Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

Inteligentny czujnik dymu Fibaro FGSS-001 SMOKE SENSOR- TEST

Recommended Posts

Guest sztywniak
Posted

Inteligentny czujnik dymu Fibaro FGSS-001 SMOKE SENSOR

Na początku chciałbym podziękować chłopakom z Fibaro za czujnik do testów.

Szczególnie Andrzejowi Socha za to że wytrzymał moje straszne smęcenie w czasie tych testów.

Do rzeczy :

1. Wygląd i działanie inteligentnego czujnika

Please login or register to see this image.

Kuriera z przesyłką z Fibaro dorwałem na mieście. jak tylko wsiadłem do auta to natychmiast rozpakowałem czujnik .... jaaaaakiiiiii ooon maaaałyyyy :shock:

Z wrażenia zapaliłem fajkę w samochodzie.

Odbezpieczyłem baterię - czujnik gotowy do działania.

Posiedzieliśmy tak jeszcze parę minut i doszedłem do wniosku że moja Żona jest lepsza bo sekundę po tym jak wsiądzie do auta to mówi "znowu paliłeś w samochodzie" (hmmm ma chyba zbyt dużą czułość hehe)

Już go polubiłem.

Podjechałem na chwilkę do domu by zostawić paczkę, na szybko szukałem jakiegoś "źródła dymu" ale to spokojna okolica i nie było żadnego kibola w pobliżu ;-)

jaguar.jpg

Zapakowałem więc Smoka do wydechu w samochodzie hehe

Po przygazowaniu moją 3 litrówką czujnik poleciał jak pocisk aż się wystraszyłem że go zabiłem jak spadł na kamienie. Co ciekawe ani śladu uderzenia. Twardziel jak ja ;-)

Tylko popiszczał trochę ;-)

Postanowiłem zabrać go do mojego kolegi do hurtowni elektrycznej i porównać do konkurentów.

smoke1.jpg

smoke2.jpg

smoke3.jpg

smoke4.jpg

wracamy do domu, rozbierana sesja przy zachodzie słońca

sesja1.jpg

sesja2.jpg

sesja3.jpg

oficjalne powitanie

sesjapo.jpg

po powitaniu sensor poszedł do swojego pokoju ....

smoke5.jpg

smoke6.jpg

... a ja zacząłem czytać instrukcję od nowego czujnika.

Kopara mi opadła jak przeczytałem o czarnej skrzynce , MASAKRA

Specjalny moduł gromadzi informację o tym co działo się przed pożarem tj. : przekroczenia temperatur oraz poziom zadymienia co możemy obejrzeć po czasie.

Na dodatek przewidziano że centrala HC2 może spłonąć w czasie pożaru i dane mogą być trzymane w chmurze ... MASAKRA.

Już widzę jak podjeżdża Straż Pożarna , rozwijają węże a ja Im pokazuje na smartfonie rozkład temperatur w pomieszczeniach wraz z poziomem zadymienia. Obym oczywiście nigdy nie musiał ;-)

Sensor posiada zasilanie bateryjne lecz może być także zasilany z centrali alarmowej prądem stałym 12/24V.

Dodatkowo posiada wyjście do podłączenia centrali alarmowej.

Podłączenie do centrali HC2 trwało parę sekund i polegało na standardowym wybraniu w centrali funkcji "dodaj urządzenie" oraz tamper w urządzeniu.

smokeik.jpg

Z najbardziej istotnych parametrów :

- kompensacja temperatury w zakresie -100/+100

- czułość wykrywania dymu w zakresie 1-3 (ważne dla palaczy hehe)

- ustawienia testów sprawności : tu widać że Fibaro poważnie podeszło do tematu ponieważ czujnik co 5 sekund sam siebie testuje i potrafi nas zaalarmować jeśli : wykryje uszkodzenie układu, brak zasięgu, słabą baterię.

