Welcome to Smart Home Forum by FIBARO
Dear Guest,
as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.
As a member you can:
- Start new topics and reply to others
- Follow topics and users to get email updates
- Get your own profile page and make new friends
- Send personal messages
- ... and learn a lot about our system!
Regards,
Smart Home Forum by FIBARO Team
Question
[email protected] 0
Czesc
Mam w domu 4 sekcje nawodnienia, z reguły chciałbym uniknąć uruchamiania kilku sekcji na raz, a z drugiej strony chciałbym, aby czas podlewania był dopasowany do warunków pogodowych. Wydaje mi się, że wbudowany panel nawadniania odpada, bo nie można skonfigurować nawodnienia tak, aby sekcje się nie nakładały (chciałbym aby jedna po drugiej się włączały).
I teraz moje pytanie, czy macie jakieś dobre praktyki dot. warunków pogodowych, które dynamicznie regulują czas nawodnienia?
Nie mam żadnej stacji pogodowej (oprócz czujki deszczu). Myślałem, aby oprzeć się w zupełności na wbudowanych w HC2 warunkach pogodowych.
Zakładam następujący algorytm:
- czas nawodnienia sekcji - 10 min, 2x dziennie rano i wieczorem (może per czujka zmierzchu)
- jeżeli niebo czyste (bez deszczu) to podlewaj,
- jeżeli pada deszcz to nie podlewaj, chyba ze wilgotność jest < 50% (nie mam pewności jak to dopasować)
- jeżeli temperatura > 25 st +25% czasu nawodnienia
- jeżeli temperatura > 30 st +50% czasu nawodnienia
- jeżeli wilgotność < 50% +25% czasu nawodnienia
- jeżeli wilgotność < 30% + 50% czasu nawodnienia
Maksymalny czas nawodnienia sekcji będzie się wahał od 10 min do 20 min.
Jakieś inne rekomendacje?
pozdr
Paweł Domagała
Please login or register to see this link.
4 answers to this question
Recommended Posts