Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

[hc2] propozycje funkcjonalnosci, poprawki i uwagi

Recommended Posts

Posted

coś z tematu "zasięg zmiennych" plus widok co skąd i gdzie może użyte

Pewnie temat nie nowy, ale możliwość wykorzytania pomiarów zczytanych z urządzeń LAN typu pomiar zużycia energii elektr., wody, gazu i prezentacja ich jak pomiar energii Wall Pluga oraz możliwość ustawienia ich jako główny licznik lub podrzedny (aby nie dublowac pomiaru).

• 4 weeks later...
Posted

Witam!

A mnie ostatnio zabrakło możliwości wyłączenia kilku scen za jednym razem... Konkretnie mam na myśli sytuację, gdy wyjeżdżając na kilka dni chciałem zamknąć rolety i pozostawić takimi do powrotu. Jednak mam kilka scen z nimi związane i aby pozostały zamknięte, zmuszony byłem do ręcznego wyłączania każdej z nich. Ostatecznie rzecz jasna dałem spokój.

Gdyby jednak była możliwość dajmy na to pogrupowania scen i dezaktywacji danej grupy jednym przyciskiem...?

Jak sądzicie? Ma to sens?

Pozdrawiam

Vect0r.

Posted

Postulaty dotyczące backup'u

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_wink.png" alt=";)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

- objęciem backup'em ikon wgranych przez użytkownika (obecnie, po przywróceniu systemu poprzez tryb recovery, a następnie instalację ostatniej wersji oprogramowania i odtworzenie backup'u, zachodzi konieczność powtórnego wgrywania wszystkich wgranych wcześniej, niestandardowych ikon)

- umożliwienie odtworzenia backupu w trybie recovery, bez konieczności przechodzenia pełnej procedury "recovery" (przydatne w przypadku, gdy zachodzi konieczność powrotu do poprzedniej konfiguracji, a w normalnym trybie centralka przestała reagować - np. w wyniku błędnie działającej sceny)

[ Dodano: 2013-09-06, 22:13 ]

coś z tematu "zasięg zmiennych" plus widok co skąd i gdzie może użyte (...)

... i idąc krok dalej - to samo z urządzeniami: coraz częściej brakuje mi informacji, którymi urządzeniami steruje dana scena i w których scenach wykorzystywane jest dane urządzenie.

• 3 weeks later...
Posted

Myślę że dobrym pomysłem byłoby gdyby HC2 do nas przemówiło. Informowanie głosowe o różnych zdarzeniach. Widzę że centralka ma jakieś wyjścia więc wystarczyło by podpiąć do jakiegoś systemu audio i po sprawie. Mój stary system (a raczej kilka systemów współpracujących ze sobą - HALL2007 + sterowniki ARRAY) realizowały takie funkcje za pomocą syntezatora expresivo. Jest to naprawdę wygodne rozwiązanie?

Guest sztywniak
  • Topic Author
  • Posted

@flapjack : a nie lepiej żeby aplikacje do nas mówiły ?? po co budować osobną infrastrukturę do wszystkich pomieszczeń skoro kanał komunikacyjny po wi-fi do aplikacji już jest.

Mój postulat jest taki żeby aplikacje natywne umożliwiały czytanie komunikatów ze scen oraz z panelu alarmu (zalanie, pożar itd..), najlepiej w podziale na użytkowników bo wtedy będzie można personalizować komunikaty

Posted

@adv.usr.sztywniak Nie miał bym nic przeciwko. Twój pomysł wydaje się być bardziej uniwersalny, gdyż przy niewielkim nakładzie mógłbym także osiągnąć to co zamierzałem.

• 2 months later...
    Posted

Dodanie możliwość budowania powiązań w HC2 także między przełącznikami mono i bistabilnymi Satela. Obecnie można sterować Satelem, ale nie można budować powiązań - tj. są niewidoczne jako urządzenia typu "włącznik" mimo, że takimi są. Obecnie współpraca z Satelem działa dobrze. To szczególnie istotne dla panelu ogrzewania i urządzeń typu grzejnik, czy klima, które załącza Satel.

