Welcome to Smart Home Forum by FIBARO
Dear Guest,
as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.
As a member you can:
- Start new topics and reply to others
- Follow topics and users to get email updates
- Get your own profile page and make new friends
- Send personal messages
- ... and learn a lot about our system!
Regards,
Smart Home Forum by FIBARO Team
Question
krzysdan 0
To nie jest pytanie tytanie, tylko moje doświadczenia
Może komuś się przyda - bo ja szukałem i musiałem sklejać z paru wątków a nie byłem pewien czy robię dobrze, a udało mi się.
Byłem bardzo rozczarowany wersją 4 (poznikały mi urządzenia na iPhone, porobiło się parę duplikatów), jest jakiś error z integracji Satela - więc postanowiłem zaryzykować powrót do 3.x.
1. W moich backupach (Konfiguracja > Backup & Recovery) miałem jedną kopię, która wykonała się automatycznie przy aktualizacji na 4. Może być więcej kopii tam.
Nie da się ich aktywować bo wersjie 3.x nie działają, ważne żeby były.
2. Wyłączam centralkę (przycisk z tyłu). Czekam, aż się wyłączy (kropki z przodu gasną wszystkie)
3. Wciskam przycisk Revocery (ten drugi obok włącznika) i trzymając go włączam urządzenie.
4. Jak pojawią się dwie zapalone kropki to puszczam Recovery.
5. Mój domowy DHCP ustawiony jest tak, że dla MAC adresu Fibaro zawsze daje to samo IP, ale jak tego nie macie, to centralka mogła dostać inne IP i trzeba je sprawdzić w routerze.
6. Wchodzę na IP centralki i widać taki szaro czerwony interface Recovery.
7. Nie pamiętam dokładnie jakie są opcje na pierwszym ekranie, ale chyba jest opcja przywracania. Pierwsze istotne pytanie to czy usunąć wszystkie urządzenia z pamięci Z Wave (krok 1 z 4). Ja na to pytanie odpowiedziałem NIE
8. Reszta jest już z automatu, nie trzeba podejmować żadnych wyborów co najwyżej klikać Tak i dalej.
9. Centralka się zresetuje.
10. Loguję się przez www na centralkę. Login i hasło jest Admin.
Na tym etapie widziałem swoje urządzenia jako numerki - nie przejmowałem się tym.
11. To będzie jakaś bardzo stara wersja 1.x. Od razu w Konfiguracji dostępna jest aktualizacja do 1.4. Uruchamiam ją
12. Po zaktualizowaniu do 1.4 pojawiła się aktualizacja do 1.47 (z tego co pamiętam). Uruchamiam ją.
13. Po tej aktualizacji musiałem przeładować www bo się przywisiło i okazało się, że aktualizacja nadal trwa.
14. Jak się skończyła mogłem się zalogować (znowu admin/admin).
15. W konfiguracji nie było aktualizacji następnej - trzeba czekać, tam jest licznik ile centralka jest włączona i trzeba odczekać do 5-6 minuty (bo aktualizacja jest sprawdzana co 5 minut) i po przeładowaniu strony miałem już kolejną aktualizację do wersji 4.x (nie pamiętam chyba 4.02).
16. Uruchamiam ją - ona tak naprawdę instaluje wersję 3.6
17. System uruchomi się z wersją 3.6 (albo trzeba mu w tym pomóc wchodząc znowu przez www na stronę główną centralki (u mnie
Please login or register to see this link.
)18. Teraz odpala się aktualizacja Z-Wave w urządzeniach. Ja tego nie przerywałem. Trochę to trwało.
19. Jak się wykonała aktualizacja to Konfiguracja > Backup i wybrałem przywróć dla wersji oznaczonej 3.590->4.031.
20. Przywrócenie zakończyło się błędem 403 (bo mam inne jasło do admina).
21. Po załadowaniu strony głównej wszystko działa tak jak przed felerną aktualizacją.
Co straciłem:
2h życia
Customowe ikonki niektórych urządzeń
Zaufanie do Fibaro i wersji stabilnych
Na razie zauważyłem brak jednaj sceny nie wiem czy czegoś jeszcze brakuje ale więszość działa i FK z Satela też działają.
24 answers to this question
Recommended Posts