Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Aktualizacja 1.045

Question

Posted

Witam

Ktoś chyba sobie robi jakieś jaja. Po aktualizacji z 1.044 do 1.045 całkowicie padła komunikacja HC2 z urządzeniami. Nawet powrót do 1.044 nic nie zmienił. Aktualnie wszystko leży. Brak reakcji jakiegokolwiek urządzenia. Zajeb...............

• Answers 89
  • Created
  • Last Reply

Top Posters For This Question

Top Posters For This Question

Posted Images

Recommended Posts

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Obawiam się że ludzie pracujący w Fibaro sami już nie panują nad tym co stworzyli. Podczas rozmowy telefoniczne z osobą ze wsparcie technicznego po zadaniu kilku pytań odnośnie pracy termostatów za każdym razem słyszałem odpowiedź, że u nich wszystko działa. Zapytałem w jaki sposób to robią bo chciałem się upewnić że robię coś źle wtedy okazało się,że dla nich poprawne działanie ogranicza się do otrzymania komunikatu w HC2 o poprawnej transmisji, natomiast co się dzieje z termostatem to już nie jest ich problem tylko firmy Danfoss. Czyli typowa spychologia. Poza tym osoba ta tłumaczyła się, że pracuje od niedawna i nie potrafi odpowiedzieć na wszystkie pytania.

Takie zachowanie było do zaakceptowania rok temu po wypuszczeniu HC2 na rynek. Niestety czas ten można uznać za stracony ponieważ wszystko ledwo trzyma się kupy i nie widać na dzisiaj światełka w tunelu.Jednym uaktualnieniem (1.045) rozwalają w miarę stabilne działanie HC2. Moim zdaniem takie działania Fibaro to strzał w kolano, ponieważ robią w koło wiele hałasu nad swoim produktem ( Gala Męska Rzecz,CES 2013), który ma problemy z normalną pracą, a już w ogóle nie wyobrażam sobie działania wszystkich funkcji opisywanych (dawno temu i do dzisiaj nie zrealizowanych ) w różnych reklamówkach. Na dzień dzisiejszy jest to produkt w fazie wczesna Beta i nie odważę się go sprzedać żadnemu klientowi ( wolę mieć święty spokój)

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Odnośnie Danfossów o których działaniu wie wszystko kolega sztywniak. Jeżeli są z nimi od początku problemy to po jaki ........ Fibaro wprowadziło je do sprzedaży, zaimplementowało ich obsługę w HC2 i przez tyle czasu oficjalnie się na ten temat nie wypowiedział.

• 0
    Posted

Jest 9:00 i na razie działa o niebo lepiej niż na 1.045 ale jak to mówią "nie chwal dnia przed zachodem słońca"

Jedynie nie rozpoznał mi Everspringa przy downgrade. Pokazuje również 2 urządzenia jako nieskonfigurowane, które dodałem już na 1.045.

• 0
    Guest sztywniak
    Posted
    Odnośnie Danfossów o których działaniu wie wszystko kolega sztywniak. Jeżeli są z nimi od początku problemy to po jaki ........ Fibaro wprowadziło je do sprzedaży, zaimplementowało ich obsługę w HC2 i przez tyle czasu oficjalnie się na ten temat nie wypowiedział.

źle mnie zrozumiałeś

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

jeżeli urządzenie staje się martwe to jest to problem HC2 ale pozostałe sprawy to specyfika Danfoss-a.

Długi czas oczekiwania na komunikację to "wina" głowicy. Piszę "wina" bo od początku wiadomo było jaka jest specyfika tego urządzenia. Skoro ja się o tym dowiedziałem to chyba nikt tego nie ukrywał.

Na tym forum i forum very były takie informacje.

Dla mnie specyfika tej głowicy była nie do zaakceptowania i dlatego zryłem podłogi i pociągnąłem niezależne obwody do każdego grzejnika.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Niestety w Fibaro nikt nie potrafił powiedzieć "stanowcze nie" Danfossom i teraz spijają piankę z nawarzonego przez siebie piwa. Pamiętam jak dziś kiedy mieli wprowadzić HC2 do sprzedaży oświadczenie ludzi z Fibaro, że wraz z HC2 skończą się problemy ze sterowaniem Danfossami. Niestety po roku dalej bez zmian.

