Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Home kit - kierunek dla fibaro ?!

Recommended Posts

Guest Grupawrc
Posted

Cytuje kawałek z Amerykańskiego serwisu o home kit, myśle ze Panowie z fibaro powinni to rozważyć poważnie:

Apple will also let users connect devices that aren't approved under the the Made for iPhone (MFi) program, using a separate bridge device that hooks them into HomeKit. This will allow companies like Insteon to make their existing range of smart home devices compatible with Apple's framework, even if they use alternative networking protocols such as ZigBee or Z-Wave.

But according to 9to5Mac's sources, these non-MFi devices won't have the same capabilities as products built with HomeKit in mind. Here's how they'll reportedly work:

Any HomeKit device with the MFi logo can connect directly to the phone over Wi-Fi or Bluetooth, and will have full HomeKit capabilities, including remote control through Siri.

Bluetooth LE devices can only connect to HomeKit through a bridge if they don't actually control the home. So while you can use non-MFi motion sensors to trigger other HomeKit devices around the house, you can't control your non-MFi light bulbs with Siri.

Wi-Fi devices that don't bear the MFi logo won't get to connect with HomeKit using a bridge device. Nest, for instance, would have to get MFi certification to allow direct Siri controls.

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

ja pie..ole, z tym się nawet dyskutować nie da.

Jakiś zasrany nieuk redaktorzyna, napisał o pewnej powoli staczającej się firmie , która innowacje potrafi tylko skopiować a Ty to powtarzasz. Litości. Nie obrażaj naszej inteligencji. To jest artykuł na rynek amerykański, dlatego ma tak niski poziom.

Na szczęście nikt w Fibaro nie słucha tak idiotycznych rad.

Guest Grupawrc
  • Topic Author
  • Posted

sztywniak, czemu twierdzisz staczającej się firmie ? Jak narazie to jedyni ogarniają systemy do tel i kompa ze działa to bezproblemowo. Rozumiem że ty jestes bardziej zaawansowanym użytkownikiem i coś ci nie pasuje w Apple...ale 99% pozostałych osób jest zadowolonych

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

zresztą kazdy wybiera co mu pasuje

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

[ Dodano: 2015-01-23, 21:40 ]

A co do fibaro....oni dość mocno starają się naśladować tą "staczającą" się firme

Posted

za sztywniak, miałkie to i nic nie wnosi. Nic nie dowiedzialem sie wartosciowego. Na codzien pracuje jako architekt systemow IT, wiec lubie takie newsy... jesli cos wnosza do dyskusji....

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

Grupawrc : taka dyskusja nie ma sensu. Najpierw piszesz że Fibaro powinno wybrać taki kierunek a teraz jakieś farmazony o jakimś prymitywnym smartfonie.

Jak na podstawie swoich doświadczeń z prymitywnym telefonem firmy, która nie ma już żadnych innowacyjnych pomysłów, możesz doradzać komuś jak ma prowadzić firmę ?

To było o rynku smartfonów, bo na rynku ID firma A.. jest nikim i tak na szczęście pozostanie.

Będą nadal kopiować i dla bandy idiotów przedstawiać to jako własne innowacje mimo że są spóźnione o kilka lat.

Fibaro wyprzedza ich o 2 dekady technologiczne i jestem pewien , że nadal tak będzie.

Gdybyś chwile się zastanowił przed wysłaniem, to byś zauważył że współpraca producenta ID z Apple w ramach Home Kit to dla Niego pewna śmierć.

Z resztą gdybyś dochował minimum rzetelności a nie kopiował głupoty to byś wiedział że Home Kit to nadal tylko projekt coraz bardziej rozbieżny od tego co Apple się kiedyś zdawało.

Już kiedyś była tu dyskusja na temat Home Kit zaraz po oficjalnym pierdnięciu Apple. Wypowiedziałem swoje zdanie. Wielu mądrych się wypowiadało. Z biegiem czasu widać że wychodzi na moje. Ja nie jestem fanbojem żadnej technologi i doceniam prawdziwą innowacyjność.

Guest Grupawrc
  • Topic Author
  • Posted

Szanuje zdanie innych wiec koniec tematu

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

długo nie będę czekał aż zmienisz zdanie.

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Posted

trzeba byc mega optymista aby pisac kto jest fajny a kto nie fajny i bedzie/nie bedzie miec dostep do platformy ktorej ...

