Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

[hc2] propozycje funkcjonalnosci, poprawki i uwagi

Recommended Posts

Posted

Witam,

Ostatnio rozgryzam GPS

Proponuje alternatywnie lokalizacje zrobić o bazę nadajników sieci komórkowej.

Jest fajna aplikacja na androida BTSearch Poland.

Może ktoś ma pomysł jak to wykorzystać.

Żona nie chce włączać GPS bo oszczędza baterię

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

W panelu rodzinnym mam tylko admina, co trzeba zrobić aby inni użytkownicy się pojawili? (telefony mam dodane)

Posted

Mi marzy się jeszcze funkcjonalność notatek głosowych i innych. Mam na ścianie przy wejściu iPada i często mijam się z pozostałymi domownikami. Chciałbym zostawić im wiadomość w Fibaro i dostać powiadomienie jak ją ktoś odsłucha

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Guest simryc
  • Topic Author
  • Posted

powtórzę się ale wydaje mi się to bardzo ważne: prawdziwy pomiar zużycia energii przez switche i dimery

Panowie rozbudujcie swoje kostki o tą funkcjonalność

• 1 month later...
    Posted

Potrzebna obsługa rejestratorów cctv z protokołem H.262. Tak byśmy mogli podglądać kamery wprost z apek fibaro, a nie z zewnętrznej aplikacji (np. DMSS)

• 2 weeks later...
    Posted

Sezon grzewczy zbliża się wielkimi krokami i skoro już w nowej wersji są pluginy, to BARDZO przydałaby się możliwość sterowania termostatem NEST.

Może w Polsce to jeszcze mało popularne rozwiązanie, ale w USA i w UK mnóstwo ludzi je ma i chętnie by powitało taką funkcjonalność. W tym roku wyszła wersja europejska, więc coraz więcej będzie tego także i w naszym kraju.

Jest do tego pełne API

Please login or register to see this link.

Na centralce VERA działa to bez problemu

Na fibaro co prawda można to uruchomić, ale tylko na zewnętrznych skryptach, a raczej nie każdy chce mieć do komputera do automatyki domowej ...drugi komputer włączony 24h

Także poprosimy plugin przed sezonem grzewczym - dziękujemy

• 3 weeks later...
    Posted

Potrzebny mechanizm robienia backupów poza centralkę HC2. Sposoby mogą być rożne np. na lokalny dysk za pomocą przeglądarki, na zasób sieciowy etc.

• 1 month later...
    Posted

A oto moje potrzeby:

1. Skoro mamy plug-iny to przydala by się możliwość wykorzystania ich w scenach blokowych np. gdy czujnik ruchu zostanie naruszony to włączy się tv i ustawi jakiś kanał.

2. Skoro o plug-inach to przydał by się plugin sterujący tunerami dreembox

tutaj pomoc - treści rozumiane przez tuner (podbne jak w plug-inie do nc+)

3. Wsparcie dla kontrolera IR+Czuj.Temp. Z-Wave AC Extender ZXT-120

4. Wsparcie dla czujnika ruchu wraz z czujnikiem światła Z-Wave SP814

5. Wsparcie dla czujnika czadu Z-Wave CO ZS6301

te trzy ostatnie urządzenia mogę wam wysłać do testów.

• 4 weeks later...
    Posted

1. Wybieranie we/wy w satelu do zbudowanie wlasnych stref w alarmie fibaro.

W satelu aby jedna czujka byla przypisana do roznych stref trzeba robic wyjscia sterowane wejsciem itp.

2. Budowanie wlasnych paneli (np. panel wentylacji)

3. Brak mozliwosci (w panelu zraszaczy) powiazanania z warunkami pogodowymi (jak pada - nie podlewaj), lub wejscia z czujnika opadow.

4. Brak (prostej) mozliwosci grupowania wlacznikow. np. tworzenie wlacznikow wirtualnych i podlaczenie do nich np. 2 innych wlacznikow. Aby jednym switchem uruchomic kilka rzeczy (bez robienia sceny).

5. Lokalizacja - brak funkcji: jezeli jest w obszarze. Bo to co innego niz gdy jest w poblizu.

• 4 weeks later...
    Posted

Ponawiam postulat dotyczący stworzenia narzędzia umożliwiającego szybką analizę powiązań (zarówno pośrednich jak i bezpośrednich) pomiędzy zmiennymi, scenami i urządzeniami. Np. chciałbym móc sprawdzić, w jakich scenach dana zmienna jest wykorzystywana, jakie sceny śledzą zmianę stanu danego urządzenia, jakie sceny wpływają na stan danego urządzenia itp., nie wspominając o bardziej skomplikowanych analizach (jak chociażby wyszukiwanie scen, które zostaną uruchomione jeśli zostaną spełnione określone warunki np. będzie włączone urządzenie "X" i jednocześnie zmienna "Y" przymnie wartość "Z")