Co ciekawe to to że Smoke sensor posiada w sobie czujnik temperatury który po przekroczeniu granicznej wartości wywołuje alarm. Funkcja bardzo przydatna w przypadku pożarów "bezdymowych" np rozpuszczalników itd..

wracamy do testu ...

od rana postanowiłem przygotować stanowisko testowe ...

stanowisko.jpg

... i zaczęła się zadyma (bez udziału kibiców gości)

gril1.jpg

paliłem papierem ...

gril2.jpg

... kartonem ...

gril3.jpg

... drewnem ...

... nasączonym papierem i plastikami

grildym1.jpg

... na szczęście w pobliżu nie było Straży Miejskiej bo dostałbym mandat ;-)

grildym2.jpg

grilpowszystkim.jpg

najbardziej oberwał przy spalaniu plastiku

poprzejsciach.jpg

po przetarciu okazało się że nic mu nie jest hehe

postanowiłem więc sprawdzić go w ekstremalnym środowisku a że nie miałem butli z acetylenem pod ręka skorzystałem z kuchni.

gazemgo.jpg

Wnioski z testów :

1. Na progu wykrywania dymu ustawionym na 2 spokojnie można palić fajki a jednocześnie zapewnia sprawną ochronę (nie dotyczy tandetnego wilgotnego tytoniu z którego dym jest ciemny i gęsty)

2. Mam nadzieje że nie będą tego montować w pokojach hotelowych bo skończy się palenie albo na drugi dzień rano pani w recepcji poinformuje o dopłacie za wietrzenie pokoju.

Przy progu wykrywania ustawionym na 1 dym papierosowy łyka jak zły.

3. W czasie testów doktoryzowałem się trochę z norm , przepisów ppoż i dobrych praktyk jeśli chodzi o wykrywanie pożarów. Moim zdaniem czujnik oprócz montowania w kotłowniach kuchniach itd... idealnie nadaje się do wszelkich przejść, korytarzy, klatek schodowych. To miejsca strategiczne jeśli chodzi o bezpieczeństwo a mały rozmiar i dowolna pozycja montażu pozwala na skuteczne wykrywanie bez nadmiernego szpecenia pomieszczeń. (w wielu pomieszczeniach będzie pewnie ozdobą )

4. Może za słabo się starałem ale nie udało mi się wywołać fałszywych alarmów.

5. Wbudowany alarm dźwiękowy jest okrutny dla uszu. Uważajcie jak będziecie się bawić bo to maleństwo naprawdę jest głośne.

Jako znany miłośnik zwierzyny ogrodowej ....

kret.jpg

postanowiłem sprawdzić jak krety reagują na te przemiłe dźwięki ;-)

Jakby ktoś miał jakieś pytania to chętnie sprawdzę / przetestuje.

• Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jak zwykle oryginalny test Sztywniaka

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Dzięki za miłe słowa

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Mimo, że to czujniki dymu, to może mieć wiele ciekawych zastosowań. Dzisiaj ktoś wpadł na pomysł automatycznego załączania wentyaltora okapu w kuchni. Jak tylko coś zacznie parować to czujnik poprzez scenę od razu uruchomi wietrzenie.

Myślę, że tak jak wiele naszych rozwiązań urządzenie znajdzie co raz to nowe zastosowania.

Guest Robert K
  • Topic Author
  • Posted

Mamy już oficjalny termin rozpoczęcia sprzedaży ?

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

Krystian : super pomysł, dzisiaj wypróbuje pod prysznicem do automatycznego włączania wentylatora

Posted

sztywniak,

he, he super. Nie ma to jak odrobina dobrego humoru po cięzkim dniu

/emoticons/default_icon_mrgreen.gif" alt=":mrgreen:" />

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

richo : DOBRE BO POLSKIE

Guest simryc
  • Topic Author
  • Posted

Witam,

Jaki jest pobór prądu przez czujnik przy zasilaniu 12v?

czy służy wówczas jako powielacz sieci zwave?

Pozdrawiam

oraz Wesołych i Rodzinnych Świąt.