Posted

Dodanie możliwości kalibracji czujników temperatury.

• 1 month later...
    Guest CezaryF
  • Topic Author
  • Posted

Nowy panel o nazwie "POKAZ"

Chodzi o nowy sposób tworzenia scen umożliwiający przeciąganie bloczków poszczególnych urządzeń (np. Świateł") na oś czasu. co umożliwi szybkie i proste tworzenie złożonych scen rozległych w czasie. Panel da centrali nowe zastosowania, przy tworzeniu pokazów, spektakli, występów.

• 1 month later...
    Posted

Przydałyby się ładne wykresy temperatury analogicznie jak dla wykresów zużycia energii. Możliwość wyświetlania jednego, kilku pomieszczeń na jednym wykresie oraz zmianę ram czasowych. Oczywiście mowa o mechanizmie wbudowanym a nie rozwiązaniem na boku.

• 1 month later...
    Posted

Mi brakuje możliwości ustawienia "rodzaju czujki satel". Chciałbym aby po zintegrowaniu czujek satela móc ustawić, że ta jest czujką ruchu (wtedy w podglądzie pokoju) widziałbym ikonkę aktywną, ustawić że to jest kontrakton więc możliwości miałbym podobne jak do Door/Window sensor - albo chociaż rownież podgląd. To samo z czujkami zalania SATELa. Nie mam ochoty wymieniać wszystkich czujek w domu z satela na fibaro w szczególności że satel to dobry system alarmowy a fibaro chciałbym żeby było raczej ładniejszym interfejsem dla niego.

Mam nadzieję, że ktoś podzieli moje zdanie

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

• 2 weeks later...
    Posted

Brakuje mi części funkcjonalności panelu ogrzewania w interfejsie na androidzie. Na telefonie z androidem nie można konfigurować trybu wakacje oraz ustawiać "ręcznie" temperatury dla kilku pomieszczeń na raz. Kiedy wracam po dłuższej nieobecności do domu (włączony tryb wakacje) muszę ustawiać temperaturę dla każdego pomieszczenia osobno.

• 1 month later...
    Posted

przydałaby się w lua biblioteka do operacji bitowych

Posted

Możliwość wykorzystania wyjść satela w panelach ogrzewania , podlewania i wlgotności.

,nowy moduł 8 wyjść z możliwością montowania na szynie 35mm.

• 1 month later...
    Posted

Wyjścia satela się rzeczywiście przydadzą do sterowania innymi urządzeniami

Do tego w ogrzewaniu zrobienie możliwosci wyboru czy jedno pomieszczenie ma już załączać piec czy dopiero spadek temperatury np w 2 lub 3 pomieszczeniach.

• 2 weeks later...
    Posted

Witam,

czy jest możliwość zaimplementowania harmonogramu zadań, podobnego jak np. w Windows dla scen, które maja być uruchamiane o określonej godzinie bądź w określonym cyklu czasowy.

Bardzo uprościło by to zarządzanie scenami opartymi na czasie.

Pozdrawiam

Tomin

Posted

tomin,

W zakładce sceny, gdy dodajesz nową scenę pole "Timery" zawiera trigery oparte na czasie.

Posted

Witam

Mi brakuje

1)wsparcia dla AirPlay.

Zakladam mozliwosc uruchamiania na glosnikach o okreslonej godzinie lub np. po wejsciu do pomieszczenia stacji radiowej (radio internetowe) lub muzyki na wybranym głośniku.

2) Możliwość połaczenia kilku sterownikow RGBW w jedno urzadzenie

Posted

itdesign-wt, kopiowanie stanów rgbw można osiągnąć przy pomocy LUA np.

Please login or register to see this link.

Natomiast szersze wsparcie multimediów (także systemów audio) zapewni kolejna aktualizacja.