Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


  • 0

Choinka w domu a jeszcze Swiąt nie ma


neposz
 Share

Question

W dniu wczorajszym około godziny 12 wróciłem do domu ku mojemu zdziwieniu wszystkie światła w pomieszczeniach były zapalone. W dniu dzisiejszym również około godziny 12 zapaliły się samoczynnie wszystkie światła w każdym pomieszczeniu ????? Duchy... co jest grane.... ????

Link to comment
Share on other sites

Recommended Posts

  • 0

neposz, najprawdopodobniej jakaś interferencja pomiędzy scenami, proszę zrewidować wszystkie miejsca, gdzie jest używane zapalanie wszystkich świateł, ew. ustawić, by pojawiały się debugi, gdy coś takiego zostanie wywołane .

Link to comment
Share on other sites

  • 0
Guest sztywniak

Ja bym polecał jeszcze sprawdzić ramki alarmowe w ustawieniach i czy jakiś czujnik ich nie wysyła

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Ja mam podobny problem ze sceną z bramami ( wjazdową i garażową) po każdej aktualizacji softu lub po przerwie prądu ni stąd ni z owąd dopiero po jakichś 30-45 min uruchamia mi się scena otwierania bram.

W ub tyg gdy zrobiłem aktualizację do 4.018 około północy i potem już przed 01.00 wchodząc do łóżka usłyszałem że otwiera się brama w garażu.....

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_curve.gif" alt=":-/" />

Szkoda też że w historii podejżeć jaka scena i kiedy została uruchomiona...

Link to comment
Share on other sites

  • 0
Guest sztywniak
Ja mam podobny problem ze sceną z bramami ( wjazdową i garażową) po każdej aktualizacji softu lub po przerwie prądu ni stąd ni z owąd dopiero po jakichś 30-45 min uruchamia mi się scena otwierania bram.

W ub tyg gdy zrobiłem aktualizację do 4.018 około północy i potem już przed 01.00 wchodząc do łóżka usłyszałem że otwiera się brama w garażu.....

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_curve.gif" alt=":-/" />

Szkoda też że w historii podejżeć jaka scena i kiedy została uruchomiona...

jaki masz moduł podpięty do bramy ?

jak masz ustawione parametry zaawansowane modułu ?

jakie masz wyzwalacze w scenie do otwierania bramy ?

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Bramy mam otwierane przez switche 2x1.5 z ekspanderem 4 kanałowym który jest urządzeniem wyzwalającym. Bramy otwieram pilotem samochodowym lub pilotem 4 kanałowym.

W scenie otwarcia bram nie mam zaznaczone "otwieraj przy starcie centralki"

Scena ta nie była modyfikowana od początku założenia centralki i nie sprawiała kłopotów do systemu 3.59 włącznie

Kolejny kłopot mam z ogrzewaniem domu- mam UBS z czujnikami temp dla parteru i piętra domu i stosownie do tych temperatur automatycznie powinna załączać się podłogówka (1scena) która po osiągnięciu żądanej temp wyłącza podłogówkę z opóźnieniem 3 min - scena 2( tak sobie ustawiłem poprzedniej zimy i działało znakomicie)

Teraz niby system widzi że spadła temp i powinno rozpocząć się grzanie, załącza podłogówkę ale zaraz uruchamia się scena 2-grzanie stop czyli w moim przypadku po 3 min wyłącza się pompa, po czym znowu startuje scena 1 - i tak w kółko np z 10 razy ( różnie to bywa) po czym grzanie już się nie uruchamia pomimo że temp nie osiągnęła jeszcze wielkości porządanej..

Mam cichą nadzieję że kolejna aktualizacja poprawi problemy z odczytem temp- bo na dzień dzisiejszy nie widzę żadnego wskazania temp z UBS ani w telefonie ani na tablecie...

Link to comment
Share on other sites

  • 0

farmi, proszę o powrót na wersję stabilną, wersje beta nie powinny być używane do celów innych niż testowe. Kontrolowanie za ich pomocą "żyjącej" instalacji może powodować skutki trudne do przewidzenia.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Inquirer
  • Ja bym polecał jeszcze sprawdzić ramki alarmowe w ustawieniach i czy jakiś czujnik ich nie wysyła

    Na tą chwile wyłączyłem ramki alarmowe i dzisiaj jest spokój .Tylko dziwna sprawa że satel nie wywalał żadnego alarmu.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    neposz, Kolejny raz brak mi słów na osoby, które instalują betę i mają z nią problemy (a nie są testerami)

    Przypominam co oznacza słowo BETA -> "wersja testowa programu: wydawana, żeby wychwycić większość BŁĘDÓW"

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Jestem świadomy swojej B-wersji i nie robię czarnego PR tylko właśnie zgłaszam błędy.

    Mam nadzieję, że nie muszę wracać do starych wersji bo wierzę, że nowa stabilna wersja już jest w drodze i obym sie nie zawiódł...

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    Guest sztywniak

    Oby nie była w drodze

    Please login or register to see this image.

