Jump to content
  • 0

Danfoss 014G0012 wersja softu 2.50 problemy


Question

Szanowni Forumowicze,

Danfoss wypuścił nową wersję softu swoich głowic termostatycznych (numer katalogowy 014G0012, wersja oprogramowania 2.50). Producent wprowadził tam zmiany w oprogramowaniu, które nie zostały skonsultowane z producentami kontrolerów (w tym z nami). Z tego powodu musimy wydać aktualizację, aby dodać wsparcie dla tych urządzeń. Nowa wersja oprogramowania do HC2 powinna zostać wydana do poniedziałku przyszłego tygodnia (29.X.2012).

Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

  • 0

Czy w wersji softu 1.039 została naprawiona współpraca z termostatami Danfoss ? Zaktualizowałem oprogramowanie, i termostat w wersji 2.06 jak działał prawidłowo, tak działa, a termostaty z oprogramowaniem 2.5 ani drgną.

Link to post
Share on other sites
  • 0
Czy w wersji softu 1.039 została naprawiona współpraca z termostatami Danfoss ? Zaktualizowałem oprogramowanie, i termostat w wersji 2.06 jak działał prawidłowo, tak działa, a termostaty z oprogramowaniem 2.5 ani drgną.

Ta wersja nie zawiera dodatku dla Danfossa. Kolejną wersję z kompatybilnością dla Danfossa zamierzamy wydać w poniedziałek.

Link to post
Share on other sites
  • 0

Czy komukolwiek po aktualizacji HC2 do 1.040 działają prawidłowo termostaty Danfoss z oprogramowaniem w wersji 2.50?

Link to post
Share on other sites
  • 0

Panowie,

Dla pewności radzimy usunąć i dodać nowe Danfossy ponownie (po aktualizacji 1.040), ale przeprowadzaliśmy obszerne testy i nawet urządzenia dodane przed aktualizacją powinny już teraz poprawnie działać - wcześniej dodane termostaty różnić się będą tylko opisem w Typie Urządzenia w Ustawieniach zaawansowanych modułu.

Link to post
Share on other sites
  • 0

Usunąłem wszystkie termostaty z HC2 (usuń urządzenie -> przycisk na termostacie), następnie dodałem (dodaj urządzenie -> przycisk na termostacie). Termostat w wersji 2.06 został wykryty jako "Danfoss Living Connect Thermostat", termostaty w wersji 2.5 zostały wykryte jako "Danfoss Living Connect Thermostat V2.5". Z każdego termostatu została odczytana domyślna temperatura 21 stopni. Zmieniłem nastawy na 17 stopni, czas 0 minut. W każdym termostacie mam ustawiony domyślny interwał budzenia - 300 sekund. Po kilku minutach sprawdziłem przez www nastawy termostatów i ver 2.06 ma zmienioną temperaturę na 17 stopni na ikonce termostatu, a pozostałe mają 21 stopni, a pod ikonką termostatu jest 17 stopni, czyli HC2 czeka na wybudzenie termostatu. Teraz mija kilkanaście godzin od powyższej operacji i nadal termostaty w wersji 2.50 się nie wybudziły - pod ikonkami termostatów temperatura do nastawienia, a na ikonkach 21 stopni.

Link to post
Share on other sites
  • 0

Po aktualizacji nic się nie zmieniło, moje głowice to: 014G0002 1.06 (z logo Z-wave), nadal trzeba ręcznie budzić termostaty aby przyjęły wartość z HC2

Link to post
Share on other sites
  • 0

Głowice Danfossa o numerze 014G0002 nie są kompatybilne z siecią z-wave i nie będą z nią współpracować. Nowe Danfossy i jedyne współpracujące z HC2 to 014G0012 i numer softu 2.50. Więc Twój Danfoss lok4me musisz wymienić na inny.

Pozdrawiam!

Link to post
Share on other sites
  • 0

W tym temacie,na samym końcu jest oficjalnej stanowisko w tej sprawie przedstawione przez Krystiana z Fibar Group

http://forum.fibaro.com/viewtopic.php?t=855

Może Panowie ze sklepu sami nie wiedzieli (Danfoss zmienił swoje urządzenia i soft do ich obsługi nie uprzedzając o tym fakcie nawet centrali Fibaro) więc mogli oni popełnić błąd.Wydaje mi się,że urządzenia zostaną wymienione na nowe,wolne od wad i działające z HC2 czego Ci życzę!

Pozdrawiam

Link to post
Share on other sites
  • 0

Może ktoś z Fibaro odezwie się i pomoże rozwiązać problem z niewybudzającymi się termostatami w wersji 2.50, HC2 w wersji 1.040? 31 października pisałem na [email protected] i bez odzewu, to może uda się przez forum?

Przy okazji - jest ktoś, komu termostaty w wersji 2.50 z HC2 w wersji 1.040 NIE DZIAŁAJĄ ?

Czy może u wszystkich działa tylko ja mam pecha? Po aktualizacji do 1.040 usunąłem wszystkie termostaty i dodałem ponownie i nic.

Link to post
Share on other sites
  • 0

Po ponownej aktualizacji firmware HC2 dokonanej zdalnie przez support Fibaro termostaty zaczęły działać prawidłowo - to tak, gdyby ktoś miał podobne do moich problemy.

Link to post
Share on other sites
  • 0

U mnie po aktualizacji z 1.038 do 1.040 nie działały, ale po wymuszeniu ponownej aktualizacji przez ssh przez serwis Fibaro wszystko zaczęło działać dobrze. Niestety, krótko, bo aktualizacja 1.041 rozsypała cały system.

Link to post
Share on other sites
  • 0

Potwierdzam, niestety aktualizacja 1.041 powoduje problemy z Danfosami. Jedne pracują dobrze, inne nie łączą się z centralką a na dodatek dodają mi się kolejne danfossy (bez mojej wiedzy) których nie mam w ogóle w domu. Cyrk na kółkach ;)

Link to post
Share on other sites
  • 0
Guest coyote01
Potwierdzam, niestety aktualizacja 1.041 powoduje problemy z Danfosami. Jedne pracują dobrze, inne nie łączą się z centralką a na dodatek dodają mi się kolejne danfossy (bez mojej wiedzy) których nie mam w ogóle w domu. Cyrk na kółkach ;)

Na 1.041 mam to samo. Jedne danfossy są wybudzane inne nie, i to zależy kiedy, nie zawsze te same.

Dodatkowo wpinałem dimmery na 1.041 i po wejściu w tryb dodawanie urzązdzeń same się dodawały, bez trzykrotnego klikania przyciskiem na dimmerze.

Zobaczymy co będzie na 1.042.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...