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

Szwagier przyjechał z Anglii i nawiązaliśmy międzynarodową współpracę

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

wspolpraca.jpg

Posted
    Jaki jest pobór prądu przez czujnik przy zasilaniu 12v?

wg. instrukcji pobór mocy przy zasilaniu stałym to 0,4W

wg. miernika na baterii po załączeniu przez około 10-12 sek. 30mA później śpi

po obudzeniu przez chwile (3-5sek.) 35mA i dalej śpi

bateryjne nie powielają

Posted

simryc,

Przy zasilaniu stałym działa jak każdy moduł stałoprądowy czyli powiela sygnał sieci Z-Wave. Proszę pamiętać, że jeżeli czujnik był wcześniej dodany na baterii to aby wszedł w tryb stałoprądowy należy go najpierw usunąć i dodać z sieci Z-Wave z podłączonym stałym zasilaniem.

Posted
    Przy zasilaniu stałym działa jak każdy moduł stałoprądowy czyli powiela sygnał sieci Z-Wave. Proszę pamiętać, że jeżeli czujnik był wcześniej dodany na baterii to aby wszedł w tryb stałoprądowy należy go najpierw usunąć i dodać z sieci Z-Wave z podłączonym stałym zasilaniem.

słusznie nie doczytałem IV punkt instrukcji... Krystian, powiedz proszę coś o "Czarnej skrzynce", nie popatrzyłem się tego w centrali, rozumiem, iż będzie po aktualizacji...? czy gdzie tego szukać?

Posted

deptula,

Dokładnie - to jest funkcjonalność po stronie kontrolera czyli Home Center. Pojawi się w jednej z kolejnych aktualizacji. W ustawieniach zaawansowanych każdego czujnika znajdziesz wykres zadymienia jego czarnej skrzynki. Dane są zbierane w czujniku i co określony czas wysyłane do kontrolera. Znajdują się tam wartości zadymienia z komory czujnika. Te informacje są zbierane cały czas, nawet gdy nie ma żadnych alarmów dymu.

Posted

ok, dzięki za wyjaśnienie,

gnębi mnie jeszcze jedno

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> czy bark w komplecie "złącza do stałego źródła zasilania i systemu alarmowego" dotyczy tylko egzemplarza który rozpakowałem, czy też w standardzie sensor nie jest w nie wyposażane?

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

W moich było dołączone w pudełku

Guest simryc
  • Topic Author
  • Posted

Dziękuję, to było ważne wyjaśnienie.

Co prawda liczyłem, że funkcjonalność czarnej skrzynki będzie zaszyta w samym urządzeniu - pożar, przerwa w dostawie prądu, centralka nie działa a sytuacja się rejestruje w czujce; lub chociaż jakiś mały np tygodniowy bufor

Posted
    Co prawda liczyłem, że funkcjonalność czarnej skrzynki będzie zaszyta w samym urządzeniu - pożar, przerwa w dostawie prądu, centralka nie działa a sytuacja się rejestruje w czujce; lub chociaż jakiś mały np tygodniowy bufor

jest bufor w urządzeniu, pamięć ok. 24 godz, w zależności od ustawionej czułości i warunków

Guest Paweł Świerczyński
  • Topic Author
  • Posted

Nawiązując do dokumentacji zdjęciowych czy owy Smoke mierzy zadymienie w promilach ?

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

Na dokumentacji zdjęciowej były alkohole których się nie spożywa.

One mają funkcję kolekcjonerską lub ozdobną

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

Guest Paweł Świerczyński
  • Topic Author
  • Posted

Ok, dzięki za wyczerpującą odpowiedź

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />)

Guest simryc
  • Topic Author
  • Posted

Witam,

czy czujnik zadymienia mierzy tylko zadymienie czy może też np stężenie czadu czy metanu ?

W sumie fajny czujnik ale byłby jeszcze fajniejszy jak by poza dymem ostrzegał przed innymi standardowymi niebezpieczeństwami

Pozdrawiam