Jump to content
Guides for the Forum Read more... ×
Poradniki na Forum Read more... ×
  • 0
jumper3

HCL - zapalanie i gaszenia światła (dimmer2+motion sensor)

Question

Mam do Was wielką prośbę.  Otóż. Niby proste sceny:
1. Jeżeli wykryjesz ruch i oświetlenie < xx lux alarm nieuzbrojony to zapal światło (i nie gaś)
2. Jeżeli światło włączone i  nie ma ruchu przez 10 sek to zgaś światło

W obu scenach wyzwalaczem jest czujnik ruchu.  Wywala mi cały czas, że przekroczona liczba instancji .Dodatkowo potrafi powiesić centralkę (raz na jakiś czas). Poza tym mam lag na włączeniu. W motion sensor mam następujące paramerty

Parametr 2 Detekcja ruchu - czas bezwładności - obecnie mam domyślny 2
Parametr 6 Detekcja ruchu - czas podtrzymania alarmu obecnie mam 5s W scenie zadałem wyłączenie oświetlenia 10s po zaprzestaniu ruchu 

 

Proszę wskażcie gdzie mam błąd. Jakie wartości powinienem wpisać w parametrach 2 i 6 w MS? Coś jeszcze powinienem ustawić? Męczę się tym dobry tydzień.

Niestety na tą chwilę wymiana na HC2 odpada :( Sceny w załączeniu

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Please login or register to see this attachment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

1. Odznacz uruchamiaj przy starcie centralki.

2.Do warunku włączenia swiatla dodaj jezeli ruch i swiatlo == wylaczone

3. Nie widzę żebyś gdzieś miał te 10s wpisane.

 

Ogólnie najprościej to zrobić na asocjacji. W tym momencie motion bezpośrednio włączy światło z pominięciem centralki.

Można na nim ustawić czas podtrzymania światła.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
  • Inquirer
  • Posted (edited)

    viperlodz@ dziękuję. Zerknąłbyś co teraz skopałem? Mam ustawione 2 instancje w obu scenach. Warunek który mi poradziłeś poprawił sytuację 200%, ale jeszcze potrafi przekraczać liczbę max instancji. Wyzwalacze mam ustawione  na czujkę ruchu (nie widać na zrzucie). Parametry 2 i 6 defaultowe. Wyłączyłem uruchamianie przy starcie centralki

     

     

    Please login or register to see this attachment.

    Please login or register to see this attachment.

    Edited by jumper3

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    • 0

    Na HCL do końca nie wykluczy się przekroczenia instancji bez wprowadzenia zmiennnych i skomplikowania bardzo całości.

    1. Nie powinno być czasu Led == Wyłączone
    2. Dlaczego wyłączasz po 10s jak jest nienaruszone?
    3. Nienaruszony przez 5s to za mało. Nawet wysokiej klasy czujniki obecności mogłby mieć problem z tak, krótkim czasem.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    • 0
  • Inquirer
  • 16 godzin temu, viperlodz napisał:

    Na HCL do końca nie wykluczy się przekroczenia instancji bez wprowadzenia zmiennnych i skomplikowania bardzo całości.

    1. Nie powinno być czasu Led == Wyłączone - zrobione
    2. Dlaczego wyłączasz po 10s jak jest nienaruszone? - chciałem uzyskać efekt, aby gasło 10s po tym jak ktoś wyjdzie z pomieszczenia - wyłączyłem
    3. Nienaruszony przez 5s to za mało. Nawet wysokiej klasy czujniki obecności mogłby mieć problem z tak, krótkim czasem. - Proszę doprecyzuj które 5s masz na myśli, czy w Parametrze 6 czyjki, czy w scenie i jaki byś ustawił

     

    Walczę cały czas. Dzięki Tobie może się uda :)

     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

    ×