Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Problem z zawieszaniem sie centrali HC3

Question

Posted (edited)

Witam wszystkich. Mam problem z dzialaniem centrali HC3. 189 urządzeń w systemie, do tego podpiety alarm satela i dwa wzmacniacze sonos. Problem polega na zawieszaniu sie centrali raz na jeden dzień. Po wyłaczeniu tylko reset do ustawień fabrycznych i becap przywraca ją do życia. Podczas działania ma straszne lagi. (o ile już działa) po wgraniu becapu 70 % urzadzeń martwych. Po wybudzeniu ręcznie po jakimś czasie znów stają sie martwe. Myślełem ze to wina sprzetu centrale podmieniłem na nową problem pozostał. 

Edited by instelsat

Recommended Posts

• 0
Posted

U mnie od kilku miesięcy centralka wiesza się mam wrażenie coraz częściej, teraz mam scenę restartującą system w nocy co 24h oraz już prawie codziennie w ciągu dnia obserwuję, że co prawda urządzenia (włączniki światła, itp) działają, ale np. przestają działać sceny i centralkę trzeba restartować jeszcze raz.

Mam 2 urządzenia zigbee, a do tego jak w raporcie:

Please login or register to see this image.

/monthly_2023_05/image.png.0dd6fdd257752f58e298ea67eaf589b5.png" />

Bardzo chętnie bym się dowiedział, jak debugować, namierzać co zjada zasoby, co powoduje to zawieszanie. W logach nic nie widać, zużycie cpu wygląda przyzwoicie, nic nie jest przeciążone ani przegrzane.

• 0
Guest Pietia1225
Posted

A może trzeba się przenieść na homey? niedługo ma pojawić się najnowsze homey pro. Ja długo siedziałem na HC3L, postanowiłem zainwestować w HC3. I chyba zacznę tego żałować, bo co raz częściej jest problem ze zdalnym dostępem.

• 0
Posted

Witam moja mała odpowiedź na zawieszenie i resetowanie HC3.

Tak jak wcześnie napisałem jeśli chcesz stracić przyjaciela to kup sobie hc3 to jest żart i jednocześnie prawda.

Wiec tak że od roku walczyłem z HC3 mając centralkę która działała przy 37 urządzeniach, 10  quick apps i 20 scenach działa do końca a po samej migracji do nowszego z numerem seryjnym zaczęło się dziać cuda wypisz wymaluj co powyższy opis. A po powrocie do tej wcześniejszej działało poprawnie.

Nie chce nikogo obrażać ale nie jestem programistą jak w wcześniejszym opisie pan się chwalił i tego mu gratuluje z całego serca i zdobytej wiedzy.

Jeśli opisując o parametrach urządzeń i miał bym ściągać parametry do minimum to kupiłbym sobie tylko i wyłącznie alarm stela i na tym bym pozostał.

Niestety stwierdzam że centralki miejsce jest w śmietniku i tak skończyło jak na zdjęciu.

Moje kłopoty zniknęły stabilność jest bardzo dobra i co dodatkowo jest esphome ktoś jak się bawi w elektronice to dużo fajnych rzeczy można zrobić. Atut Wled sterowanie Ledami neopiksel np. WS2813 Zigbee to co mi nie działało na HC3 nie wszystkie czujniki temperatury z wyświetlaczem przełącznik 4 przyciskowy i dużo więcej rzeczy i pomocy która jest opisywana w Internecie. Wykonałem to na "HA".

Małe porównanie.

HC3 – zakup tak jak wszyscy wiedza z watem to średnia cena 2000zł pobór ok 2 3 wat procesory wzięte z Raspberry z-wave gen 5, brak możliwości rozbudowy ramu a nie wspomnę o pamięci. A co dopiro o wykonaniu dwóch scen jednocześnie można wypisywać więcej błędów szkoda czasu.

HC3 Lite – to coś nie powinno być produkowane na wstępnie z-wave zamontowane gen7 to porażka.

Mój zakup - To Deel wyse 5070 dysk 120GB ram 8G koszt ok 450 zł pobór ok 5-6 wat. Próba pierwsza to zakup Aeotec Z-Stick gen 7 i to była wielka pomyłka zakupiony został gen5 jest minimalnie wolniejszy procek ale ma antenę lepszą no i mam wrażenie że jest stabilniejszy. Do tego zigbee cc2652p lub EFR32MG21 Zigbee 3.0 . Obciążenie procesora przy 37 urz z-wave dodatkowo 3 urz zigbee to od 3 do 7 %, przy podkręconych parametrach urządzeń wykonawczych. Koszt całej centralki z z-wave, zigbee, bluetooh, wifi to koszt mniej niż 900zł. ( Cena  zależy od zakupu. )

homey pro - to co z opisu wynika jest wbudowany z-wave gen 7 moje doświadczenia  z 7 są marne a na innych forach opisują o problemach z radiem może poprawili ? ale i tak cena jest bardzo wysoka.

Podsumowanie. 

Jako fibaro co im się udało dobrze zrobić tylko HC2 to wynika z tego bo to zwykły był komputer z z-wave osobno montowanym na płycie z anteną zewnętrzną,  a reszta centralek to jeden wielki śmietnik z wysoką cenę . Ja już nikomu nie polecę centralek sterujących po wyżej HC2 i nie stety firma na tym traci bardzo dużo jako urzadzenia wykonawcze typu dimer duble sw i inne do nich nie mam zastrzeżeń mało wiele działają stabilnie. Faktem jest że oprogramowanie fibaro jest bardzo intuicyjne.

