Welcome to Smart Home Forum by FIBARO
Dear Guest,
as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.
As a member you can:
- Start new topics and reply to others
- Follow topics and users to get email updates
- Get your own profile page and make new friends
- Send personal messages
- ... and learn a lot about our system!
Regards,
Smart Home Forum by FIBARO Team
Question
gucio1234 79
Znalazłem gdzieś podejście do automatycznego włączania wiatraka w łazience jeżeli wilgotność wzrośnie powyżej zadanej wielkości.
Nie bardzo podoba mi się takie podejście, bo wilgotność w mieszkaniu zmienia się w zależności od pogody, ogrzewania, ...
Zrobiłem scenkę badającą zmianę poziomu wilgotności w czasie i jeżeli wilgotność wzrośnie w zadanym czasie o określoną wartość, to włączy się wiatrak.
W załączonej scenie są wielkości (INTERWAL POMIARU, PROG) dostosowane do mojej łazienki i wydajności wiatraka. Każdy będzie musiał dostosować te parametry do swoich warunków.
Używam sensora wilgotności Aeon 4w1. Zdarza się, że pokazuje błędne pomiary wilgotności (dużo wyższe niż realne) - dlatego w kodzie sceny zabezpieczenie na taki wypadek.
Wyłączanie wiatraka jest realizowane przez inną scenę (prosta scena blokowa), wyłączającą urządzenie po określonym czasie.
Przedstawiony algorytm można użyć do pomiaru innych wielkości zmieniających się w czasie.
U mnie działa. Może się komuś przyda.
Wszelkie uwagi i komentarze mile widziane.
0 answers to this question
Recommended Posts