• 0
    Posted

Sztywniak ma całkowitą rację co do Danfoss-ów, mają długi czas reakcji i z tym trzeba się pogodzić lub wysterować ogrzewanie w inny sposób.

Chyba wszyscy się zgodzą że obecne softy HC2 są delikatnie mówiąc nieprzewidywalne.

Urządzenia gubią komunikację z centralką, w wersjach beta jest to przyjęcia, ale w oficjalnych takie rzeczy nie mogą mieć miejsca.

Centralka raz działa, innym razem laguje lub całkowity brak komunikacji z pojedynczymi urządzeniami.

• 0
    Posted

A ja mam takie pytanie:

Czy posiadając w HC2 wersję softu 1.042 może wykonać update do 1.043 a nie od razu do 1.045?

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Ja nie mówię, że sztywniak nie ma racji. Całkowicie się z nim zgadzam. Chodzi mi o podejście Fibaro do tematu Danfossów.

• 0
    Posted

Według specyfikacji Danfoss-y działają poprawnie, brak komunikacji z centralką (również brak routingu) powoduje problemy, do tego dochodzi długi czas reakcji termostatów.

Moim zdaniem oprogramowanie centralki powoduje problemy, HC2 gubi komunikację praktycznie z każdym urządzeniem nawet Fibaro-wskim, po czym znów działa poprawnie i tak w kółko.

Mam 19 rolet i właściwie dziennie któraś z rolet się nie otworzy lub nie zamknie przez scenę, po czym normalnie można ją sterować, to samo dotyczy, przekaźników i ściemniaczy.

• 0
    Posted

Szanowni Państwo,

Dziękujemy za wszystkie zgłoszenia i uwagi w kwestii aktualizacji oprogramowania.

Już tłumaczę co stało się z Danfossami.

W oprogramowaniu 1.045 optymalizowaliśmy sposób odpytywania urządzeń w sieci Z-WAVE. Został nieznacznie zmodyfikowany silnik aby centrala sprawniej działała w sieciach z martwymi urządzeniami. Okazało się, że w takiej sytuacji zaognił się problem, który Danfoss ma swoim oprogramowaniu.

Jak wiadomo każda ramka w sieci Z-WAVE jest odpowiednio potwierdzana, aby nie było błędów podczas komunikacji. Niestety stwierdzono, że Danfoss nie potwierdza ostatniej ramki, która ma za zadanie "go uśpić" po przesłaniu do niego konfiguracji (np. po zmianie temperatury"). Efekt jest taki, że w określonych sytuacjach centrala będzie cały czas próbowała komunikować się z Danfossem ponieważ nie otrzymała potwierdzenia, natomiast samo urządzenie będzie już w trybie standby. Efekt jest taki, że generuje się znaczny ruch w sieci Z-WAVE co może prowadzić do opóźnień i tymczasowych problemów z komunikacją.

W najbliższych dniach (być może już jutro) wydamy aktualizację 1.046, która będzie zawierała wyjątki do komunikacji z tą głowicą termostatyczną. Chcę też uspokoić użytkowników - problem będzie występował głównie w sieciach, które zawierają dodane głowice termostatyczne.

• 0
    Posted

Dziękujemy Panie Krystianie za wyczerpującą informację,aczkolwiek danfoss nie jest do końca jedynym winowajcą opóźnień w działaniu sieci. W moim systemie nie ma ani jednej sztuki Danfossa,a mimo to podczas sterowania HC2 z poziomu komputera występują ogromne lagi... 1-2 minutowe opóźnienie w zapaleniu światła itp. O dziwo podczas sterowania iPhonem wszystko działa błyskawicznie.Potrafi ktoś mi to wyjaśnić?

I na koniec zapytam raz jeszcze,czy istnieje możliwość aktualizacji z 1.042 do 1.043?

• 0
    Guest sztywniak
    Posted

@wasil : jaka przeglądarka ?? pod wszystkimi się to dzieje ??

• 0
    Posted
    @wasil : jaka przeglądarka ?? pod wszystkimi się to dzieje ??

Dzięki za zainteresowanie.Safari...szczerze powiedziawszy na innych przeglądarkach w ogóle nie testowałem.Co dziwne,po restarcie centralki wszystko działa okay przez 5 minut,a później jest poważne spowolnienie.

Po powrocie do domu zarejestrowałem się przez dom.fibaro i tam wszystko było w porządku.Nie wiem na jak długo,ale "bawiłem się" przez 5 minut i wszystko działało sprawnie.

