Welcome to Smart Home Forum by FIBARO
Dear Guest,
as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.
As a member you can:
- Start new topics and reply to others
- Follow topics and users to get email updates
- Get your own profile page and make new friends
- Send personal messages
- ... and learn a lot about our system!
Regards,
Smart Home Forum by FIBARO Team
Question
[email protected] 0
Witam,
To mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość
Please login or register to see this image.
/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />tydzień temu kupiłem HC2 i po minutach euforii i godzinach walczenia z bugami i innymi problemami, próbuje zwalczyć sterowanie roletami.
Sytuacja wygląda tak, iż mam Fibaro spięte z Satelem. Na Satelu mam sterowanie roletami (i niech tak zostanie, nie uśmiecha mi się kupno 14 roller shutterów). Niestety domyślna integracja nie posiada pożądanej przeze mnie funkcjonalności - namiastki stanu otwarcia rolety. Zrobiłem sobie zatem wirtualne urządzenie posiadające przyciski dół, góra, stop, a także wskaźnik procentowego otwarcia. Przeliczanie robię na zmiennych. Docelowo ustawienie suwaka w danej pozycji będzie ustawiało roletę. W momencie kliknięcia dół lub góra suwak mi się przelicza. Natomiast w momencie kliknięcia przycisku STOP, zatrzymuje on roletę, ale ewidentnie wątek od wcześniejszego przycisku nadal działa - przelicza mi nadal wartości procentowego otwarcia rolety.
I tu pojawia się pytanie, w jaki sposób mogę to rozwiązać. Czy jest jakiś mechanizm ubicia wątku wciśniętego przycisku lub wykrycie zdarzenia wciśnięcia innego przycisku?
Ktoś spotkał się z takim problemem?
ps. wiem, że mój kod jest ułomny, bo procentowe otwarcie rolety nie będzie się przeliczało w przypadku wciśnięcia lokalnego przycisku, natomiast sterowane z satela/fibaro powinno być ok.
Mogę odwdzięczyć się definicją całego urządzenia wirtualnego
Please login or register to see this image.
/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />. .poniżej kod.
Przycisk stop:
Please login or register to see this code.
Kod przycisku dół:
pętla główna - przeliczanie suwaka:
pozdrawiam
Paweł Domagała
Please login or register to see this link.
2 answers to this question
Recommended Posts