1. Nie ma

2. Nie ma specyfikacji

3. opis wyglada na powrot do przeszlosci o 5-7 lat

Guest Grupawrc
  • Topic Author
  • Posted

A moze jednak podejme temat

Co do fibaro... Jak nie zmienia podejscia to padną w ciagu najblizszych dwoch trzech lat, bo system jest dla takich zapaleńców jak Ty i kilku innych ktorzy sobie poradza w wykombinowaniu aby coś dzialalo.

Niestety zyjemy w swiecie ze aby przezyc musisz zrobic cos dla mas nie kilku zapalencow. Wystarczy ze kilku duzych graczy jak samaung czy chocby apple wzielo sie pozadnie za " inteligentny" dom i fibaro moze sie pakowac.

Jesli ja jako niekumajacy programowania nie potrafie ustawic fibaro bez kombinowania - mojej obecnosci w domu to cos z tym systemem jest nie tak.

System ma byc przygotowany jak dla tempego amerykanca czyli plug and play. Inaczej to nie ma sensu. Bo wiwcej jest kombinowania niz pozytku z tego. Co z tego ze ty polutujesz plytke i jakos to sobie tam podlaczysz do fibaro, jak taki gosc jak ja i 99% pozostalych tego albo nie potrafi albo mu sie nie chce.

Posted

za 3 lata to Fibaro bedzie wlasnie taki jak piszesz Jestes w szpicy cutting edge - sam sie na to zapisales placac za te wszystkie bambetle teraz a nie za 3 lata....

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

Grupawrc: 3 lata temu jak kupiłem Fibaro to myślałem tak jak Ty, wykasowałem swoje posty z tamtego okresu bo mi wstyd było za nie. Sprawdź jak nie wierzysz

Obejrzyj jakikolwiek inny znany system ID, a następnie wróć z podkulonym ogonem i wykasuj swoje posty. Nikt Ci nie będzie wypominał

Fibaro wykonało już ogrom roboty, żeby zwykły Kowalski mógł to zainstalować sam, nie mając za bardzo pojęcia o technologii. Niestety to skomplikowany organizm.

Zanim powstało Fibaro był sobie Z-wave, który powoli dogorywał, bo trzeba było mieć kilka fakultetów, żeby to postawić a dostęp do wiedzy był żaden.

Jak zaczynałem 3 lata temu to w internecie nie było nic. Wszystko rozczajałem sam od zera metoda prób i błędów. Jak poczytasz wstecz forum w dziale POWER, to zobaczysz od czego zaczynaliśmy.

To co jest teraz to już mega rozwinięty system o przeogromnych możliwościach. Cieszę się że mogłem w tych pionierskich początkach uczestniczyć i życzę Fibaro jak najlepiej.

Mimo wielu wpadek i nerwów które u mnie czasami powodują to nadal tu tkwię, bo widzę że się rozwijają i są wyznacznikiem innowacji. Mogliby trochę szybciej to robić ale cóż

Posted

Grupawrc, Dlatego są instalatorzy, który instalują system u klienta (programują odpowiednie sceny pod jego wymagania itd.) Cały czas nie umiem sobie wyobrazić jak klienci nie mający pojęcia chcą to samemu instalować i jeszcze ma działać... To nie jest telewizor, z którym dużo osób też nie może sobie poradzić przy podłączeniu;)

Inteligentny dom plug and play. Nie ma i raczej nie będzie. Podstawowa automatyka tak, a nie inteligentny dom, którego nie będzie przez kolejne 20 lat...

Guest Grupawrc
  • Topic Author
  • Posted

viperlodz, ok wiec opisz mi jak instalator stworzy scena obecnosci w domu i w zaleznosci od tego dana scene ?

Mozna oczywiscie badac czy jest ruch w domu co 5 minut na ms, ale to sie nie sprawdza. Jakies inne rozwiazania ? Chetnie zaplace jesli ktos mi to stworzy bez dokladania 50 czujek w domu ktore tylko do tego bede sluzyc. Jesli jest ktos chetny czekam na info z oferta na prw

Co chce osiagnac ?

Wchodze do domu, wlacza sie tv, sat, swiatlo, i przez glosnik idzie zadany tekst odcytujcy uzytkownika podaje temp i co2 w domu.

Analogicznie przy wyjsciu z domu sie wylacza.

W mieszkaniu sa dwie osoby i zwierzak.

Ciekawe czy ktoś z zaawansowanych sobie z tym poradzi nie dokoadajac zbednego sprzętu.

