Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

 

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

 

As a member you can:

  •     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

 

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team


  • 0

Aeotec Energy Meter GEN 5


Tomasz K.
 Share

Question

Wg opisu do aktualizacji 5.120 podobno dodana została integracja z Aeotec Energy Meter GEN 5.

Czy to oznacza, że należy odinstalować urządzenie i zainstalować je ponownie?

Jak widać poniżej w dashboardzie figuruje ciagle jako nieskonfigurowane.

 

Please login or register to see this image.

/monthly_2022_09/image.png.c7675c5663450a52cc314f325e9136e8.png" />

Link to comment
Share on other sites

10 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Jest informacja w tym temacie: 

 

"Przeprojektowana obsługa liczników energii (Qubino, Aeon) - wymagana miękka rekonfiguracja."

Ja przeprowadziłem miękką rekonfigurację to mi się coś rozjechało w ustawieniach mojego licznika Qubino.

Jutro na to będę patrzył dokładnie

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Same Issue for me for my 2x Aeotec Energy meter Gen 5 (zw095) on the last HC3 firmware 5.120.10 

 

Please login or register to see this image.

/monthly_2022_09/image.png.7de180dfdc5ba0b81ab973f860ac51c4.png" />

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Inquirer
  • Soft Reconfiguration was partially successful.

    I found there are some parameters available to manage the Aeotec device now.
    I am not sure but they were not available earlier.
    The message saying that the device is not configured still appears.

     

    Edited by Tomasz K.
    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    I've noticed that negative Power measurement isn't being done on my HEM 3phase - gen5

    "Potencia 2" is the power on the same phase where production is being injected so it should be negative (at least it was, before the update) during most part of the day.

    Please login or register to see this image.

    /monthly_2022_09/image.png.f19f31840b0341d3e6b0c91c770731fd.png" />

     

    I tried to check for parameters and I noticed that on Parent device parameters have no descriptions ('Use template for parameters' not enabled).

     

    Please login or register to see this attachment.

     

     

    But any Child device Parameters seem to be ok with pretty neat descriptions. I tried to change the the default value for Parameter 2, which was 0 'Report absolute value for power and enery measurements' to 1 'Report positive/negative power and report the algebraic sum energy' or 2 'Report positive/negative ... (consuming electricity)'  but I just can't... on Parent device it just keeps reporting "Waiting for wakeup or synchronization.." and on any other Child I get a never ending turning wheel... it aborts after some time. It's the only parameter I cannot set.

     

    Please login or register to see this attachment.

     

    Can anyone share its Aeotec 3 phase HEM Gen5 parameters? I'm having some weird report ratings for Power on each phase that don't comply with the 240s I've set.

     

    Thanks in advance

    Edited by VascoFilipe
    • Like 2
    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    What version of firmware on zw095 is supported by hc3 5.120? I got fw1.6 and did a softreconfig 3 times and later a reconfig with result as described.

    Tried to remove with unpair and also force remove and reset with no sucess deleting device.

    I will try to go back with restore.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0

    The whole panel makes no sense now, it shows nonsense! I don't know what to do with it. The current and voltage does not give the indicated power...... confusion

     

    Please login or register to see this attachment.

    Link to comment
    Share on other sites

    • 0
    On 9/23/2022 at 11:58 AM, EveWes said:

    What version of firmware on zw095 is supported by hc3 5.120? I got fw1.6 and did a softreconfig 3 times and later a reconfig with result as described.

    Tried to remove with unpair and also force remove and reset with no sucess deleting device.

    I will try to go back with restore.

    Please login or register to see this image.

    /monthly_2022_09/image.png.469d9c7a5e98db29c179f07a3d7f09bf.png" />

    I'm on version 1.2 ... everything worked great on previou HC3 version.

    I reached Aeotec and asked them to send me a newer firmware version but they recommended me not to upgrade....

    I have a Aeotec 1 phase meter also (for production monitoring) and that one's on version 1.35 and it has the "Energy detection mode configuration" set to 1 since I upgraded to v5.120.10

    image.png.e1e5268555cc82189868b8a180288d0c.png

     

    Please login or register to see this attachment.

     

    Link to comment
    Share on other sites

    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Guest
    Answer this question...

    ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

    ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

     Share

    ×
    ×
    • Create New...