Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Komercyjne uzycie Fibaro

Question

Posted

Witam!

Od kilku miesiecy testujemy elementy systemu Fibaro.

Pomysl na produkt swietny, produkty bardzo ladne (rowniez opakowania

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> ) ale...

Przykladowa testowana instalacja:

HC2

9 x czujnik ruchu

18 x wall plug

12 czujnik otwarcia drzwi/okien

8 x relay 2x1.5kw

4 x relay 1 x 3kw

4 x universal sensor (czujniki temp i switche)

Niestety po 5 miesiacach testowania systemu odnosze wrazenie, ze nie nadaje sie on do zastosowan komercyjnych w obecnej wersji.

Co kilka tygodni elementy systemu "rozprogramowuja sie": np pobor pradu zaczyna byc wykazywany w Luxach

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> albo stopniach Celcjusza.

HC2 reaguje czasami z ogromnym opoznieniem, np zapalenie swiatla po otwrciu drzwi nastepuje po 20 sekundach.

Niekiedy pomaga dopiero usuniecie czujnika/wlacznika z systemu, ponowne dodanie go. Ale to pociaga za soba koniecznosc ponownej rekonfiguracji wszystkich scen.

Dodatkowo falszywe alarmy pozarowe.

Niestety na dziejn dzisiejszy nie widze mozliwosci uzycia komercyjnego tego systemu, wymagaloby to ciaglych wizyt u sfrustrowanych klientow.

System ktory ma sterowac domotyka nie moze tracic konfiguracji co 2 tygodnie.

Uprzejmie prosze o wasze doswiadczenia .

Pozdraiwam

BogdanS

• Answers 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters For This Question

Top Posters For This Question

Posted Images

Recommended Posts

• 0
Posted
Ja sam dopiero później zauważyłem że te 2 danfoss-y nie reagują na polecenia z centrali mimo że są tam widoczne...

Czyli można powiedzieć, że urządzenia, które mogłyby przynieść użytkownikowi najwięcej korzyści nadal zawodzą. Niewątpliwie do takich urządzań należą termostaty. Szkoda.

• 0
Guest g6pl
Posted
Ja sam dopiero później zauważyłem że te 2 danfoss-y nie reagują na polecenia z centrali mimo że są tam widoczne...

Czyli można powiedzieć, że urządzenia, które mogłyby przynieść użytkownikowi najwięcej korzyści nadal zawodzą. Niewątpliwie do takich urządzań należą termostaty. Szkoda.

Ja już się wypowiadałem n/t danfosów i jeszcze raz zadam pytanie do FIBAR GROUP:

Jak to możliwe, że termostaty Danfosa, które są od początku istnienia FIBARO, gdzie one pierwsze zaczeły chodzić z ich systemem na z-wave...mają problem z nową wersją softu...!!

Zamiast robić wodotryski, trzeba zrobić podstawy.... ja i moich kilku znajomych wybraliśmy system fibaro głównie ze względu na możliwość sterowania ogrzewaniem....a tu się okazuje, że po ukazaniu się softu 4.xx tu coś nie działa, tam sceny nie działają z termostatami, tam panel ogrzewania nie działa....ehhh

i jeszcze jedno....

Jak ja jako instalator mam wytłumaczyć klientowi, że po upgradzie do nowej wersji 4.xx, trzeba będzie dodawać od nowa all urządzenia, pisać od nowa sceny, które są powiązane z SATELEM...

Poprostu tak nie może być...

Jeśli jest nowy soft upgrade to nie może się wiązać ze zmianą RĘCZNĄ wszystkich ustawień w systemie, tylko to powinno być automatycznie zrobione

• 0
Posted

Witam

jestem nowy na Forum i może nie powinienem się jeszcze wypowiadać ale ja

mam 8 Danfosów 013 założonych i po przejściu na 4.031 jest wszystko ok.

Ja się już nauczyłem nić nie przestawiać mam plan tygodniowy i tego zaworki się trzymają.

Oczywiście że nie wszystko działa ale za to mam co wieczorkami robić.

Żonaka M jak ... a ja 45 min zabawy z Fibaro.

Pozdrawiam :->