Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Nowa aplikacja BETA dla telefonów na Androida dla wersji 3.x

Question

Posted

Mam przyjemność oddać nową aplikacje do testów. Została ona napisana od nowa w oparciu o nowe api

Wymagania:

- telefon z androidem z wersją co najmniej 2.3.4

- HC2 z wersja oprogramowania co najmniej 3.550

Proszę pisać feedback w tym temacie a błędy na bugtrackera

najlepiej jak osiągnięto błąd, wersje androida i model telefonu; Pozwoli nam to lepiej lokalizować błędy i je naprawiać

//Nowa wersja 0.908

- rozwiązano problem z tabletami które nie wspierają 3G

- rozwiązano problem z telefonami gdzie otwarcie bądź zamknięcie klawiatury powodowało crash aplikacji

Please login or register to see this link.

//Nowa wersja 0.907

- rozwiązano problem z pushami

- rozwiązano problem z ustawianiem czasu w termostatach

- Dodano ACRA - Application Crash Report for Android - aplikacja do zgłaszania błędów na androida

- rozwiązano problem z otwieraniem wideofurtki

- dodano wskaźników zasięgu sieci

- Inne drobne poprawki w interfejsie

//Nowa wersja 0.905

- rozwiązano problem z lili dla innych języków niż polski i angielski

- rozwiązano problem z drag and drop w specyficznej sytuacji

- dodano gesty na stronie startowej dla urządzeń z całego domu (ikona pokoi)

- dodano możliwość otrzymywania pusha (od bety 3.551+)

- dodano możliwość otrzymywania pusha z powiadomieniem o dzwonku z wideo furtki (od bety 3.551+)

//Nowa wersja 0.904

- naprawiono problem z lokalnym połączeniem

- naprawiono problem z zdalnym połączeniem

- naprawiono problem z crashem aplikacji podczas korzystania z lili

- naprawiono problemy z wideofurtką

- dodano animacje

//edit nowa wersja 0.902

- poprawiono problem z małymi ikonami użytkownika

- poprawiono problem z ustawianiem termostatu

- dodano możliwość podawania ip centralki z portem

- dodano czujniki dymu/światła/ zalania/okna

• Answers 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters For This Question

Recommended Posts

• 0
  • Inquirer
  • Posted

MietekK, masz zaznaczone wyszukiwanie głosowe google w ustawienaich (języki i klawiatura)? bo to wygląda jakby aplikacja crashowała bo nie może nawiązać połączenia z usługą google

• 0
    Posted

A.Socha,

Mam ustawione:

Mech.rozp. głosu - Google,

wyszukiwanie głosowe - język - domyślny Polski,

Generowanie mowy - Mów zawsze,

Blokuj obraźliwe słowa - Ukryj obraźliwe wyniki głosowe

• 0
    Posted

mikrofon z logo google pokazuje się, ale jak nic nie wypowiem to pokazuje się komunikat "Brak wyników" wypowiedz ponownie / anuluj

W menu andka jest aplikacja "wyszukiwanie głosowe" - po wypowiedzeniu jest napis "działa" symbol fali głosowej, mieli mieli mieli i pokazuje wyniki w google więc działa.

• 0
    Posted

Też mi się LiLi wykłada. Telefon Samsung S3 Android 4.1.2. Po podaniu polecenia słownego, znika ikonka "Google mów teraz" i po chwili aplikacja zamyka się wywalając komunikat:"Aplikacja Fibaro HC2 została zatrzymana" - ten sam efekt jest i po sieci lokalnej i po dostępie zdalnym.

Ustawienia:

wyszukiwanie głosowe - język - domyślny Polski

Generowanie mowy: Mów zawsze

Mech.rozp. głosu - Google

Wyszukiwanie głosowe w telefonie działa ok, również polecenia głosowe w nawigacji pracują poprawnie.

Pozostałe funkcjonalności aplikacji działają ok.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

deptula, możesz przegenerować bazę lili

• 0
    Posted
    deptula, możesz przegenerować bazę lili

przeładowałem bazę - bez zmian

• 0
    Posted

mi też lili nie działa tak samo jak kolegom wyżej

• 0
    Posted

Nexus 4, Android 4.2.2 - nie działa lily (pojawia się rozpoznawanie mowy Google, w momencie rozpoznawania słowa wyłącza się aplikacja)

Dodatkowo kilka irytujących rzeczy:

- czasami po uruchomieniu aplikacji wyskakuje informacja błąd połączenia, klikając ok wchodzimy w ustawienia, gdzie dostęp zdalny działa, ale trzeba wybrać jeszcze raz centralkę. Klikając anuluj czasami jest ok i wszystko jest aktywne.

