Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


Central scene Event.....How does it work ?


Guest Lode
 Share

Recommended Posts

@Lode So my suspicion regarding network connection was almost right. Though I expect it to work on a relayed connection. My FGS-223 is in the kitchen, it has a direct connection. I wish I could test this for you. I understand your frustration. Maybe the issue is the relaying module in between, I really do not know, I am merely saying this for sake of completeness. I have tested a keyfob at the edge of the direct communication range, that one is OK. But I cannot tell if it was 100% relayed, or if it was also toggling between directed and routed connection. Anyway, a Fibaro key fob is not a switch, but a battery operated "remote controller" and that is a different class of device. It is designed to work anywhere... I'm not saying you should buy one, but maybe it is an interesting alternative... Or the Remotec ZRC-90 but I have never tested that with only a routed connection. I can do that if you let me know. I am not saying you should accept the behaviour of the module, as you say it is...

 

Maybe you can report this to [email protected] and link to this topic?

Link to comment
Share on other sites

Guest Lode
  • Topic Author
  • @petergebruers

    Indeed it is a network issue Peter.

    It's a little bit strange nobody else reported this earlier so maybe it is the relaying module.

    I have one module with issues that is in close range. (S1 doesn't turn on the light anymore, remote is ok, never took a look at it because i never use that lightswitch)

    I'm going to disconnect this one to try it out.

    When this won't help i will report this to support.

    I appreciate you think along with me but a keyfob is not an option.

    I don't want to carry a keyfob with me for something that i only want to do when i am in our gardenhouse.

    And as i said they need to do what they are designed for.

    Anyway......thanks again.

     

    Link to comment
    Share on other sites

    • 2 weeks later...
    Guest Lode
  • Topic Author
  •  

     

    So finally is asked support to help me out and got this (STANDARD !!) answer.

     

    Hello,
    Thanks for your e-mail.

    According to information from our Q&A department Central scene events should work fine also via routing connection with the HC.

    So if your Relay switch has problems please:
    1) Delete it from the system. 
    2) Proceed with manual reset of the Switch (according to manual:

    Please login or register to see this link.

     )
    3) Add it back to the system
    4) Configure it, set parameters 28 and 29 as active.
    5) Try to set Central Scene Events using magic scenes (located in Node responsible for Central Scene Events) or using block scene (as trigger Node responsible for Central Scene Events).

    Do you use LUA code attached in your post in forum? 
    This code looks like one of older LUA script used for switches when central scene events was not 100% supported.

    Now simple scene to turn something on by 3x click looks like that: 
    -[[
    % properties
    % weather
    % events
    288 CentralSceneEvent 1 Pressed3
    % globals
    -
    ]]

    local startSource = fibaro:getSourceTrigger();
    if (
    ( (startSource[“type”] == “event” and startSource[“event”][“type”] == “CentralSceneEvent”) )
    or
    startSource[“type”] == “other”
    )
    then
    fibaro:call(221, “turnOn”);
    end

    where:
    %% events
    288 CentralSceneEvent 1 Pressed3

    is responsible for recognize the clicks.

    I hope above information will be helpful.

     

    I tried everything but it just doesn't work.

    I'm sure it has something to do with routing connection because direct connection works.......:(

     

     

     

     

    Edited by Lode
    Link to comment
    Share on other sites

    • 3 months later...

    @Lode Hi,

     

    I have the same experience. Direct connection to the HC2 works. The routed connection does not receive any scene activation value.

     

    Did you get som answers from support?

     

    Roger.

    Edited by rokris
    Link to comment
    Share on other sites

    Guest Lode
  • Topic Author
  • 11 hours ago, rokris said:

    @Lode Hi,

     

    I have the same experience. Direct connection to the HC2 works. The routed connection does not receive any scene activation value.

     

    Did you get som answers from support?

     

    Roger.

    Hi @rokris

    Support told me it should work but it doesn't. I contacted my dealer who also said it should work. They both don't have a serious solution so problem still exists.

    The standard answer you get is exclude, reinclude, reset.....bla bla bla.....that's it.

    Edited by Lode
    Link to comment
    Share on other sites

    • 3 months later...
    Guest Lode
  • Topic Author
  •  I want to bring this up again.

    @Fibaro PLEASE can you take a look at it again.

    Support can't help me !

    Link to comment
    Share on other sites

    • 4 months later...

    It's old thread, but....

     

    I've just bought and installed FGS 223 to add scene triggering functionality and found I have exactly the same problem as described here. Surprisingly my module is in very next room to the one with HC2. I didn't test for connection type but it doesn't work for me either.  And because Fibaro doesn't even officially releases any guide for this function this leads me to suspicion it's a known hardware bug that they simply cannot fix with software.