Brak takiego narzędzia odczuwam właśnie teraz - użyłem jednego z rzadko wykorzystywanych przełączników i okazało się, że została uruchomiona jakaś scena - zaczęła opuszczać się jedna z rolet. Mam dużo scen, część z nich pisana w lua i nie potrafię teraz dojść, która z nich odpowiada za "zamieszanie"

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

• 4 weeks later...
    Posted

Chciałbym w przyszłości mieć możliwość sterowania urządzeniami bez konieczności podłączania centralki do Internetu za pomocą komend wysyłanych przez sms. Założyłem nawet w tym celu temat w którym opisane są korzyści płynące z takiego rozwiązania -->

Guest damian
  • Topic Author
  • Posted
    Chciałbym w przyszłości mieć możliwość sterowania urządzeniami bez konieczności podłączania centralki do Internetu za pomocą komend wysyłanych przez sms. Założyłem nawet w tym celu temat w którym opisane są korzyści płynące z takiego rozwiązania -->

Sterowanie za pomocą SMS już jest. Ale wymagane jest połączenie z internetem.

Posted

damian, w mojej propozycji chodzi o sterownie komendami sms bez potrzeby łączenia się z netem.

• 2 months later...
    Posted

Mi brakuje modułów które komunikowałyby się z HC2 przewodowo (większość systemów automatyki oferują moduły w dwóch wersjach przewodowej i bezprzewodowej). Wiele budynków ma okablowanie doprowadzone do rozdzielni i bezsensu jest wstawianie tam modułów bezprzewodowych które prawdopodobnie same się zakłócają. Poza tym wielkim udogodnieniem byłoby wprowadzenie obsługi protokołu modbus wiele urządzeń automatyki budynkowej go obsługuje.

Dobrym pomysłem byłoby wprowadzenie modułów rozszerzeń za pomocą których można by komunikować się z urządzeniami obsługującymi inne standardy np: KNX itp. UPSSS trochę się rozmarzyłem ale dwa pierwsze postulaty znacznie rozszerzyły by możliwości systemu.

• 7 months later...
    Posted

Z poziomu urządzenia wirtualnego możliwość wpisywania ciągu znaków, który byłyby zapisywany do panelu zmiennych.

Chcemy ustawić temp. - nie wybieramy odpowiedniej wartości z miliona przycisków, a wpisujemy cyfrę, która automatycznie zapisuje się jako zmienna pod nazwą zdefiniowaną z poziomu urządzenia wirtualnego. Tak samo godz. o której coś ma się załączyć. I wiele innych fajnych funkcjonalności. 

Posted

I w sumie najważniejsza rzecz - wyłączenie urządzenia z routingu!! Czasami niektóre urządzenia są wyłączane z prądu np. RGBW Contr. i siada cała sieć.... xComfort ma to już od wiele lat - ba, możemy nawet sprawdzić jak wygląda routing do analizy jakości sygnału i które urządzenia "zapychają się" 

Posted

Bzy podstawowych skryptów dla laików takich jak ja krok po kroku co trzeba zrobić żeby wszystko działało 

Posted

A ja bym chciał, żeby w powiadomieniach email można było wpisać własny serwer smtp. Bo teraz, to wiadomości przychodzą nawet po 12 godzinach, a czasami wcale.

Posted

A ja bym chciał móc głosować przez fibaro.

Posted

Chciałem wykorzystać w scenie bloczkowej pozycję ustawienia rolety jako warunek uruchomienia sceny. Można ustawić pozycję ustawienia ale tylko z warunkiem ==, nie ma możliwości mniejsze od, większe od. Teoretycznie taka możliwość istnieje dla zużycia energii i poboru mocy - nie sprawdzałem, można jednak wpisać wartość.

W przypadku rolety okienko do wpisywania wartości znika. 

• 4 weeks later...
    Guest damian
  • Topic Author
  • Posted

Czy jest możliwe wprowadzenie dynamicznej szerokości panelu z urządzeniami? W tej chwili wyświetlane są cztery urządzenia co wraz z lewym menu daje szerokość około 940px. Przy współczesnych monitorach (szerokość dochodząca do 2000px, bądź nawet je przekraczająca) wygląda to trochę archaicznie, wręcz kuriozalnie.

Dodatkową zaletą rozmieszczenia urządzeń w sposób dynamiczny było by skrócenie strony (i zmniejszenie koniecznego scrollowania) w przypadku systemów z wieloma urządzeniami.

Obecnie mam jakieś 130 urządzeń rozmieszczonych w ponad 20 pokojach w 7 sekcjach, co daje mi osiem stron przewijania... A mogło by się ładnie zmieścić na dwóch powiedzmy...