Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

HC 2 padła nagle; nie widać jej w sieci

Question

Posted (edited)

Nagle przestała mi działać centrala HC2 . Objawy świecą wszystkie diody  na stałe a pierwsza z lewej miga.

Centrala nie widoczna jest w sieci pod żadnym adresem IP jak również po adresie MAC. Czy może miał ktoś taki przypadek i może mi pomóc ?

Chyba to było po zaniku zasilania. Centralę mam  ponad 4 lata

Edited by mpisar
literówka

3 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

rozumiem nie wszystkie 4 zwyczajowe, a cały komplet? czy po starcie hc2 (odliczane koleje diód) gasną wszystkie i dopiero potem masz taki objaw czy nie kończy CI się proces bootowania?

Weź jakimś skanerem lub w na ruterze w konfiguracji DHCP sprawdź czy został przyznany jakiś adres (po MAC zobaczysz czy to HC2) i zobacz czy na tym adresie zgłasza się port 22 (klientem SSH). Jeśli tak jest to serwis będzie miał zdalny dostęp a nie wstały tylko serwisy.

Zobacz też czy uruchamia Ci się prawidłowo w trybie recovery, samo uruchomienie w tym trybie jeszcze nic nie kasuje.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

STartuje niby normalnie czyli linika ligająca od prawej dolewej. Kolejno na stałe zaczynają na stało świecić od prawej i na koniec tylko ostatnia lewa miga na stałe. Nie widać jej nigdzie  w routerze. Nie restartowałem w trybie recovery.

• 0
    Posted

jeśli "miga" tylko skrajna lewa (z symbolem klucza) to znaczny że odpaliłeś update, który się nie zakończył. Czasami trwa i 30 minut, jeśli w jego czasie wyłączyłeś lub zgasło zasilanie to kolejne wstawanie może potrwać dłużej, raz mi się zdarzył że upgrade padł i musiałem na jednej HC2 skorzystać z recovery. 

Włącz i zostaw HC2 nawet na 1-2 godziny, może pomieli i wyjdzie z trybu upgrade. W innym przypadku pozostaje uruchomić tryb recovery, przywrócić HC2 do wersji fw z klucza (jakieś wczesne 4.0), wykonać upgrade fw do najnowszej stabilnej wersji 4.140 i odtworzyć backup konfiguracji z klucza. Pamiętaj nie manipuluj w między czasie przy urządzeniach z-wave tj. nie usuwaj, rekonfiguruj, resetuj z lokalnych przycisków bo wtedy po odtworzeniu backupu czeka cię nowe ich dodawania (baza z backup nie będzie zgodna z tym co urządzenie mają zapisane w sobie - tak na skróty mówiąc)

Jeśli stoi na diodzie z kluczem to może nie działać interfejs lan, zależy na jakim etapie padła aktulizacja. 

Spróbuj odpalić recovery, to podstawa. 

Tryb recovery: Disconnect the power supply. Press and hold Learn Mode button when reconnecting the power supply (release the button after entering Recovery Mode)*. Gdyby był problem z IP to wymuś stały IP:

przycisk (+) - - press and hold to set static IP: 192.168.81.1