Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Recommended Posts

Guest sztywniak
Posted

Klaudiusz: o tym właśnie pisałem. Zwykły user za bardzo nie skorzysta ale przykład z czujnikiem wilgotności który podał @AppleMobile jest zasadny.

W tej chwili albo Ich apka albo nic.

Tylko pytanie czy developerzy tworzący pod to API będą chcieli zaimplementować w swojej apce konkretne urządzenie.

Jakoś sobie nie wyobrażam żeby Fibaro w swojej apce na IOS-a implementowało wszystkie obiekty, metody i typy dostępne w API.

Hura optymizm jest chyba przesadzony.

Guest kstaniek
Posted

Apple jak powiedział Tim Cook ma zarejestrowanych 9 milionów developerów, więc nie mów mi że userzy na tym skorzystają. Z-Wave Alliance już zadeklarowało chęć współpracy.

Z-Wave Alliance Chairman Mark Walters powiedział: "It proves that companies as prominent as Apple see home control as an important a part of our connected lives. Since HomeKit doesn't endorse a specific smart device protocol, every one of our 1000+ Z-Wave devices can be part of the market interest that Apple will help create. Z-Wave has been building this market worldwide since 2005, and we look forward to this newest expansion furthering the Z-Wave ecosystem's central role in smart homes and the IoT."

Wystarczy, że ktoś zbuduje brydż pomiędzy HomeKit/HAP a Z-Wave i wszystkie urządzenia Z-Wave nagle zaczą być obsługiwane przez aplikacje działające na IOSie. Pamiętaj, że to nie tylko telefony ale np, AppleTV oraz np MacMini. Kto wie co Apple szykuje na jesień w dziedzinie hardware.

Moim zdaniem jak taka firma jak Apple z tak ogromnym udziałem w rynku konsumenckim wchodzi z takim rozwiązaniem to albo można się przyłączyć, albo resztę życia rzeźbić w swoim własnym produkcie.

Guest sztywniak
Posted
Apple jak powiedział Tim Cook ma zarejestrowanych 9 milionów developerów, więc nie mów mi że userzy na tym skorzystają. Z-Wave Alliance już zadeklarowało chęć współpracy.

rozumiem że chciałeś napisać "więc nie mów mi że userzy na tym NIE skorzystają"

odpowiadam na końcu

Z-Wave Alliance Chairman Mark Walters powiedział: "It proves that companies as prominent as Apple see home control as an important a part of our connected lives. Since HomeKit doesn't endorse a specific smart device protocol, every one of our 1000+ Z-Wave devices can be part of the market interest that Apple will help create. Z-Wave has been building this market worldwide since 2005, and we look forward to this newest expansion furthering the Z-Wave ecosystem's central role in smart homes and the IoT."

Wystarczy, że ktoś zbuduje brydż pomiędzy HomeKit/HAP a Z-Wave i wszystkie urządzenia Z-Wave nagle zaczą być obsługiwane przez aplikacje działające na IOSie. Pamiętaj, że to nie tylko telefony ale np, AppleTV oraz np MacMini. Kto wie co Apple szykuje na jesień w dziedzinie hardware.

Moim zdaniem jak taka firma jak Apple z tak ogromnym udziałem w rynku konsumenckim wchodzi z takim rozwiązaniem to albo można się przyłączyć, albo resztę życia rzeźbić w swoim własnym produkcie.

Patrząc przez pryzmat artykułu oraz tego gdzie teraz piszemy to userzy za bardzo nie skorzystają ponieważ nawet jeśli firma produkująca wspomniany wcześniej czujnik wilgotności doda go do API i Fibaro doda obsługę swojej centrali do API to nie oznacza wcale że Fibaro będzie obsługiwać ten czujnik.

Żeby to pokazać bardziej wyraziście to posłużę się przykładem :

Producent Sauny ma swoją aplikację sterującą , dodaje do API HomeKit-a

no i co dalej ??

nagle zacznie być obsługiwane przez aplikacje działające na IOSie ??

