Jump to content

Welcome to Smart Home Forum by FIBARO

Dear Guest,

as you can notice parts of Smart Home Forum by FIBARO is not available for you. You have to register in order to view all content and post in our community. Don't worry! Registration is a simple free process that requires minimal information for you to sign up. Become a part of of Smart Home Forum by FIBARO by creating an account.

As a member you can:

•     Start new topics and reply to others
  •     Follow topics and users to get email updates
  •     Get your own profile page and make new friends
  •     Send personal messages
  •     ... and learn a lot about our system!

Regards,

Smart Home Forum by FIBARO Team

• 0

Aktualizacja 1.045

Question

Posted

Witam

Ktoś chyba sobie robi jakieś jaja. Po aktualizacji z 1.044 do 1.045 całkowicie padła komunikacja HC2 z urządzeniami. Nawet powrót do 1.044 nic nie zmienił. Aktualnie wszystko leży. Brak reakcji jakiegokolwiek urządzenia. Zajeb...............

• Answers 89
  • Created
  • Last Reply

Top Posters For This Question

Top Posters For This Question

Posted Images

Recommended Posts

• 0
Posted

Lmx_krk,

Dzięki za trop z ControlTHink. Poczytałem na razie instrukcję ThinEssential i wygląda na to, że ThinkStick może podłączyć się do istniejącej sieci jako "secondary controller" tzn powinien zobaczyć wszystkie urządzenia ale bez możliwości ich dodawania i odejmowania bo za to odpowiada "primary controler" czyli HC. Ciekawą opcją jest też tryb "recover another network" czyli teoretycznie odtworzenie sieci nawet po upadku HC pod warunkiem, że pamiętamy jej Home ID.

Zatem również zadaję pytanie czy ktoś tego uzywał w połączeniu z HC i czy HC poprawnie dodawało ThinkStick jako "secondary controler"?

• 0
Guest coyote01
Posted
Niestety stwierdzono, że Danfoss nie potwierdza ostatniej ramki, która ma za zadanie "go uśpić" po przesłaniu do niego konfiguracji (np. po zmianie temperatury"). Efekt jest taki, że w określonych sytuacjach centrala będzie cały czas próbowała komunikować się z Danfossem ponieważ nie otrzymała potwierdzenia, natomiast samo urządzenie będzie już w trybie standby.

Które dokładnie Danfossy i w której wersji firmware powodują te problemy?

Danfoss przewidział w ogóle możliwość aktualizacji firmware?

• 0
Guest sztywniak
Posted

DIGITALSTUDIO: jesteś najmniej wymagającą osobą jaką znam

wystarczy Ci że jest Ci ciepło

Życzę wszystkim instalatorom Fibaro takiego klienta.

a tak serio to my wszyscy mamy ciepło ale my chcemy trochę więcej tj

chcemy mieć ciepło i płacić za to jak najmniej

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_icon_wink.gif" alt=";-)" />

ten Danfoss radiowy jest fajny bo jest bezprzewodowy i nie trzeba tam nic ciągnąć żeby działało ale ma też wady

- termostat jest niewiarygodny bo kto mierzy temperaturę przy grzejniku

- implementacja protokołu z-wave jest słaba

Domyślam się że gdyby poświęcić trochę czasu na prawidłowe podłączenie głowic to będą chodziły OK ale trzeba zawsze pamiętać o ograniczeniach.

Też mam jeden termostat włożony do czujnika ruchu i mnie strasznie wkurza bo elektronika go podgrzewa. Na 100 % go wyciągnę na zewnątrz bo chcę mieć wiarygodne informacje.

Jeśli grzejnik jest pod oknem to jestem w stanie zaakceptować pomiar temperatury z Danfoss-a ale jeśli w innym miejscu to już bym mu nie wierzył i założył pimpusia z Dallas-em

• 0
Posted
z tym co piszecie koledzy ja naprawde nie mam zadnego problemu z DANFOSAMI juz rozgryzlem je i ich anomalie temperaturowa dodajcie sobie ok 2 stopnie do temp zadanej i zobaczycie ze bedzie wszystko ok. U mnie przynajmniej to pomoglo juz mam cieplo w domu i tyle co powinno byc . Temp zmienia sie dokladnie o tej poze co powinna we wszystkich 4 glowicach

niestety u mnie to nie zdaje rezultatu - bo mam rozne zrodla ogrzewania w pomieszczeniu - niektore sterowane przez danfoss, inne przez on/offa

/emoticons/default_sad.png" alt=":(" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

• 0
Posted

hajski,

Ja również mam w jednym dużym pomieszczeniu 2 grzejniki z elektrozaworami sterowanymi on/off (zabudowane więc Danfoss by zgłupiał) oraz jeden z Danfossem pod oknem. Póki co nie mam do tego układu zastrzeżeń. Ustawiłem tylko na Danossie parametr Pb=3 tzn że grzejnik jest za mały do pomieszczenia. Wszystko sterowane z panelu grzewczego jako jedna strefa.

• 0
Guest g6pl
Posted

TERAZ TO PRZEGIĘCIE!!!

Klient zaktualizował sobie centralke do V1.045...Ma dom jeszcze w fazie budowy, w którym pomocowaną są narazie danfosy na grzejnikach, HC2 i czujniki TEMP/WILG.

