Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Sterowanie wszystkimi urządzeniami przez sms

Question

Posted

Witam!

Pytanie. Czy w systemie fibaro można sterować wszystkimi urządzeniami przez sms? Jeżeli jest taka możliwość to w przyszłości rozważę jego zakup. Mam nadzieję, że fibaro nie opiera się jak większość tego typu systemów na zarządzaniu domem tylko przez sieć. Systemy wymagające stałego dostępu do sieci są drogie w użytkowaniu. W związku z tym nikt ich nie założy w miejscach pozbawionych sieci (domki letniskowe, działki, garaże...).

Recommended Posts

• 0
Posted

jagkja, Wystarczy 15zł bo to sprawdziłem. Publiczny adres IP nie jest potrzebny bo i tak przy internecie mobilnym nic nie daje...

U jednego klienta udało się za około 50zł rok;) Internet orange na kartę z allegro.

Przykład:

Please login or register to see this link.

Zresztą jeśli ktoś kupuje system za 2-3 tyś dla jednego urządzenia to koszt tych 45zł ( 50zł - 5zł) rocznie jest śmieszny.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

viperlodz, nie będziemy się spierać o szczegóły bo bez wątpienia dostęp sms i tak będzie tańszy (co za różnica, czy 10 lub więcej razy). Dodatkowo zarządzanie przez sms daje praktycznie 99.99 % dostępności do usługi. Rejestrując się na serwerze pośredniczącym już takiej gwarancji nie mamy. Wystarczy poczytać

Nie wiem na jakiej podstawie stwierdziłeś, że osoby, które założyły system za 3000 zł nie liczą się z kosztami jego utrzymania. To tak jak z samochodem. Kupujesz droższy samochód, z nadzieją, że jego bezawaryjna eksploatacja zrekompensuje poniesione nakłady.

Przypominam, że nie jestem przeciwnikiem zarządzania systemem przez Internet. Mówię tylko, że zakładanie netu specjalne na potrzeby tej usługi niepotrzebnie podnosi koszty jej utrzymywania.

• 0
    Posted

jagkja, Podnosi koszty utrzymywania, ale oszczędza czas.

Jakbym miał pisać nawet dwa smsy w stylu, który na początku wątku został zaprezentowany (struktura powinna być podobna) stracił bym pewnie z 10 min dziennie dla kilku czynności. Przeliczając to na rok już wychodzi dosyć sporo. Zakładamy 150 dni w roku po 10 min. Razem 25 godzin. Przeliczając to ile mógłbym zarobić w tym czasie wystarczy na router, modem, internet itd. Z drugiej strony wolałbym nawet kilka filmów obejrzeć w tym czasie niż stukać smsy;) Jak już wspominałem są systemy z tylko funkcjonalnością, ale Fibaro do nich nie należy.

Zgadzam się natomiast z dostępnością. Jeśli nie będzie internetu zgadzam się, że lepszym rozwiązaniem jest sms jeśli jest możliwość nie ma sensu. Zawsze alternatywą jest internet satelitarny, który działa wszędzie, ale koszty są większe. Chociaż i tak się opłaci przeliczając jak wyżej;)

• 0
    Guest JakubM
    Posted

jagkja Jeżeli koszt opiewający w granicach 5 zł miesięcznie stwarza Ci problem podnoszenia kosztów Fibaro, to proponuję zaprzestanie interesowania się systemem Fibaro i jakimkolwiek innym systemem. Szkoda zawracać sobie głowę - naprawdę.

• 0
    Posted

JakubM, +1

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Panowie spokojnie. W tym tamacie rozmawiamy o dodatkowej funkcjonalności, która nie tylko przyczyni się do obniżenia kosztów, ale również zwiększy dostępność usługi. Widzę, że w tej chwili jesteście gotowi ponosić dodatkowe koszty twierdząc, że są one symboliczne. W związku z tym mam do Was pytanie. Ile jesteście w stanie zapłacić miesięcznie za dostęp do swoich urządzeń przez serwer pośredniczący? Jeżeli pewnego dnia okaże się, że usługa jest płatna powiedzmy 20 zł/mies., albo 5 zł/mies. od każdego zarejestrownego urządzenia. To co, wówczas też nie będziecie liczyć kosztów? Czy dopiero wtedy stwierdzicie, że zarządzanie przez sms nie było by głupim pomysłem?

• 0
    Posted

trolling level hard

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> ja mam inna propozycje - wydatek spory ale jednorazowy. potem juz tylko na ziarno jakies grosze

• 0
    Posted

lukaszpiech, +1 ostatnio mam taki ubaw z tego forum ... Zalajkował by tu sporo

/emoticons/default_icon_smile.gif" alt=":-)" />

• 0
    Guest sztywniak
    Posted
    lukaszpiech, +1 ostatnio mam taki ubaw z tego forum ... Zalajkował by tu sporo

/emoticons/default_icon_smile.gif" alt=":-)" />

może w nowym skrypcie będzie taka możliwość, przydałaby się

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Jaki był czas dostępności serwera pośredniczącego w ostatnich miesiącach? Zapraszam do tematu

• 0
    Posted

A Updatime jest wazna informacja bo? Rozumiem ze chcesz siedziec non stop 24h/dobe na zdalnym dostepie i w odstepach sekundowych klikac w urzadzenia Fibaro (bo tylko w takim przypadku to wazny parametr z puktu widzenia DR). gdybym nie widzial poprzednich twoich wpisow , doradzilbym ci np zapytac o MTTR (bo juz nawet MTBF jest parametrem o dosc marginalnym znaczeniu), ale "I see what you do here"

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> Pozdrawiam.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Śmiechu warte, co dzieję się ze zdalnym dostępem, którego często brak

ale jak napisałem o zarządzaniu przez sms to zostałem zlinczowany.

• 0
    Guest marianmaciag
    Posted

Witam.

Wiem,  że wątek nie jest już najnowszy, ale chciałbym się dopytać jak wygląda sytuacja z wysyłaniem powiadomień sms oraz zarządzaniem systemem Fibaro poprzez smsy w 2018 roku? Uprzedzając pytania o sens takiego rozwiązania, odpowiadam, że szukam systemu automatyzacji domu oraz alarmu, dlatego komunikacja sms-owa jest dla mnie kluczowa. Chodzi oczywiście o komunikację sms bez dostępu do internetu, czyli poprzez bramkę GSM, a nie serwisy internetowe.

Pozdrawiam,

MM

• 0
    Posted

Powiadomienia tak jak były są. Sterowanie wbudowane nie jest możliwe tylko za pomoca innych serwisów. Jednak nie słyszałem, aby ktoś chciał czegoś takiego.

• 0
    Guest marianmaciag
    Posted

Z przykrością przyznaję, że opcji alarmu w Fibaro nie można w takim razie traktować poważnie i lepiej wybrać rozwiązanie konkurencji, np. centralę Vera Security, która posiada wbudowane podtrzymanie akumulatorowe, miejsce na kartę SIM oraz stycznik włączający alarm przy próbie otwarcia obudowy. Może w przyszłości Fibaro również doda takie ulepszenia.