Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


  • 0

Martwe urzadzenia


Guest mariusz4567
 Share

Question

Guest mariusz4567

Witam, mam problem z martwymi urzadzeniami, po ok 12h czyli po nocy na centrali pojawiaja sie martwe urzadzenia, a dokladnie moduly rozne ilosci nie wiem od czego to zalezy, czasami 2,4,5 czy istnieje jakas mozliwosc zmiany ustawien zeby ta przypadlosc wyeliminowac.

Link to comment
Share on other sites

17 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

u mnie występuje to samo i dotyczy switch 'y i UBS 'a. Jest to na wersji 3.553 i było na 3.552

Link to comment
Share on other sites

  • 0

U mnie jest to samo, dotyczy Swich 2x1,5 , chyba przez to nie wyłączył mi się jeden spryskiwacz w ogrodzie i miałem małą powódz

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Pobawcie się w konfiguracji/Interwał odpytywania urządzeń.

Najpierw powiększyć wartości co 100 aż będzie mało padliny. Do zera nie da się wyeliminować przy dużych rozporoszonych instalacjach

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_sad.gif" alt=":-(" />

na forum są też skrypty w LUA do badania i budzenia umarlaków.

Powodzenia

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_evil.gif" alt=":evil:" />

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Rzeczywiście coś jest nie tak w becie 3.553. Pierwszy raz od pół roku urządzenie które jest w odległości 3m od centralki stało się martwe.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Richo, skrypty są ale to chyba nie o to chodzi. W 3.550 nie miałem ani jednego umarlaka coś fibaro zmieniło w sofcie i teraz pojawiają się martwe urządzenia a. moja sieć wcale nie jest rozległa 50 urządzeń.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
Niech grzebią , soft jest coraz lepszy, nowe urządzenia...to wszystko nabiera kształtu.

Pozdro.

Dokładnie. Widać, że Fibaro cały czas się rozwija i jest ultra przyszłościowe

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> bez podlizywania

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> Kilka kroków i będzie idealnie

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Dołączam do dyskusji mój głos.

Otóż u mnie (HC2 v. 3.548) sytuacja ma się bardzo podobnie. Pojawi się dość sporo martwych urządzeń. Ostatnio - nie wiem, czy słusznie, zaeksperymentowałem zaznaczając opcje:

Please login or register to see this code.

Obecnie przyglądam się efektom.

Mam jednak pytanie odnośnie interwału odpytywania urządzeń, który obecnie w zakładce z-wave jest ustawiony na "125". Otóż mam go w razie kłopotów zmniejszać do "100" wedle powyższej sugestii? No i jak się to ma do interwałów odpytywania dla poszczególnych urządzeń, które domyślnie ustawione są na "0". Czy jeżeli na ten przykład urządzenie ma "0", to odpytywane jest co "125", a jeżeli w miejsce "0" w ustawieniach konkretnego urządzenia wpiszę wartość powiedzmy "50", to będzie ona nadrzędna względem tej ogólnej? Rozumiem to właśnie w ten sposób i traktuję jako opcje służącą np. oszędzaniu baterii w urządzeniach bateryjnych... Czy mam rację?

Pozdrawiam

Vect0r.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Do tej pory martwe urządzenia pojawiały się sporadycznie... kilka dni temu zainstalowałem dwa wall plugi oraz dwa dodatkowe moduły 2x1,5kW (urządzenia zostały zamontowane w pomieszczeniach, które były już wyposażone w elementy systemu Fibaro) i zaczęła się "jazda" - nie byłem w stanie opanować systemu... co chwilę pojawiało się jakieś martwe urządzenie. Nie pomagało remapowanie. Zmieniałem interwał odpytywania urządzeń i przy 400s nastąpiła poprawa (chociaż nadal było daleko do ideału). Wczoraj zainstalowałem kolejny moduł 2x1,5kW i dzisiejszej nocy system "padł" - większość modułów była oznaczona jako martwa i nie miałem możliwości ich obudzenia. Utraciłem też możliwość sterowania pozostałymi modułami. Zdalny restart centralki nie przynosił efektu. Pomogło dopiero odcięcie i włączenia zasilania centralki. Jestem fanem Fibaro i wciąż inwestuję w system, ale coraz częściej zastanawiam się, czy dokonałem właściwego wyboru - tym razem skończyło się na tym, że o świcie nie wyłączyły się światła na podbitce i przez większość dnia niepotrzebnie zżerały prąd... boję się jednak pomyśleć o ewentualnych konsekwencjach związanych np. z błędnym sterowaniem elektrozaworami (np. w sezonie grzewczym). Aktualna wersja oprogramowania: 3.560b

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Bobik Zastanawiam się czy jakbyś miał stabilną wersję oprogramowania to by się stało. Niestety instalując betę trzeba liczyć się z ryzykiem...

Link to comment
Share on other sites

  • 0
Bobik Zastanawiam się czy jakbyś miał stabilną wersję oprogramowania to by się stało. Niestety instalując betę trzeba liczyć się z ryzykiem...

Tego niestety nie wiem. Chciałbym wierzyć, że na stabilnej wersji nie miałbym takiej niespodzianki. W dalszym ciągu jestem fanem systemu i mam nadzieję, że w końcu będzie on w pełni przewidywalny. Wydaje mi się, że przyczyna moich problemów tkwiła w tym, iż przed zainstalowaniem jednego z nowych modułów, czasowo odłączyłem zasilanie od innego modułu, a dodatkowo nowy moduł nazwałem dokładnie tak, jak nazywał się ten odłączony. Po podłączeniu zasilania do modułu, który został wcześniej odłączony, zmianie nazw i remapowaniu system działa przyzwoicie.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Witam .

Zrobiłem scenę automatycznego odpytywania martwych urządzeń co 15 min, trochę mi pochodziła dobrze lecz teraz widzę, że nie działa automatycznie, natomiast jak ją uruchomie z przycisku start to działa, co moze być przyczyną

local TotalDevices = 300 --max nr of devices

while true do

local timeNow = os.date('*t')

local day = timeNow['day']

local month = timeNow['month']

local i = 1

local anydead = 0

while i < TotalDevices do

--check if any dead

local status = fibaro:getValue(i, 'dead');

local name = fibaro:getName(i);

local room = fibaro:getRoomNameByDeviceID(i);

if status >= "1" then

fibaro:debug(day.."/"..month..":"..i..' DEAD '..name..":"..room);

fibaro:wakeUpDeadDevice(i)

fibaro:sleep(5000) --check again in 5 sec

status = fibaro:getValue(i, 'dead');

if status >= "1"

then anydead = 1; fibaro:debug('Really Dead')

else fibaro:debug('Now OK '..name)

end

end

i = i + 1

end

if anydead == 0

then --fibaro:debug('Nobody is dead :-)')

else

fibaro:call(2, 'sendEmail', 'Somebody really DEAD', '..')

fibaro:debug('Somebody really DEAD')

end

-- abort any unnecesary scenes started

if fibaro:countScenes() > 1 then fibaro:abort() end

fibaro:sleep(15*60000) --repeat every 15 minutes

end

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Nie mam u mnie jest jak na załączniku

Please login or register to see this attachment.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
To musisz dopisać jak poniżej:

Please login or register to see this code.

Dopisałem już po pierwszej Twojej infomacji, tylko troszkę inaczej ale też działa

--[[

%% autostart

%% globals

--]]

Teraz zrobiłem według Twojego opisu i testuje dalej.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...