- termostaty danfoss - w panelu klimat możemy zmienić temperaturę konkretnego danfoss'a ale czasu już nie da rady. Pojawia się 15min i od razu znika.

• 0
    Posted

Przy próbie zalogowania bardzo często dostaje komunikat błąd logowania, sprawdż adres IP centrali. Po odświeżeniu danych sieci aplikacja loguje się poprawnie.

• 0
    Posted
    Przy próbie zalogowania bardzo często dostaje komunikat błąd logowania, sprawdż adres IP centrali. Po odświeżeniu danych sieci aplikacja loguje się poprawnie.

Potwierdzam, Android 4.2.2, nie można sie zalogować lokalnie, po podaniu danych dostępnych aplikacja zgłasza błąd adresu ip centrali. Co ciekawe aplikacja znajduje centralę i podpowiada identyczny adres ip jak ten podany ręcznie.

UPDATE

Aktualizacja centrali do najnowszej bety rozwiązała problem z logowaniem ale problem z Lili zamykajacą całą aplikację nadal występuje

• 0
    Guest PJ
    Posted

Android 4.1.1, kompilacja 2013.04.12

FunTab 10.1 (od neostrady)

Aplikacja działa prawie bezproblemowo, tylko wysypuje się przy lili - mniej więcej w połowie przypadków nie rozpoznaje polecenia, po czym wyświetla komunikat błędu połączenia. Co ciekawsze - wysypuje się wtedy również centralka - nie mam możliwości połączenia się z nią ani przez komputer, ani przez iPoda. Pomaga restart centralki, wtedy wszystkie aplikacje zaczynają działać ponownie.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Wypuściliśmy właśnie nową wersje aplikacji w wersji 0.904

Please login or register to see this link.

• 0
    Posted

czy lili do was przemawia bo mi tylko pisze teksty ?? działa na komendy ale nic nie przemawia głosowo.

• 0
    Posted

U mnie przy probie zainstalowania wyskakuje komunikat "Blad analizowania Wystapil problem podczas parsowania pakietu"

Telefon Galaxy Note ver androida 4.0.4

Dadam ze poprzednia wersja zainstalowala sie bez problemu. Przed zainstalowaniem wersji 0.904 odinstalowalem poprzednia.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Tolek.Banan, spróbuj ponownie , wygląda na to że pobrał uszkodzony plik z hc2

tereska, głos pojawi się w późniejszych wersjach

• 0
    Posted

Pobralem i probowalem zainstalowac drugi raz - nic nie pomoglo.W dalszym ciagu ten sam blad.

• 0
    Posted

Mnie nie udało się zainstalować aplikacji bez odinstalowania poprzedniej. oczywiście musiałem ponownie wpisać dane konfiguracyjne.

[ Dodano: 2013-06-13, 11:00 ]

Niestety, sprawdziłem - aplikacja zawiesiła mi centralkę. Po wgraniu aplikacji połączyłem się zdalnie z centralką, próbowałem wydać komendę Lili (podnieś roletę) Lili zapytała mnie „ile procent” po wydaniu komendy 50% Lili już nic nie odpowiedział i nie mogłem wykonać żadnego polecenia. Okazało się że straciłem połączenie. Niestety poprzez przeglądarkę również nie uzyskałem połączenia. Ponieważ robiłem to na odległość już nic nie mogłem zrobić. Rano stwierdziłem że centralka jest „zawieszona”. Ponowna próba już w dostępie bezpośrednim ponownie zawiesiła mi HC2. Zgłaszam to na bug tracker ‘a.

• 0
    Posted

Lili dalej mi nie działa. Po wydaniu komendy. Szuka ułamek sekundy i koniec. Nie pojawia się żaden komunikat itd. Tym razem nie wyłącza się aplikacja.

Tak samo jest przy dostępie lokalnym i zdalnym.

Nexus 4, Android 4.2.2

• 0
    Guest damian
    Posted

Czy mogę używać androida jednocześnie z dom.fibaro.com w tym samym czasie, czy niestety mogę logować się tylko w jeden sposób w danej chwili? Mam wrażenie, że zalogowanie się przez androida blokuje dostęp przez www.