    /emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" /> bo to mi się kojarzy z rdzeniem w bólach hehe

    Chłopacy pracują nad nową wersją. Już widać ogromny progres.

    Nowy engine z-wave nieźle zapiernicza.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Ry-siu, Ry-siu,Rysiu

    Please login or register to see this image.

    /emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

    A w temacie,wydaje mi się,że do końca roku nie ma szans na wersję stabilną,ale pewnie pojawią się z dwie nowe bety eliminujące kolejne błędy.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    wasil, do końca roku tylko dwa miesiące, więc masz rację - obserwując tempo, pojawiające się problemy, itp nie ma szans na stabilną w 2014r.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    Guest damian

    Było by fajnie, gdyby stable się pojawiła - powiedzmy w prezencie pod choinkę... Jednak lepiej żeby pojawiły się ze trzy albo i cztery bety, w których beta-testerzy wyłapią błędy a dopiero później wersja stable, która będzie pozbawiona (może nie wszystkich, ale...) większości błędów.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
  • Inquirer
  • neposz, Kolejny raz brak mi słów na osoby, które instalują betę i mają z nią problemy (a nie są testerami)

    Przypominam co oznacza słowo BETA -> "wersja testowa programu: wydawana, żeby wychwycić większość BŁĘDÓW"

    viperlodz do mnie pijesz odnośnie bety ??? A kto Ci powiedział że mam wersje Bety.Czy ja coś pisałem o wersji jaką mam .Proszę nie drażnij mnie i zastanów się co twój post wniósł do problemu który opisałem .Nic kompletnie tylko podniosłeś mi ciśnienie .Dla twojej wiadomości na przyszłość co byś bzdur nie pisał moja wersja to 3.590 WERSJA STABILNA!!!!!

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    Guest damian

    neposz, spokojnie.

    Please login or register to see this image.

    /emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> Jestem pewien, że przez udział dwóch osób (Ty i farmi) w dyskusji, którym dzieją się różne cuda, viperlodz omyłkowo wpisał Twój nick.

    Please login or register to see this image.

    /emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

    Żeby było śmieszniej, ja dorzucę swoje trzy grosze - dzisiaj znowu mam stadion narodowy na swoim trawniku, bo zraszacze chodziły od 20:00 wczoraj aż do południa dzisiaj, kiedy to zauważyłem że dalej podlewają. Wersja stabilna 3.590 i kostki 2x1.5KW.

    Co nie zmienia faktu, że BETA jest wersją neistabilną i nie powinno się mieć pretensji o niedziałanie.

    Please login or register to see this image.

    /emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    No to dopnę się z żalami i ja, w moim przypadku co prawda szkodliwość niższa ale ...

    Od ok. roku steruję za pomocą Fibaro i m/innymi WallPlug'ów oświetleniem 2 akwariów oraz za pomocą FGR221-Roller-Shtter sterowaniem rolet.

    Akwarium nr 1 - prosta scena bloczkowa - załącz o godz. 20.00, wyłącz o godz. 22.00

    Akwarium nr 2 - tu nieco bardziej skomplikowanie ;o) - załącz o zachodzie słońca, wyłącz o godz. 23.00.

    Rolety - tu prościej być nie może - o godz. 00.15 zamknij wszystkie rolety

    W sumie mam w domu ok. 25 urządzeń sterowanych przez Fibaro i nie działających losowo ale aby za wiele nie pisać oparłem się na 3 powyższych przykładach.

    Na przestrzeni tego roku miałem chyba wszystkie wersje oprogramowania wgrywane na bieżąco jak się pojawiały od 3.xxx (w tym oczywiście także stabilne !) skończywszy na 4.018 beta.

    Efekt jest taki że od samego początku (niezależnie od wersji oprogramowania, co kilka dni) losowo nie zapali się lub nie zgasi jakieś akwarium oraz nie zamkną żaluzje.

    Testuję system u siebie w domu i mam dużo cierpliwości ale najgorsze jest to że jako firma zajmująca się instalacjami nisko-prądowymi w odpowiedzi na potrzeby rynku chciałem ten element dołączyć do swojej oferty.

    Brałem udział w 2 szkoleniach, poświęciłem wiele czasu i nerwów na rozgryzienie systemu, ale na dzień dzisiejszy po roku poznawania i testowania Fibaro nie odważył bym się zainstalować Fibaro u klienta.

    Nie wyobrażam sobie sytuacji kiedy klient dzwoni z pytaniem (lub krzykiem) dlaczego nie zgasiły się światła, zamknęły rolety lub co gorsza sama otworzyła brama garażowa.

    Ale ja jestem z tych starej daty, którzy wstydzą się za swoje działania ...

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    Guest sztywniak

    damian : od 3 tygodni nie padało, może czujnik wilgotności Ci włączył podlewanie

    Please login or register to see this image.

    /emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    Guest damian

    E, nie czujnik. Od powrotu do stabilnej wersji nie mam kontaktu z UBS, do którego podlaczylem sensor wilgotności.

    Please login or register to see this image.

    /emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

    Link to comment
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Answer this question...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

     Share

    ×
    ×
    • Create New...