Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

FIBARO Heat Controller - problem z temperaturą

Question

Posted

Witam serdecznie,

Aktualnie ogrzewaniem steruje przy pomocy 5 x FIBARO Heat Controller + HC2. Głowice są skalibrowane. Prawidłowo dokręcona. TRYB PRACY: harmonogram wyłączony, "NA STAŁE" . Do każdej z głowic przypięty jest czujnik temperatury. Problem jest następujący:

1 - Głowica jest ustawiona na 16 stopni
2 - Temperatura na czujniku, który oddalony jest od głowicy o 2,5m pokazuje tem. 21,00stopni
3 - po ustawieniu głowicy na temp. 23,00stopni, grzejnik włącza się i pracuje może max 15-30 min, osiąga temperaturę 21,5 i na tym koniec. Czy głowica nie powinna zamknąć zaworu po osiągnięciu 23 stopni ?

Czy może mi ktoś wyjaśnić następuje kwestie:

1. Dlaczego głowica podczas grzania wykonuje co jakiś czas pracę silnikiem - zamyka/otwiera zawór pomimo braku zmiany parametrów i braku osiągnięcia określonej temperatury ?

2. Niektóre głowice wykonują co jakiś czas pracę silnikiem nawet przy ustawieniu na 16stopni. Dlaczego ?

3. Jak powinien działać prawidłowo FIBARO Heat Controller? Łapie temperaturę z czujnika + temperaturę przy  głowicy i reguluje tymi parametrami zawór na głowicy - okręca lub zakręca przepływ. Czy się mylę ?

Problem występuje w każdym z pomieszczeń ,w którym zamontowane są FIBARO Heat Controller. Grzejniki/głowice nie są niczym zastawione (brak firanek)

• Answers 45
  • Created
  • Last Reply

Top Posters For This Question

Top Posters For This Question

Posted Images

Recommended Posts

• 0
Posted

Guys, why dont you speak english? The topic can be very usefull for others too.

• 0
Posted

Dziś dwa grzejniki zarządały ciepła. Każdy świeci na żółto(harmonogram ustawiony na 22 stopni), ale są zimne. Piec prawie zagotował wodę ale ta nie doszła do grzejnika. ręcznie przestawiłem grzejnik na 23 stopnie (pomarańczowy) i usłyszałem że silnik otwiera zawór. Grzejnik po chwili zrobił się ciepły. Czy to tak powinno być ? Czy piec ma się grzać a magiczny zaawansowany algorytm fibaro za jakiś czas się „zorientuje” że za mało odkręca zawór ? Ile razy można to kalibrować i czy da się jakoś wprowadzić korekty ? Mam nadzieję że jakiś kompetentny fachowiec od fibaro się wypowie bo na tym całym fibaro niby miało być oszczędnie a tu widzę że tylko kocioł będzie miał ciepło w zimowa a reszta domowników zamarznie albo ustawi 23 ;) Problem że my lubimy 21 ...

• 0
Posted
On 10/27/2023 at 9:16 AM, _GrayFox said:

Skupie się na dodawaniu głowic (4.9) gdzie schemat miałem następujący : reset - dodanie czujnika(pastylki) - kalibracja - dodanie do centrali. Tak jedna po drugiej aż dodałem wszystkie.

Stworzyłem nowy harmonogram gdzie w ustawieniach do każdej strefy wybrałem czujniki temperatur przypisane do głowic.

kolejnosć(reset, montaż na głowicy grzejnika, dodanie do centrali, kalibracja, dodanie pastylki) edycja strefy w zakładce KLIMAT, zaznaczenie właściwego czujnika temp i termostatu.
w Heat activator dodajemy właściwy termostat, switch który załącza grzanie pieca CO i tryb ustawiamy na :użyj progu 0.5C
i powinno działać, u mnie działa

• 0
Posted

Hej,

U mnie problem rozwiązało użycie QuickAppów od Paweł Guz - zastosowałem Better Heat Activator (

Please login or register to see this link.

), który odpala grzanie wtedy kiedy trzeba a nie losowo oraz genialnego Heat Controllers Corectora (

Please login or register to see this link.

), który umożliwia otwarcie głowic na 100% gdy potrzeba nadgonić temperaturę oraz pilnuje wyłączenia głowic gdy temperatura zostanie przesadzona - przed tym miałem sytuacje gdy temperatura była ponad stopień wyżej niż zadana z harmonogramu, a głowica dalej puszczała ciepło i żądała go od pieca 🙊

• 0
Posted

Czy kolego PabloFC masz jakiś kontakt do Pawła Guza.

Ja też mam QA otwierającego HC na fula, ale walczę z synchronizacją głowic z harmonogramem. Może on coś mi pomoże.