Sytuacja ta ma miejsce na sofcie 1.042 aczkolwiek centralka była już updatowana do 1.045 a później wróciłem do 1.042 (z backupu) ponieważ podczas aktualizacji do 1.045 HC2 gubi mi kilka urządzeń-kompletnie nie wiem dlaczego...

• 0
    Posted

Obiecałem info nt powrotu do 1.044

Jeżeli chodzi o Danfossy to generalnie zaczęły radzić sobie całkiem dobrze. Problem w komunikacji pojawia się tylko w 2 przypadkach najbardziej oddalonych od HC. Wygląda na to, że Danfossy nie wykorzystują w pełni sieci z-wave i muszą mieć bliski kontakt z HC bo przeniesienie centralki zmniejszyło ten problem. Nie zgadzam się z twierdzeniem, że generalnie Danfossy maja długie czasy reakcji - po uporządkowaniu systemu na 1.044 reagują na zmiany z panelu ogrzewania po max 5-10 minutach czyli zgodnie z czasami reakcji urządzeń bateryjnych.

Miałem natomiast pewien problem z innymi urządzeniami, które dodałem na 1.045. Nie miałem ich na backupie i potem niektóre były widziane jako nieskonfigurowane a inne z błędnymi ustawieniami więc w sieci robił się mętlik i czas od czasu coś nawalało łacznie z tym, że funkcja usuwania w HC wpadła w pętlę bez wyjścia … Musiałem je wszystkie "usunąć", zresetowac do żelaza i "dodać" to HC na nowo.

Muszę pochwalić pana Krystiana z Fibaro bo wczoraj pomógł mi w sytuacji tragicznej mimo bardzo późnej pory, gdy centrala świeciła jak choinka i na nic nie reagowała a ja gotów byłem wyrzucić wszystko do śmieci. Przy jego pomocy wróciłem do w miarę stabilnej 1.044. Co prawda na "testowanie" 1.046 zapisze się jak Fibaro pokryje mi koszty ewentualnie zmarnowanego czasu.

Niestety póki co przypomina mi to lata 80 i 90te gdy walczyłem z kolegami z ustawieniami pierwszych sieci LAN. Oby Fibaro wyciągnęło lekcje z tamtych czasów bo inaczej wkrótce podąży śladem kiedyś wielkich a teraz upadłych firm IT.

Nie życzę im tego bo zbyt wiele zainwestowałem - prawie 100 urządzeń itd ale póki co Fibaro musi chyba zmienic motto na:

"FIBARO - DOM PEŁEN EMOCJI"

/emoticons/default_icon_evil.gif" alt=":evil:" />

• 0
    Posted

wasil,

Jeżeli wszedłeś raz na 1.045 to proponuję ażebyś wrócił do starszej wersji przez tryb recovery z pełnym wyczyszczeniem pamięci z-wave. W przeciwnym razie obawiam się, że w HC pozostają śmieci zostawione przez 1.045 i system dalej się wiesza.

W moim przypadku to pomogło i obecnie system działa szybko i bez zawieszeń (kilka godzin

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" /> na Safari zresztą.

PS

Czy ktoś wie jak usunąć na amen urządzenie, które pojawia się ciągle jako nieskonfigurowane. Sprawdziłem sceny i asocjacje szukając czy gdzieś nie wołam tego NodeID 22 lub urządzenia 306 ale nie mogę znaleźć. W XMLu pokazuje tylko ID urządzeń a nie Node ID więc niewiele to pomaga.

Please login or register to see this attachment.

• 0
    Guest sztywniak
    Posted

@richo: jest to dokładnieopisane w poradniku instalatora jak działa routing w sieci z-wave (rozdział 1 i 2) i opis specyfiki Danfoss-a (strona 48)

Najważniejsze :

- przy każdej zmianie w węzłach sieć się przebudowuje (dodanie, usunięcie, utrata zasięgu ...)

- Danfoss może mieć tylko jedną "hopkę"

wydaje mi się że to jest główny powód problemów.

HC2 domyślnie szuka zawsze możliwości połączenia bezpośredniego lub z jak najmniejszą ilością pośredników.

Głowice oddalone od centrali mogą czasami routować przez więcej węzłów i robi się zonk.

Przydałyby się w HC2 logi niższego poziomu dotyczące sieci mesh.

