Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Moduł Sterownika RGBW - Pierwsze wrażenia

Recommended Posts

Posted

lunakk,

Zasilacz do takiego urządzenia byłby olbrzymi!

Żeby była możliwość zasilania Fibaro RGBW Controller z 120/240V i sterowanie nim taśmami LED na 12V/24V musielibyśmy zrobić urządzenie wielkości zbliżonej do zasilacza do laptopa.

• Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Guest lunakk
  • Topic Author
  • Posted
    lunakk,

Zasilacz do takiego urządzenia byłby olbrzymi!

Wiem, wiem, tak mi się wymsknęło

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Guest simryc
  • Topic Author
  • Posted

ewentualnie fajnie by było gdyby napięcie zasilania było powielane na wyjściu urządzenia. Tzn zasilanie modułu mogło by być w granicach np 12-240V i to by się pojawiało na wyjściach. Wówczas dla osób wykorzystujących rgbw jako tylko czujniki wejściowe rozwiązało by problem dodatkowego zasilacza

Posted

@Adv.Usr.sztywniak - mam na myśli fakt że "skalę" można definiować i jeśli przykładowy czujnik zawyża lub zaniża pomiar to można to ustawić.

Co do zasilaczy w przypadku wykorzystania modułu jako wejścia czujników - można zastosować zasilacz dopuszkowy 230V - > 12V 1A PSC12010 zaprojektowany do zasilania kamer cctv.

zasilanie modułu mogło by być w granicach np 12-240V

to zbyt duże widełki. Trzeba by zastosować DIP Switch z wyborem zasilania i upchnąć dodatkowy zasilacz wew., ale oprócz braku miejsca powstają problemy:

- złe ustawienie uszkodzi moduł i grozi porażeniem prądem,

- DIP switch na 230V jest dużych rozmiarów,

- przy wyborze zasilania 230V moduł nie jest już sterownikiem.

Tak jak wyżej podałem zasilacz do puchy: jest bezpiecznie, zgodnie z przeznaczeniem, a 1A pozwoli zasilić krótką taśmę.

Pozdrawiam i dalej testuje

/emoticons/default_icon_mrgreen.gif" alt=":mrgreen:" />

Posted

Podłączyłem przyciski zewnętrzne do sterownika RGBW - tryb sterownika RGB - podłączona taśma RGB.

Po podłączeniu do wejść IN1, IN2, IN3 klawiszy - bez problemu steruję każdym kolorem odrębnie, mogę go wyłączyć, ustawić dowolną jasność, włączyć na max jasność. Mogę ustawić dowolną kombinację kolorów.

Powstaje problem z wyłączeniem z przycisków - jak po ustawieniu efektu JEDNYM klawiszem wyłączyć i włączyć efekt świetlny.

Podłączanie masy do IN4 nie daje takiego skutku (to wejście nie reaguje na podanie masy tak jak 3 pozostałe).

Z poziomu HC2 tak to działa jak oczekuję, tzn. każdym z suwaków odrębnie ustawiam kolory RGB, czwarty suwak jasność w trybie RGB działa jako ściemniacz efektu oraz załącz/wyłącz w skrajnym lewym położeniu suwaka (bez konieczności użycia w panelu HC2 przycisku ON/OFF).

Tego stanu nie oddaje praca z zewnętrznymi przyciskami.

Myślę, że to ew. uwaga dla programisty modułu, bo wydaje się, że to powinno intuicyjnie być zaimplementowane w module jako logiczna konsekwencja trybu pracy trzech wejść IN1,IN2,IN3.

Posted

Lmx_krk,

Zwróć uwagę, że możesz przestawić urządzenie w tryb brightness i sterować jasnością wszystkich kanałów jednocześnie z przycisku oraz kolorami z interface'u.

Jeżeli jednak chcesz sterować wszystkim w trybie normal, to taką funkcjonalność możesz zrealizowąć sceną w LUA. Ustaw urządzenie jako RGBW. Nie możesz sterować hardware'owo w tym urządzeniu brightnessem w trybie Normal, ale możesz użyć 4 nieużywany kanał Biały do sceny. Przycisk steruje kanałem białym, a kanał biały poprzez scenę Brightness'em.

Please login or register to see this code.

,gdzie

21 value to ID RGBW koloru białego

16 ID RGBW parametru brightness

Zwróć uwagę, że powyższe dwa parametry musisz dostosować do ID Twojego urządzenia - będą się różnić.

Posted
    ...Moduł można zasilić z 24V. Taśma o której mówisz też ma zasilanie 24V...

Czy taśmy RGBW występują w wersji na 12V? Jeżeli tak to jakiś namiar poproszę.

