Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Podłączenie czujnika DS18B20 do czujnika FGK

vect0r

Question

Witam!

Wielkimi krokami zbliża się do mnie czujnik drzwiowy FGK i ku mojej radości dowiedziałem się z dokumentacji, iż można doń podłączyć czujnik temperatury DS18B20.

Pytanie zatem następujące: w jaki sposób temperatura mierzona przez czujnik prezentowana jest w fibaro, oraz czy poradzę sobie sam z jego montażem?

Dziękuję, pozdrawiam

Vect0r.

Recommended Posts

• 0

A ja mam pytanie do Andrzeja,co należy zrobić jeśli kontaktron nie uaktualnił stanu baterii po jej wymianie? Nadal świeci się na czerwono i informuje o słabej baterii pomimo tego,że ta została wymieniona kilka dni temu...Usunięcie i ponowne dodanie nic nie daje...

• 0

wasil, na nowa wymieniałeś? sprawdź jej charakterystykę bo może jest za słaba stąd wydaje się że jest już pusta

• 0
  • Inquirer
  • Ja zauważyłem przy okazji tych nieszczęsnych dallasów, że fibaro odczytuje czasami na początku baterią jako słabą, a po chwili jest zielona. Proponuję dać jej chwilę, ewentualnie wyjąć i włożyć raz jeszcze. U mnie pomogło.

Sądzę też, że warto wydzielić wątek baterii z tematu dallasów. To mylące.

• 0
    Guest andre

Podobny przypadek jak u wasila miałem z czujnikiem ruchu SP103 , wymieniłem na akumulatorki i świeciło na czerwono a po zmianie na baterie alkaiczne zaczęło pokazywać poprawnie.

• 0

Andre miałem tak samo z akumulatorkami w czujce ruchu i zmiana na alkaiczne spowodowała zmianę stanu baterii w interfejsie.

Jeśli chodzi o baterię w kontaktronie to zamieniłem słabą baterię z innym kontaktronem.Ani w jednym ani w drugim urządzeniu nie nastąpiła aktualizacja stanu baterii... Od czasu zamiany tych baterii minęło kilka dni,więc po takim czasie na pewno powinno się wszystko odświeżyć

Poza tym mój kontaktron pokazywał stan czerwonej (bardzo słabej baterii) przez okres 2 miesięcy i nadal prawidłowo działał,później przyszedł dzień i kontaktron umarł...wygląda to niestety podobnie do starych telefonów Nokii.Masz 10% baterii jak wychodzisz z domu,a za 5 minut telefon się wyłącza i błaga o ładowanie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_neutral.gif" alt=":-|" />

• 0

Pytanie z innej beczki ale dotyczące tego door/sensora z czujnikiem temperatury. Dodałem taki zestaw do HCL i pojawiły mi się w sumie 4 nowe urządzenia po zainstalowaniu, czujnik otwarcia drzwi, termometr, pilot oraz heatdetrctor. Czemu tego tak dużo i czy jest to prawdą? Skąd pilot? Z góry dziękuję za info.

Wygląda to jak na zdjęciu poniżej. Do tego temperatura się nie zmienia a urządzenie nie budzą się....

Pozdrawiam

Please login or register to see this attachment.

Edited by marekneo