/emoticons/default_icon_evil.gif" alt=":evil:" />

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

rozwiązanie jest na forum. Należy użyć funkcji "szukaj"

Guest Grupawrc
  • Topic Author
  • Posted

sztywniak, forum to nie rozwiazanie

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> nikt tego jeszcze nie ogarnął porzadnie. Pewnie mi zaproponujesz kupno kolejnego tel do obslugi taskera itd... Nie dziekuje

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

czego nie ogarnął porządnie ? obecności mieszkańców ?? już dawno jest to ogarnięte i to na kilka sposobów. Poszukaj na forum, a jak nie chcesz to viperlodz na 100% Ci to napisze

Ten system naprawdę daje ogromne możliwości ale nie da się przyjść z ulicy i od tak wszystko zrobić. W Twojej branży tak jest że Kowalski z ulicy wszystko zrobi sam ??

Posted

/emoticons/default_icon_smile.gif" alt=":-)" /> fajnie sie was czyta

/emoticons/default_icon_smile.gif" alt=":-)" /> uciekam na wakacje do usłyszenia za 10 dni

/emoticons/default_icon_smile.gif" alt=":-)" /> pozdro....
    Posted

Grupawrc

....mam zasadę na ogół nie wtrącać się między wódkę a zakąskę ale tym razem po prostu muszę.

Lokalizacja domowników jak napisał Sztywniak (z resztą za pomocą jego skryptów) dawno ogarnięta i do tego system może rozróżniać członków rodziny.

Dwa podstawowe sposoby:

1.weryfikacja MAC telefonu zalogowanego do routera po wifi ->start sceny np.powrót do domu.

2.Starsze rozwiązanie to pilot lokalizator

Ja mam spięte dwa rozwiązania równolegle i od ponad roku zero fałszywych weryfikacji.

Przykład zastosowań weryfikacji obecności na moim przykładzie:

wyjazd:

-obniżenie temperatury na piecu na ECO

-Wyłączenie oświetlenia w całym domu

-wyłączenie zasilania gniazdek - żelazko , listwy RTV

- zamknięcie bramy garażowej i wjazdowej.

-zmiana oświetlenia na zewnątrz

-uzbrojenie alarmu.

- push z potwierdzeniem w/w czynności.

powrót - analogicznie odwrotnie.

Jeśli to cię zadowala to taka funkcjonalność jest spokojnie do zrealizowania za pomocą Fibaro ...więc?

Posted

Grupawrc

Ja się dołożę ze swoimi rozwiązaniami. Znalazłem gdzieś na forum info o

Please login or register to see this link.

kupiłem dwie i dwie pastylki

Please login or register to see this link.

iNode Control point podpiąłem pod UBS i kontroluję jego stany. Stan 0 domownik nieobecny - stan 1 - domownik obecny. Działa doskonale. Otwiera mi bramę wjazdową, odpowiednie drzwi garażowe (dwoje drzwi dla żony i dla mnie). Jeśli wracamy wieczorem (zmienna isNight) uruchamiają się światła na dworze. Uruchamia mi oświetlenie (żona uwielbia "jasność" - ja wolę przyciemnione, przy czym jeśli żona jest w domu to moje sceny z oświetleniem w domu już nie ruszają).

Koszt tej zabawki to około 400 PLN i trochę pracy.

rafal ostroda, mam pytanie (wcześniej myślałem też o Twoim rozwiązaniu ale nie potrafiłem sobie poradzić z wyłączającymi się telefonami) - jak sobie poradziłeś gdy telefon padnie i ponownie go włączysz - u mnie zawsze było - użytkownik nieobecny i powrót użytkownika?

Guest Grupawrc
  • Topic Author
  • Posted

rafal ostroda, z tego co wiem iphone nie jest non stop podlaczony pod wifi, wiec raczej to odpada. Chyba ze sie myle...

[ Dodano: 2015-01-24, 13:28 ]

Ibooboo, Twoj sposób wygląda na super rozwiązanie. Dziekuje za info. Czy jesteś w stanie pomoc orzy konfiguracji tego ustrojstwa ?

[ Dodano: 2015-01-24, 13:39 ]

Ibooboo, sparwdzam node id...ale czy dobrze widzę, że ten id ma prawie 10 cm srednicy ? ten rozmiar to niestety porażka....

[ Dodano: 2015-01-24, 13:41 ]

Ibooboo, aaaa przepraszam....3 cm