Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Przywracanie 3.6 po akualizacji 4.x - instrukcja

Question

Posted

To nie jest pytanie tytanie, tylko moje doświadczenia

Może komuś się przyda - bo ja szukałem i musiałem sklejać z paru wątków a nie byłem pewien czy robię dobrze, a udało mi się.

Byłem bardzo rozczarowany wersją 4 (poznikały mi urządzenia na iPhone, porobiło się parę duplikatów), jest jakiś error z integracji Satela - więc postanowiłem zaryzykować powrót do 3.x.

1. W moich backupach (Konfiguracja > Backup & Recovery) miałem jedną kopię, która wykonała się automatycznie przy aktualizacji na 4. Może być więcej kopii tam.

Nie da się ich aktywować bo wersjie 3.x nie działają, ważne żeby były.

2. Wyłączam centralkę (przycisk z tyłu). Czekam, aż się wyłączy (kropki z przodu gasną wszystkie)

3. Wciskam przycisk Revocery (ten drugi obok włącznika) i trzymając go włączam urządzenie.

4. Jak pojawią się dwie zapalone kropki to puszczam Recovery.

5. Mój domowy DHCP ustawiony jest tak, że dla MAC adresu Fibaro zawsze daje to samo IP, ale jak tego nie macie, to centralka mogła dostać inne IP i trzeba je sprawdzić w routerze.

6. Wchodzę na IP centralki i widać taki szaro czerwony interface Recovery.

7. Nie pamiętam dokładnie jakie są opcje na pierwszym ekranie, ale chyba jest opcja przywracania. Pierwsze istotne pytanie to czy usunąć wszystkie urządzenia z pamięci Z Wave (krok 1 z 4). Ja na to pytanie odpowiedziałem NIE

8. Reszta jest już z automatu, nie trzeba podejmować żadnych wyborów co najwyżej klikać Tak i dalej.

9. Centralka się zresetuje.

10. Loguję się przez www na centralkę. Login i hasło jest Admin.

Na tym etapie widziałem swoje urządzenia jako numerki - nie przejmowałem się tym.

11. To będzie jakaś bardzo stara wersja 1.x. Od razu w Konfiguracji dostępna jest aktualizacja do 1.4. Uruchamiam ją

12. Po zaktualizowaniu do 1.4 pojawiła się aktualizacja do 1.47 (z tego co pamiętam). Uruchamiam ją.

13. Po tej aktualizacji musiałem przeładować www bo się przywisiło i okazało się, że aktualizacja nadal trwa.

14. Jak się skończyła mogłem się zalogować (znowu admin/admin).

15. W konfiguracji nie było aktualizacji następnej - trzeba czekać, tam jest licznik ile centralka jest włączona i trzeba odczekać do 5-6 minuty (bo aktualizacja jest sprawdzana co 5 minut) i po przeładowaniu strony miałem już kolejną aktualizację do wersji 4.x (nie pamiętam chyba 4.02).

16. Uruchamiam ją - ona tak naprawdę instaluje wersję 3.6

17. System uruchomi się z wersją 3.6 (albo trzeba mu w tym pomóc wchodząc znowu przez www na stronę główną centralki (u mnie

Please login or register to see this link.

)

18. Teraz odpala się aktualizacja Z-Wave w urządzeniach. Ja tego nie przerywałem. Trochę to trwało.

19. Jak się wykonała aktualizacja to Konfiguracja > Backup i wybrałem przywróć dla wersji oznaczonej 3.590->4.031.

20. Przywrócenie zakończyło się błędem 403 (bo mam inne jasło do admina).

21. Po załadowaniu strony głównej wszystko działa tak jak przed felerną aktualizacją.

Co straciłem:

2h życia

Customowe ikonki niektórych urządzeń

Zaufanie do Fibaro i wersji stabilnych

Na razie zauważyłem brak jednaj sceny nie wiem czy czegoś jeszcze brakuje ale więszość działa i FK z Satela też działają.

Recommended Posts

• 0
Posted

Jacek Stark, niestety to jest funkcja wew chipa zwave i nie ma takowej możliwości a Sigma (producent chipów) raczej na pewno nie udostępni takowej opcji

• 0
Posted

A.Socha, jak zrozumiałem to właściwość chipa z-wave montowanego w HC2. Szkoda, że nie ma takiej możliwości. Nie może być to podyktowane racjonalnym powodem. Urządzenie tak naprawdę parowane jest tylko z jednym kontrolerem. To on decyduje o nadaniu ID w czasie parowania, sprawdzając możliwe wolne ID ( idzie na łatwiznę tj . max + 1 ). Dlaczego nie może to być wskazane przez użytkownika "wolne ID" ?.

Może warto zwrócić się do producenta z zapytaniem o możliwość modyfikacji programu ? W końcu Fibaro jest jednym z większych kontrahentów - odbiorców tego elementu.

• 0
Guest coyote01
Posted
A.Socha, a tak spytam z ciekawości, czy nie można zmienić oprogramowania tak aby przy powtórnym dodawaniu urządzenia centrala pytała nas o ID ( oczywiście wolne ) jakie chcemy nadać urządzeniu przy jego parowaniu ? Byłoby to wielkim plusem oprogramowania. Zaoszczędziłoby to wiele czasu użytkownikom ( modyfikacja wszystkich scen, urządzeń wirtualnych jest czasochłonna i tak naprawdę up...wa).

Moja propozycja funkcjonalności nadawania własnych identyfikatorów urządzeniom, dzięki czemu nie trzeba by było zmieniać scen, po usunięciu i ponownym dodaniu urządzenia:

Please login or register to see this link.

• 0
Guest Robertos80
Posted

Witam Forumowiczów.

Chciałem dodać coś do tego wątku i powiem, że u mnie problem z brakiem możliwości wejścia w tryb Recovery był ...uwaga... mikro styk. Pamiętam, że przed akcją wymiany centralek z serialem do 150 ten mikro styk (+) wystawał poza obrys obudowy tak samo jak przycisk Power a po wymianie na nowszą ten przycisk był już zapadnięty. Nie używałem go jednak do teraz. W HC2 wcześniejszej tryb Recovery działał bez problemu.

Reasumując problem tkwił w mikro styku !!! Szkoda tylko, że ja taki uszkodzony dostałem od centrali ...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> Teraz pewnie będę musiał centralkę odesłać...i coś pewnie zapłacić za moją nieuwagę

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> Dla potomnych dam znać jak się to skończyło

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Dziękuję wszystkim za porady.

P.S. Coś pięknego wrócić do wersji stabilnej 3.600. Wszystkie problemy znikły

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />))