lite – urządzenie w pętli, reset nie istnieje? – proszę o realną pomoc

Witam,

moje Home Center 3 Lite po błędzie w konfiguracji utknęło w pętli i od kilku dni odmawia normalnego startu.
Procedura „przywracania ustawień fabrycznych” wygląda na tajemnicę lepiej strzeżoną niż dane bankowe – ani interfejs, ani znane kombinacje przycisków nie działają.

Zestaw testowy:
– HC3 Lite
– Z‑Push Wall Controller
– Single Switch 2 / Double Switch 2

Chciałem jedynie zautomatyzować cztery włączniki światła. Nic skomplikowanego.
Zamiast tego od trzech dni próbuję odkryć, jak zresetować urządzenie, które według opisu ma być „przyjazne dla użytkownika” i „niezawodne”.

Potrzebuję konkretnej, działającej instrukcji resetu, a nie domysłów.
Jeśli ktoś wie, jak wyprowadzić HC3L z tej pętli, będę wdzięczny.
Chciałbym wrócić do sterowania światłem, a nie do rozwiązywania zagadek.

Posted

Jeśli to nie pomoże, to polecam kontakt z supportem.

• Topic Author
  • Posted

Odłącz zasilanie od HC3L 

- Wykonane

Naciśnij i przytrzymaj przycisk D.

- Wykonane

Podłącz zasilanie  do HC3L

- Wykonane

Zwolnij przycisk D, gdy LED zacznie świecić na czerwono.

- Wykonane

Jeśli LED zmieni kolor na zielony,

• LED zmienia się z migającego na czerwono na stałe na czerwono. Niestety, LED nie zmienia koloru na zielony. 

Wygląda na to, że nie jestem pierwszym, który ma do czynienia z tym problemem. Wskazówki z portalu są nieco starsze. (2021). Problem nie został rozwiązany do dzisiaj, a ja stoję przed tym boxem i nie wiem już, co robić.

Odłącz zasilanie od HC3L 

- Wykonane

Naciśnij i przytrzymaj przycisk D.

- Wykonane

Podłącz zasilanie  do HC3L

- Wykonane

Zwolnij przycisk D, gdy LED zacznie świecić na czerwono.

- Wykonane

Jeśli LED zmieni kolor na zielony,

• LED zmienia się z migającego na czerwono na stałe na czerwono. Niestety, LED nie zmienia koloru na zielony. 

Wygląda na to, że nie jestem pierwszym, który ma do czynienia z tym problemem. Wskazówki z portalu są nieco starsze. (2021). Problem nie został rozwiązany do dzisiaj, a ja stoję przed tym boxem i nie wiem już, co robić.

Posted

@Georg Lyttek

przysik D resetuje tez ustawienia sieci po 20 sekundach, i wtedy swieci LED na czerwono postarcie, obojetnie czy jest w recovery mode czy normalnym starcie.

Bez dodanej sieci, centralka startuje wlasny WIFI AP, zeby mozna byla ja skonfigurowac. Zobacz czy widzisz WIFI SSID, hc3l-xxxxxx cos tam - to jest twoja centralka.

To mozesz zrobic z apki yubii home albo w przegladarc.

Moze tez sie przydazyc ze ustawienia sieci sa wadliwe (normalnie mroga LED wtedy na czerwono? czy byl tp pomaranczoy? obojentie, jesli sa "dobre" ustawienia i nie moze sie polaczyc, np DHCP pelny na modemie itd. to mruga), to wtedy je trzeba zresetowac - to sie czasami przydazalo przy starszych wersjach firmware. Ustawnienia sieci mozna skasowac w apce, przegladrace albo przyciskiem D 20 sekund i potwierdzic krotko jak na czerwono mruga. Wzedy po starcie bedzie na czerwono sie wiecic i moza kontynuowac. Twoja sie juz na czerwono swieci wiec punkty ponizsze sa dla ciebie:

Apka:

otworz apke, ignoruj bledy polaczenia, dodaj nowa instalacje, skanuj QR z obudowy, podaj uzytkownika i chaslo eventualnie jesli bedzie to pytac (admin i twoje chaslo, albo chaslo wifi na obudowie), jak sie polaczy to w ustawnieach centralki jest punkt wifi - nasisnij go i dodaj centralke do twojego wifi - to wrzystko.

Jesli nie dajesz rade zignorowac bledow polaczenia i nie jestes w stanie wybrac punktu nowa instalacja, to usun apke i instaloj ponownie - i wtedy wykonaj kroki powyzsze.

Przegladarka:

Polacz sie z WIFI SSID hc3l-xxxxxx cos tam, chaslo jest z tylu na centralce.

Jak sie polaczysz to otworz w przegladarce http://10.42.0.1 

Bedziesz widziaj czy jest w recovery, czy wystartowala tylko bez polaczenia z siecia.

Jesli jest w recovery (i nie polaczyla sie z wifi albo nie ma ustawien - to swieci na czerwono), to mozesz nasinac z lewej stroy "ustawienia fabryczne" i wszystko bedzie skasowane.

Jesli nie chcesz wszystkiego usunac, tylko wyjsc z petli, to nasisnij "Wyczyść Ustawienia Sieciowe" - centralka wystartuje od nowa i bedzie znowu swiecic czerwono - wtedy polacz sie ponownie z jej wifi, wejdz na 10.42.0.1 i skofiguruj siec w ustawieniach - punkt 8 Siec.

• Topic Author
  • Posted
    On 3/24/2026 at 9:39 PM, marczu_83 said:

Jeśli to nie pomoże, to polecam kontakt z supportem.

Dzień dobry,
    chciałbym w ten sposób wyrazić wam wszystkim serdeczne podziękowania. HC3L znowu działa. Ponownie skorzystałem ze wskazówki „10.42.0.1” – nie wiem, co wcześniej robiłem źle, ale tym razem się udało.

Bez waszego wsparcia prawdopodobnie nie zdołałbym uratować urządzenia z pętli nieskończonego restartu. Jeszcze raz dziękuję! Opuszczam forum szczęśliwszy niż kiedykolwiek i życzę wam wszystkiego dobrego.

Potwierdziło się: Tylko razem jesteśmy silni.

Z poważaniem
    Georg
    A.D. 26.03.2026