Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


  • 0

[SOLVED]Rekonfiguracja sprzed 7 miesięcy


globart
 Share

Question

Mam dziwny błąd. Po zalogowaniu mam etykietę 1 na powiadomieniach (dotyczy braku szablonów rolet i markiz Fakro). Jak przejdę do powiadomień to wewnątrz jest informacja, że widoczna na drugim zdjęciu (rekonfiguracja urządzenia 3593 - 7 miesięcy temu). Jak wejdę w urządzenia i wrócę do twój dom to na etykiecie powiadomień jest 2. Generalnie trudno mi określić w jakich przypadkach jest 1, a w jakich 2. Najgorsze jest to, że nie mam urządzenia o tym numerze w systemie. Nie można wejść w opcję, która zazwyczaj pojawia się w takich przypadkach, o możliwości porzucenia, czy też anulowania. Jak próbuję wejść, kliknąć na tę akcję nie dzieje się nic, podświetla się cała ramka powiadomień, generalnie zero interakcji i reakcji. Nie pomaga czyszczenie przeglądarki, jej zmiana, czy próba zalogowania się z obcego komputera na różnych przeglądarkach - efekt ten sam. Dodatkowo mam problemy z trybem nauki, a konkretnie z usuwaniem urządzeń - z dodawaniem problemu nie ma. Rekonfiguracja miękka, czy pełna tez działa.

Spotkał się ktoś z czymś takim? Jak usunąć polecenie rekonfiguracji w takim przypadku?

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Link to comment
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Cześć,

 

Czy to urządzenie jest dostępne w UI? Obawiam się, że tylko wymuszenie usunięcia urządzenia pomoże. A jeśli nie to poproszę o kontakt na Wsparcie Techniczne z wystawionymi portami - inżynier wymusi usunięcie urządzenia i notyfikacji.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

The topic has been moved from "

Please login or register to see this link.

" to "

Please login or register to see this link.

".

 

Temat został przeniesiony z "

Please login or register to see this link.

" do "

Please login or register to see this link.

".

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Inquirer
  • Dnia 24.03.2017 o 14:27, T.Konopka napisał:

    Cześć,

     

    Czy to urządzenie jest dostępne w UI? Obawiam się, że tylko wymuszenie usunięcia urządzenia pomoże. A jeśli nie to poproszę o kontakt na Wsparcie Techniczne z wystawionymi portami - inżynier wymusi usunięcie urządzenia i notyfikacji.

     

    Nie jest dostępne w interfejsie, więc wymusić się nie da. Po http też nie jest widoczne. Czy Wsparciu wystarczy użycie nowej funkcji Zdalne Wsparcie w zakładce Ustawienia LAN, czy muszę wystawić porty w "tradycyjny" sposób?

    Link to comment
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Answer this question...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

     Share

    ×
    ×
    • Create New...