Na wskazanej w wątku stronie (

Please login or register to see this link.

) są tylko na 24V. Na długości taśmy mi nie zależy, a ze względu na to, iż mam już zasilanie 12V z podtrzymaniem przy zaniku, wolałbym je wykorzystać, niż dokładać dodatkowy zasilacz.

Posted

Na alledrogo jest całe mnóstwo, można przebierać w cenach i jakości. Ja kupiłem RGB 5m w żelu z zasilaczem 5A i sterownikiem z pilotem za 99 zł z przesyłką. Biały trochę siny (bo generowany przez mieszanie wszystkich kolorów), ale do pobawienia się jest git. Drugą taśmę prawdziwą białą podpiąłem pod wyjście W sterownika.

Posted
    Na alledrogo jest całe mnóstwo, można przebierać w cenach i jakości. Ja kupiłem RGB...

RGB rzeczywiście jest mnóstwo, z RGBW niestety nie jest już, że tak powiem kolorowo

/emoticons/default_icon_smile.gif" alt=":-)" />

znalazłem jedną aukcję:"TC55W TAŚMA LISTWA 300 LED RGB+W 5M KOLOR+BIAŁA"

cena ponad 2 stówki

Posted

dlatego ja dołożyłem do białej którą mam od pewnego czasu RGB bo miałem miejsce

• 1 month later...
    Posted

Próbował ktoś już połączyć kilka modułów rgbw w taki sposób że tylko jeden ma przycisk dzwonkowy podpięty w i1 a moduł pracuje w trybie rainbow a kolejne moduły otrzymują wartości z asocjacji ?

• 5 months later...
    Posted

Czy jest możliwość, aby pod RGBW podłączona była taśma z zewnętrznym sterownikiem i pilotem RF? Czy to rozwiązanie po prostu się wyklucza? Chodzi mi o to, że w jednym miejscu korzystam z pilota RF jako włącznika, ale chciałbym mieć możliwość podłączenia tego do HC2 nie tracąc funkcjonalności pilota.

Guest merylion
  • Topic Author
  • Posted

Jestem przekonany ze takiej opcji nie ma.

Nawet podlaczenie rownolegle popali albo RGBW albo sterownik zewnetrzny.

Musisz wszystko zrealizowac w Fibaro.

Pozdrawiam

Marcin

Posted

Ajak by pilota podlaczy pod rgbw? Mozna by nim zalaczac tasme za pomoca rgbw

Guest merylion
  • Topic Author
  • Posted

??!!!

Nie rozumiem pytania jak pilota RF mozesz podlaczyc pod tasme RGBW z ZWavem?

Mozesz rozwinac swoja mysl czy tak po prostu zadales pytanie nie zastanawiajac sie glebiej nad nim?

Pozdrawiam

Marcin

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

pilot musiałby komunikować się z jakimś sterownikiem którego można podłączyć do wejść RGBW. Pewnie są takie ale ja tego nie testowałem.

Posted

Panowie,

RGBW ręcznie można sterować poprzez podanie sygnału GND (Masy) na jedno z wejść I1-I4. Oczywiście sterowanie odbywa się różnie w zależności od trybu (od sterowania tylko z jednego wejścia do sterowania każdym wejściem osobno). Nie wiem jaki pilot RF globart ma na myśli, ale można by to załączać np. przekaźnikiem sterowanym radiowo.

Posted
    Czy jest możliwość, aby pod RGBW podłączona była taśma z zewnętrznym sterownikiem i pilotem RF?

może tak, zamiast:

zasilacz --> sterownik z odbiornikiem RF --> taśma RGBW

zamienić na

zasilacz --> sterownik z odbiornikiem RF --> Fibaro RGBW --> taśma RGBW

i pamiętać żeby na pilocie wybierać "pełne" kolory

np. wciskamy "czerwony" odbiornik RF podaje masę (bez PWM) zamiast na taśmę to na I1 , a Fibaro RGBW steruje taśmą.

Posted

yulas, myślę, że popróbuję najpierw wg pomysłu Krystian, bo wydaje się bezpieczniejszy, tj. sterownik, który odbiera sygnał z pilota podłączę do IN, ta jakby to był klawisz. Wiadomo, że w ten sposób włączę pilotem tylko ostatnio zapamiętany kolor, ale mi to nie przeszkadza. Jak znajdę trochę czasu w przyszłym tygodniu to przetestuję. Sterownik i pilot pochodzi z zestawu

Please login or register to see this link.

bo samą taśmę mam podłączoną pod RGBW

Posted

mój opis jest rozwinięciem pomysły Krystiana.

Sterownik rf podaje gnd na taśmę aby zaswiecic dany kolor, a w takim układzie gnd dotrze do IN