Klaudiusz , nie zacznie być obsługiwane tylko będzie dostępne bo do obsługi jeszcze daleka droga. Gdyby było tak jak piszesz to jakbym przegrał w Angry Bird-s to co ?? zalałoby mi ogród. Przecież to API trzeba jeszcze zaimplementować w aplikacjach.

Mnie to wygląda na sensację dziennikarską która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

AppleTV też miało zmasakrować wszystko wkoło, Iphone traci coraz bardziej rynek.

Z całą pewnością w USA może to wpłynąć na rynek ale nigdzie więcej.

Telefon z ograniczeniami da się zaakceptować ale własnego domu już nie.

PS: Prowadzimy dyskusję jednocześnie na mailu i możemy skołować czytających

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Powtórzę więc to co Ci wysłałem na maila po długiej dyskusji :

"Dzisiaj jest 19-06-2014. Pamiętamy tę datę i co roku sprawdzamy OK ?

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" /> "

Guest kstaniek
Posted

Rysiu, Apple za zeszły kwartał miało 10 miliardów dolarów przychodu netto. Ma również rzeszę 9 milionów developerów. Każdy musi za tą możliwość płacić 99 USD na rok, oznacza, że ta liczba nie jest mocno zawyżona (np. ja zapłaciłem ale nic nigdy nie napisałem

Teraz Apple postanowiło wejść w rynek Home Automation.

Ja bym raczej radził wsiąść do tej łódki razem z nimi.

Fibaro robi wspaniałe moduły oraz, co zawsze podkreślałem, ma estetyczny i funkcjonalny design. I dotyczy to również aplikacji i GUI (wszyscy wiemy jak na tym tle wypada konkurencja)

Zrobienie brydża HAP/HomeKit przez Fibaro spowoduje automatyczne otwarcie ich kostek na użytkowników produktów Apple, a tego rynku nie można lekceważyć.

Nie zrobienie brydża oznacza, że na pewno ktoś inny zrobi brydż do Z-wave i niekoniecznie będzie implementował wszystkie możliwości jakie dają kostki Fibaro.

Fibaro! Nie spóźnijcie się na ten pociąg!

Guest sztywniak
Posted

a ja bym się nie podniecał tak tym Apple i poczekał co się wydarzy

Moje dziewczyny miały już wszystkie wersje Iphonów i IPadów jakie po kolei wychodziły. Wszyscy wkoło wieszczyli że tylko Apple i nic więcej, a ja jak zwykle pod prąd, nawet w domu były 2 obozy hehe.

Dzisiaj cała rodzina szczęśliwie używa Android-ów a Iphony poszły w niepamięć.

W międzyczasie Apple wprowadziło darmowe połączenia Video, które miały zabić operatorów, nawet Skype nic się nie stało, a operatorzy czują się dobrze.

Jak wyszło Apple TV to znowu był orgazm ogólnoświatowy, jak to ogromne Apple wykończy tradycyjną telewizję. No kurde pstrykam pilotem po kanałach w moim TV bez użycia Apple TV i jakoś widzę na TVN program Wojewódzkiego (ostatnio nawet Im na giełdzie urosło) , Polsat też się ostał a nawet bardzo dobrze prosperuje .... kurde ja mam ponad 200 kanałów.

Apple TV podłączone u mojej córki użyte było tylko raz jak Jej pokazywałem jakie to jest amejzing i że killer telewizji. Jakoś tak dziwnie na mnie patrzyła i nie używa pudła bo gówniane jest.

Myślę że użytkownicy i producenci kontrolerów Z-wave nie mają się czego obawiać.

Róbmy swoje

Guest kstaniek
Posted

U mnie w domu jest akurat całkowicie odwrotnie, wszystkie Andrody leżą w szufladach a co lepsze modele oddaliśmy rodzinie. Nie mam ani jednego Windowsa w domu (z wyjątkiem VM na moim służbowym MBP, które zainstalowało mi IT)

Mamy Maca Mini jako serwer wszystkiego, Single Sign On na wszystkich komputerach. Mamy iMac'i i MacAir'y wszystko zarządzane z jednego miejsca przez serwer i Meraki Cloud.