• 0
    Posted

sztywniak,

W instrukcje i poradniki Fibaro przestałem już w 100% wierzyć bo kilka razy na tym się przejechałem. Akurat z powyższych spraw zdaję sobie sprawę tylko pytanie jak stwierdzić, że do określonego Danfossa, HC ma juz więcej niż 1 "hopkę" ?

Zgadzam się, że do poprawnego skonfigurowania bardziej złożonej instalacji potrzeba jeszcze informacji nt sieci mesh. Ponadto BARDZO potrzebny jest lepszy log zdarzeń albo jego export do pliku ! Mocno pomogłoby to przy diagnozowaniu problemów. Niestety mało jest instalatorów informatyków, którzy sami mogliby się włamywać do baz Fibaro i tam grzebać ...

• 0
    Guest sztywniak
    Posted

ale nie trzeba się nigdzie włamywać

wystarczy drugi kontroler na usb i oprogramowanie do badania sieci mesh ale może Fibaro się wypowie czy nie ma czasem możliwości udostępnienia takich informacji nawet w surowo serwisowej formie

• 0
    Posted

sztywniak,

Chodziło mi o "włamywanie" się do bazy zdarzeń Fibaro bo chyba tylko tam sa wszystkie informacje z nazwami nadanymi przez HC. Popraw mnie jeśli się mylę.

Wchodzac w Fibaro zakładałem, ze zajme sie rowniez sprzedaza tych urzadzen a nie traktował to jako hobby. Z informacji z Fibaro wygladalo na to, ze z instalacjami poradzi sobie zwykly elektryk lub przeszkolona osoba. Po przetestowaniu systemu na wlasnym domu nie jestem do tego w 100% przekonany. Trudno bedzie zarobic na sprzedazy jesli trzeba bedzie spedzac tyle czasu na konfigurowaniu systemu i usuwaniu problemow.

Z tego punktu widzenia zalezy mi tez bardzo na dobrej wspolpracy z Danfossami. Nie wyobrazam sobie przekonywania wszystkich Klientow do rycia podlog celem podłaczenia zaworów.

Faktem jest, ze z Fibaro mam dopiero troche ponad 2 m-ce doswiadczen ale za to bardzo intensywnych.

Liczę ciagle na to, ze Fibaro podciagnie jakość oprogramowania bo urzadzenia wg mnie ma bardzo dobre. W tym kontekście cieszy mnie rzeczowa odpowiedz Pana Krystiana - prosze tylko o porzadne dotestowanie wersji przed wypuszczeniem w świat.

PS

Rano wszystkie Danfossy zareagowały poprawnie

/emoticons/default_icon_smile.gif" alt=":-)" />

• 0
    Posted
    ale nie trzeba się nigdzie włamywać

wystarczy drugi kontroler na usb i oprogramowanie do badania sieci mesh ale może Fibaro się wypowie czy nie ma czasem możliwości udostępnienia takich informacji nawet w surowo serwisowej formie

Bardzo jestem zainteresowany taką opcją, a sądzę, że prawie wszyscy użytkownicy -

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />, gdyby tylko tak panowie z Fibaro zechcieli...

myślę że bardzo by to pomogło zrozumieć i pewnie szybko rozwiązać znaczną część problemów i błędów we współdziałaniu urządzeń z HC2, a dział techniczny by odciążyło -

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" /> od potrzeby rozwiązywania części problemów które wtedy będą w stanie rozwiązać sami użytkownicy.

Jeżeli chodzi o kontroler na USB, czy ktoś ma takie doświadczenia? jak by to miało działać?, czy wpiąć go jako drugi równolegle działający kontroler? czy wyłączyć HC2, a nowy kontroler sieć MESH zobaczy w konfiguracji jak dla HC2 (nie przebuduje jej?)

znalazłem w sieci taki program; ControlThink 2.0 Proffesional - i opis do niego; Profesjonalna wersja oprogramowania ControlThink oferująca dodatkowo możliwość diagnostyki, optymalizacji, przywracania i naprawy sieci Z-Wave. Jeśli chcesz w pełni wykorzystywać możliwości oprogramowania lub jesteś instalatorem to potrzebujesz właśnie tej wersji oprogramowania. Czy to jest rozwiązanie które pokaże ew. problemy w sieci MESH, czy ktoś to używa? a może inne pomysły jak zobaczyć sieć węzłów MESH, proszę o opinie, pozdrawiam.