Nikogo nie krytykuje to są moje własne doświadczenia.

Pozdrowienia dla wszystkich użytkowników to jest mój ostatni post wiele ich nie było.

Please login or register to see this attachment.

• 0
Posted

haha, to wygląda dramatycznie!

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Podsumowując założony temat. Co do central fibaro. Na wolne działanie central na pewno bardzo duży wpływ ma wysyłanie raportów energii oraz mocy przez urządzenia. W moim przypadku skończyło się wymianą 10 modułów fibaro. Ponieważ nawet reset do ustawień fabrycznych nie likwidował problemu. Po kilku miesiącach walki uzyskałem informację jak samemu można sprawdzić raportowanie urządzeń. ( szkoda że w żadnej instrukcji tego nie ma).  Następnym problemem jest to że pomimo wyłączenia raportowania mocy i energii w kilku urządzeniach nadal raporty są wysyłane i dalej zapychają sieć z-wave ( nawet po resecie do ustawień fabrycznych). Pojawiły się też nowe problemy związane z samoczynnym dodawaniem i usuwaniem urządzeń o tej samej godzinie przez centrale). Dotyczy to akurat jednego z smoke sensorów. Jeżeli już jeden problem został rozwiązany pojawiają się następne. Jednym z problemów było stopienie się sterownika rgbw. Następny problem to motion sensory. Baterie się rozładowywują a centrala pokazuje pełen stan baterii. Czyli kilka szt. nie działa a nawet centrala nie pokazuję że są nie dostępne. Następnym problemem który pasowało by rozwiązać to brak możliwości zdalnego centrali slave. Tylko lokalnie. A ona też  się czasami zawiesza. A tak na marginesie jeżeli ktoś będzie miał problemy z siecią z-wave warto sprawdzić czy sąsiad nie ma chińskiego wzmacniacza sygnału lte albo chińskiej stacji pogodowej z bateryjnym czujnikiem zewnętrznym. Szukając rozwiązania mojego problemu też takie przypadki przerabiałem. To jest w stanie zakłócić wszystko od pilotów do bramy, przez sieci z-wave, zigbe i wi-fi. Taka ciekawostka. Piloty od dźwigów sterowanych bezprzewodowo, wszelkiego rodzaju potrafią siać zakłócenia w taki sposób że wszystko przestaję działać albo działa w bardzo małych odległościach. Także przez problemy z centralą i poszukiwania rozwiązań wysnułem bardzo dużo wniosków co z zewnętrznych rzeczy może robić problemy. Nie zmienia to faktu że nadal temat rozwiązywania problemów centrali HC-3 trwa :-(

W dniu 8.05.2023 o 12:56, yoozef napisał:

U mnie od kilku miesięcy centralka wiesza się mam wrażenie coraz częściej, teraz mam scenę restartującą system w nocy co 24h oraz już prawie codziennie w ciągu dnia obserwuję, że co prawda urządzenia (włączniki światła, itp) działają, ale np. przestają działać sceny i centralkę trzeba restartować jeszcze raz.

Mam 2 urządzenia zigbee, a do tego jak w raporcie:

Please login or register to see this link.

Bardzo chętnie bym się dowiedział, jak debugować, namierzać co zjada zasoby, co powoduje to zawieszanie. W logach nic nie widać, zużycie cpu wygląda przyzwoicie, nic nie jest przeciążone ani przegrzane.

W bardzo prosty sposób można sprawdzić jakie urządzenia zapychaja sieć z-wave.

IP_CENTRALI/api/apps/com.fibaro.zwave/diagnostics/transmissions

• 0
    Posted (edited)
    20 godzin temu, instelsat napisał:

IP_CENTRALI/api/apps/com.fibaro.zwave/diagnostics/transmissions

Dzięki! Czyli jak mam coś takiego (incomingTotal wyjątkowo wysoki) to coś sieje?

Please login or register to see this image.

/monthly_2023_05/image.png.e50dd4f11248af3ffe0c2e3d0c634ed9.png" />

Tylko nie wiem co to za urządzenie, nie mam urządzenia z id=18, czy to jakiś inny identyfikator?

Czy znasz więcej takich nieudokumentowanych "ficzerów" w HC? Na razie zaimplementowałem daily restart połączony z wcześniejszym czyszczeniem historii

api.delete("/events/history?timestamp=2000000000")

i jest nieco lepiej, tzn. zawiecha już nie jest codziennie tylko tak co kilka dni :-)

Edit: ok, znalazłem jak przetłumaczyć nodeId na deviceId, wklejam, może komuś się przyda:

local nodeId = 18
    local ids=fibaro.getDevicesID({properties={nodeId=nodeId}})
    for k, v in pairs(ids) do
        print(v, "[" .. fibaro.getName(v) .. "] in " .. fibaro.getRoomNameByDeviceID(v))
    end

U mnie akurat dużo gada miernik energii i pewnie tak powinno być.

Edited by yoozef
    info nt. nodeId
    • 0
  • Inquirer
  • Posted

Niekoniecznie. Jeżeli miernik energii nie jest potrzebny do uruchamiania scen może warto wyłączyć raportowanie. Warto też sprawdzić bo niektóre urządzenia wysyłają raporty tylko jak są załączone.