Apple TV używamy nagminnie streamując na ekrany z telefonów czy komputerów.

Używamy strumnieni zdjęci, co najbardziej cenią sobie moi rodzice którzy również mają u siebie AppleTV.

Zgadzam się, że AppleTV ma ogromne ograniczenia, ale świetnie sprawdza się jako remote HDMI.

Rozumiem też co ty do mnie mówisz. Problem w tym, źe Apple ma sens jak zbudujesz cały ekosystem u siebie w domu.

Z niecierpliwością czekamy na konto rodzinne w Appstorze bo to spowoduje, że nasz ekosytem stanie się jeszcze bardziej efektywny kosztowo.

Jestem gościem z IT tak jak ty, i cenię sobie spokój. Odkąd całkowicie przesiedliśmy się na Apple ilość interwencji domowych które musiałem podejmować spadła do niemal zera.

Jak chcesz kontytuować ten wątek to proponuje zejść na maila, żeby nie zaśmiecać tego forum dyskusją o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą.

Guest sztywniak
Posted

Nie. Nie chcę kontynuować. Chciałem tylko pokazać że są 2 strony medalu

Udanego weekendu.

Posted

Jestem fanem Apple, użytkownikiem ich sprzętów, ale w kwestii automatyki nie byłbym takim optymistą. Przecież to tylko aplikacja, w której zawsze w końcu czegoś, komuś zabraknie. Zauważcie, że to podobnie wygląda jak Passbook, Health, czy IOS in the CAR. Są to niejako platformy, które zintegrują pomniejszych producentów pojedynczych urządzeń w jednej aplikacji, ale ta aplikacja nigdy nie zagrozi dużemu graczowi rynku automatyki (jak np.Fibaro) ze względu na złożoność rozwiązań. Jednocześnie, pomimo tego, że wszyscy to wiedzą to jednak nie bagatelizowałbym siły Apple i jak najbardziej Fibaro musi w to "wejść", ale nie po to, żeby zawojować, tylko po to, żeby być. Nie ma co kruszyć kopii, bo rozwój tego rozwiązania to kwestia (w mojej ocenie) 2 lat.

Guest kstaniek
Posted

To zastanówmy się na takim pytaniem.

Czy pisać aplikacje do domowej automatyki tak jak chce Apple, czyli z HomeKit'em i kupnem licencji na HAP, czy próbować po swojemu, wykorzystując HTTP REST, czy inne mechanizmy komunikacji.

Oczywiście trudno wchodzić w szczegóły bez wiedzy na temat jak dokładnie działa HAP, bo ta wiedza jest udostępniania wyłącznie producentom urządzeń po zapisaniu się do odpowiedniego programu i jak mniemam wniesieniu stosownej opłaty.

Ale tak na prawdę, jak myślicie, którym aplikacjom będzie łatwiej przejść przez selekcję na AppleStore?

Tak czy inaczej nie bałbym się o Fibaro, bo nadal chyba core businessem jest produkcja i sprzedaż kostek. To, czy ktoś używa je z HC2 czy inną centralką oczywiście jest ważne i pozwala na budowanie przewagi na rynku ale tak na prawdę, chyba nie zagraża biznesowi Fibaro.

W sumie mogło by Fibaro dać jakiś jasny sygnał, czy wchodzi w budowę brydża do HAP czy nie, ale z drugiej strony to ich biznes i zbyt wczesne ogłaszanie czegokolwiek, może mieć wpływ np na konkurencję.

Poczekamy, zobaczymy.

Guest Paweł Świerczyński
Posted

a ja mam takie przesłanie dla rozluźnienia klimatu w poście

/emoticons/default_tongue.png" alt=":P" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Please login or register to see this link.

Guest sztywniak
Posted

Coś w tym jest buhahahaha