     

    My module production date us 15/02/2017 Serial 00051254. Maybe it was just bad batch, or early production bug, either way - if You are into FGS 223 for scene function - don't. It doesn't work. This is really sad because Dimmer 2 SceneActivation works like charm and I laid my hopes on it.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 4 months later...

    I struggle with the same issue on two FGS-223. One is located 4m from the HC2 (with external antena) and second one is located 15m on the second floor. There is no difference - in both cases it does not work. I set different modes for RGBW (turn on, turn off, change colour, run program for different keys combination and it works completely random and in most cases it does not react at all. 

    Link to comment
    Share on other sites

    • 2 weeks later...
    On 12/10/2017 at 4:59 PM, Lode said:

     

    Please login or register to see this spoiler.

     

    I've tried this code and my Double Switch 2 only works when I press once (but it recognises it as pressed twice) or held down (but it recognises it as pressed once)...

    Any one has had similar situation?

    Link to comment
    Share on other sites

    I've tried this code and my Double Switch 2 only works when I press once (but it recognises it as pressed twice) or held down (but it recognises it as pressed once)...

    Anyone has had similar situation?

    Link to comment
    Share on other sites

    • 2 weeks later...
    Guest Lode
  • Topic Author
  • Are your settings ok ?

     

    Please login or register to see this spoiler.

     

     

    Link to comment
    Share on other sites

    • 2 months later...
    Guest Lode
  • Topic Author
  • Once more.....this old thread.....

    Can anyone test wether or not your device is in direct communication with your HC ?

    I did try that and then it does work every single time !!

    I tested this over and over again !!

    If your module communicates through other nodes it doesn't work.

    I told that to Fibaro but they don't believe me !!!!

    Link to comment
    Share on other sites

    • 10 months later...
    • 5 months later...

    Dear all,

     

    I have HC2 with a RGBW Controller 2 with RGBW strip connected to the outputs and a momentary switch connect to IN1. I want this momentary switch to start and stop a scene to set the LED lights to a specific colour and or turn the LED lights off again.  I can't find how to trigger a scene when IN1 is pressed.  The only thing I can find in the manual is the following -

     

    Please login or register to see this image.

    /monthly_2020_12/image.png.45d51942a69265357f606b63b4a1049c.png" />

    image.png.d75f06bd569efbe5d0ac525e5b3b34c9.png

     

     

    Here are my current RGBW Controller 2 device settings -

    image.png.5bff9c913199be42373361ef3e43e348.png

    image.png.abb3e5747cd301eda15de1273c3289c5.png

    image.png.ed23ec27bf182ae8f10e872af9599fc7.png

     

    image.png.aa6389ab0b72adef96dcc3aaacafc2f0.png

     

     

    I must of missed something obvious so any help would be greatly appreciated..

     

    Many thanks in advance


    Steve

     

    • Like 1
    Link to comment
    Share on other sites

    • 2 months later...

    Just a little clarification on the code earlier in this thread, which might help someone:

     

    -[[
    % properties
    % weather
    % events
    288 CentralSceneEvent 1 Pressed3
    % globals
    -]]

    local startSource = fibaro:getSourceTrigger();
    if (
    ( (startSource[“type”] == “event” and startSource[“event”][“type”] == “CentralSceneEvent”) )
    or
    startSource[“type”] == “other”
    )
    then
    fibaro:call(221, “turnOn”);
    end

     

    The highlighted line should have a space before the 3, ie 288 CentralSceneEvent 1 Pressed 3

    Edited by Tim__
    readability
    • Like 1
    Link to comment
    Share on other sites

    • 1 year later...
    Posted (edited)

    Hello, maybe that can help in this threat.

    I use Walli double switch & i think all type is the same.

    I  found my problem is came from ID at the line remark below (Before i used ID 58-That is ID of  1st switch)

    -[[
    % properties
    % weather
    % events
    58 CentralSceneEvent 1 Pressed2
    % globals
    -]]              --=> IT DON'T WORK

     

     

    After i change ID to 57 - That is right thing we need, the ID is use for set remote function like held; press 1 time; press twice; press triple;....

    You should be found that device in General tab. General tab is show  all off  "Slave & Master device" is included "Devide-Walli switch"

     

    -[[
    % properties
    % weather
    % events
    57 CentralSceneEvent 1 Pressed2
    % globals
    -]]                 --=> IT WORK

     

    Please login or register to see this image.

    /monthly_2022_06/image.png.12808ef762634c956967070be3829c3a.png" />

    Edited by Justin Le
    Link to comment
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Reply to this topic...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

     Share

    ×
    ×
    • Create New...