Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Posted

Koledzy mam pytanie. Do systemu dodałem smart implanta który będzie odpowiadać za bramę przesuwną wjazdowa. Zawsze do sterowania brama i podglądu jej stanu wykorzystywałem wyjście (step by step) oraz wejście IN1- które mówiło mi o tym czy brama jest otwarta czy zamknięta.

Dodając nowe urządzenie do systemu, pojawia się nam kreator"nowego urządzenia - pyta się w kreatorze czym będziemy sterować, do wyboru mamy bramę, monitoring, lub inne. Wybieram bramę, bramę przesuwną, a następnie STEP BY STEP oraz zaznaczam czy pokazuje faktyczny jej stan czy ma odwrócić logikę. Po dodaniu "nowego urządzenia otrzymałem urządzenie które tworzy mi z dwóch urządzeń jedno. Myślę ze jest to bardzo wygodne. Ale zauważyłem jedną rzecz, a mianowicie: Gdy mam bramę zamknięta stan jest: ZAMKNIETY, gdy bramę otwieram pokazuje : OTWIERANIE, ale gdy bramę otworzę: cały czas pokazuje otwieranie. Co żle robie, lub co zrobić aby urządzenie pokazywało stan OTWARTY/ZAMKNIĘTY a nie ZAMKNIETY/OTWIERANIE.

Dodam że wejście IN2- jeśli dodam drugi kontraktów to w podglądzie pokazuje ze wejście to pracuje, ale nie wpływa to w żaden sposób na nowe urządzenie. Ma ktoś jakieś pomysły, doświadczenia?? W podpowiedziach widnieje jeden kontaktron.

Please login or register to see this attachment.

Posted

Otwieranie jest pokazywane przez kilka sekund i zmienia się w otwarte automatycznie, to fikcyjny stan pośredni. 
Chodzi o to by pokazać reakcję natychmiast na wysłanie komendy. 

Jeśli z jakiegoś powodu nie zmienia Ci się w otwarte (bodaj 8s) to musimy to sprawdzić :)

• Like 1
  • Topic Author
  • Posted

Nie zmienia mi się. Mam tak ze mam zamkniete,naduszam otwórz, brama się otwiera pokazuje otwieranie, ale nie przechodzi do stanu otwarte po żadnych 8 sekundach. Czy jesteście w stanie to ogarnąć zdalnie odpłatnie?

Posted

Nic odpłatnie nie zrobimy, jeśli problem występue to znajdziemy powód i naprawimy w ramach normalnego wydawania oprogramowania.

Zanim zaczniemy się zastanawiać czy to problem systemu upewnijmy się, że na IN1 odczutuje stan z bramy zgodnie z założeniami.
    Na tej podstawie (musi się ten sygnał poprawnie odczytać) stan się moze zmienić na otwarty.

Odkryj wejscie 1wsze w interfejsie, otwórz bramę i zobacz czy poprawnie IN1 się narusza - to nam odpowie na pytanie czy obecny setup ma prawo działać. 

• Topic Author
  • Posted

A to przepraszam nie wiedziałem, że jesteś z Suportu.  Wszystko mam prawidłowo podłączone. Po krótce: Do smart implanta mam podłączone pod jedno z wyjśc styki w napędzie bramy, które odpowiadają za prace bramy step by step, oraz pod wejście IN1 mam podłączony kontraktron, który pokazuje mi stan aktualny bramy a dokładniej to czy jest ona otwarta czy zamknięta. Gdy brama jest zamknięta IN1 pokazuje nienaruszony, gdy bramę otworzę pokazuje naruszony. Ale w urządzeniu nowym wygenerowanym przez Was pokazuje bramę częściowo otwartą a w aplikacji w telefonie widnieje napis otwieranie i nie ulega on zmianie na Otwarte po 8s. W załączniku zdjęcia. Będę wdzięczny za pomoc w temacie. 

Posted

Jak ustalilismy na PM, sprawę przeanalizujemy przez support.