Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


  • 0

Poszukiwanie sąsiednich urzadzeń, proszę czekać...


mano
 Share

Question

Witam,

 

Od jakiegoś czasu obserwuje problemy z dodawaniem urządzeń.

 

1. Wprowadzam centrale w tryb dodania urządzenia.  Bez roznicy czy któreś z tych trzech opcji zaznacze czy nie ( Zaznacz jeżeli urządzenie jest umieszczone daleko od centrali, NWI - Network-Wide Inclusion,Dodawaj w trybie security jeśli urządzenie wspiera ten tryb)

2. Dodaje urządzenie.

3. Pojawia się :

 

[16:58:01] Centrala weszła w tryb uczenia
[16:58:06] Dodano urządzenie
[16:58:06] Poszukiwanie sąsiednich urzadzeń, proszę czekać...
[16:58:11] Poszukiwanie sąsiednich urzadzeń, proszę czekać...
[16:58:16] Poszukiwanie sąsiednich urzadzeń, proszę czekać...
[16:58:21] Poszukiwanie sąsiednich urzadzeń, proszę czekać...
[16:58:26] Poszukiwanie sąsiednich urzadzeń, proszę czekać...

 

i tak w nieskończoność ...

 

Testowałem na różnych urządzeniach.

Niektóre z nich po jakimś czasie kończą proces dodawnia z sukcesem. Inne nawet przez całą dobę w kółko wyświetlają komunikat: Poszukiwanie sąsiednich urzadzeń, proszę czekać...

 

Z systemu wykasowane wszystkie nieaktywne urządzenia.

Restarty nie pomagają.

Próbowałem także "Rekonfiguracja siatki sieci (mesh): jednak to także na nic.

Link to comment
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Mam dokładnie to samo, zostawiłem to na noc z nadzieją że w końcu to przetrawi a trawi już 12H, co z tym robić ?

 

Dodam tylko, że dodaje dwa dimmery takie same, pierwszy się dodał bez problemu, a przy drugim 3 próby za każdym "poszukiwanie ..... ", za 3 razem się poddałem i cały czas czekam.

Restart HC2 V4.620, usuwanie dodanie ponowne nie pomaga.

Edited by jarekera
Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Inquirer
  • Niestety na moje pytanie nie dostałem odpowiedzi do dziś ....

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Poprawili niestety nie znam obejścia, zalogowali się po ssh i poprawili.

     

    Edited by jarekera
    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
  • Inquirer
  • Dzięki za info, jak widać kolejny feler który tylko z poziomu administratora lokalnie są w stanie naprawić.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    Jeśli dobrze rozumiem to problem u @jarekera polegał na tym, że HC3 nie było według konfiguracji sieci główym kontrolerem i dlatego nie dodawało urządzeń.
    W Twoim przypadku nie jest to ten sam problem. 

    Link to comment
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Answer this question...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

     Share

    ×
    ×
    • Create New...