Po aktualizacji, nie odwiedzał budowy, tylko zdalnie przeglądał HC2, czy wszystko ok...

Po trzech dniach zaniepokoiło go to, że TEMP wewnętrzna w domu się nie zmienia...

Przyszedł do domu, a w domu -2,5 stopnia w pomieszczeniach, w trzech grzejnikach woda zamarznięta!!!!!!, a że ma ustawioną scenę że piec ma mu się włączać kiedy TEMP wewnętrzna jest mniejsza niż 16 to piec niestety się nie włączał, bo centrala HC2 nie odświerzała TEMP z czujnika........i jak tu ma być dobrze.

TO NIE JEST WERSJA BETA!!!

---------------------------------

Przywróciłem mu zdalnie wersię 1.044 i niestety dalej HC2 nie odświerza informacji z czujnika TEMP......szkoda gadać...

W moim HC2 ta sama sytuacja.....po powrocie z 1.045 do 1.044....ręce opadają!!

• 0
Posted

g6pl,

Ma dom jeszcze w fazie budowy, w którym pomocowaną są narazie danfosy na grzejnikach, HC2 i czujniki TEMP/WILG.

Czym jest załączany wspomniany piec?

• 0
Guest g6pl
Posted
g6pl,
Ma dom jeszcze w fazie budowy, w którym pomocowaną są narazie danfosy na grzejnikach, HC2 i czujniki TEMP/WILG.

Czym jest załączany wspomniany piec?

2x1,5kW

Wspomne że na poprzedniej wersji było all ok... a po powrocie do niej spowrotem ten sam problem

• 0
Guest g6pl
Posted

Realne,realne....dom nie ocieplony, z najtańszych materiałów, mrozy -14

• 0
Posted

Moim zdaniem FIBARO powinno NATYCHMIAST wycofać 1.045 i po przeproszeniu Klientów wydać poprawioną wersję 1.046.

To co napisał g6pl powyżej oznacza, że za jakiś czas Klienci mogą zacząć pozywać Fibaro za straty jakie z tego tytułu poniosą...

APropo powrotu do 1.044 nie wystarczy tylko odtworzenie Backupu. Trzeba również niestety na nowo dodać Everspringi żeby dobrze działały a również niektóre Danfossy jeśli były jakieś zmiany w sieci i nie reagują odpowiednio. U mnie już jest spokój po powrocie do 1.044 ale zabawy miałem sporo

• 0
Posted
TERAZ TO PRZEGIĘCIE!!!

HC2 i czujniki TEMP/WILG.

po powrocie z 1.045 do 1.044....ręce opadają!!

Sprawdź poziom baterii w czujniku temperatury i wilgotności, raczej trzeba zacząć od tej czynności.

• 0
Guest g6pl
Posted
TERAZ TO PRZEGIĘCIE!!!

HC2 i czujniki TEMP/WILG.

po powrocie z 1.045 do 1.044....ręce opadają!!

Sprawdź poziom baterii w czujniku temperatury i wilgotności, raczej trzeba zacząć od tej czynności.

Widze ze kolega nie w temacie...

Baterie ok...

Po prostu nie powinna mieć miejsca taka sytuacja!!

Przecież to jest komunikacji dwustronna!

Satel w swoich czujnikach bezprzewodowych dał opcje odpytywania każdegu czujnika co określony czas. Jeśli czujnik nie odpowiedział np 4 razy pod rząd(możliwość zmiany ilości) to wtedy słał odpowiedni komunikat do centralki, na panel LCD,LED lub SMS lub jak się chciało...

A tutaj po prostu jest to nie rozwiązane prawidłowo!

• 0
Posted

Każde instalowanie aktualizacji wymaga przemyślenia, tym bardziej zdalnie a jeszcze bardziej że w lokalu bez nadzoru. Skoro 1.44 działa i spełniała swoje funkcje a w lokal nie zamieszkany, nie ma potrzeby uruchamiania innych funkcji to po chorobe na siłę uszczęśliwiać klienta instalując mu zdalnie aktualizacje?

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Raczej nie w tym stuleciu. Biorąc pod uwagę obietnice Fibaro

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

Soft 1.046 miał się pojawić w zeszłą środę i do dzisiaj cisza

• 0
  • Inquirer
  • Posted

No co ty. Oni o tym jeszcze nie wiedzą. Dopiero od nas się dowiedzą. Jak tak dalej będzie to komenda "Lili wracam do domu" może być niebezpieczna. Bo wrócimy do domu, a tam domu nie ma

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://forum.fibaro.com/uploads/emoticons/[email protected] 2x" width="20" height="20" />

/emoticons/default_laugh.png" alt=":lol:" />

• 0
    Posted

bo pracują na 1.46

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Pracują ??????? Chyba tylko dział marketingu pracuje bo wszędzie się wpychają z reklamą tego "badziewia" Dzisiaj w dzień dobry TVN Urbański prezentował HC2 i opowiadał jakie to cudo i co potrafi. Ciekawe co by powiedział po miesiącu użytkowania i

A fibaro się nie wypowiada bo wiedzą, że dali po raz kolejny dupy. Pewnie rozwiążą problem z Danfossami jak się sezon grzewczy skończy.

• 0
    Posted

Panowie,

Uprzejmie prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi w wątkach - nie będziemy wprowadzać cenzury, ale chcemy aby obowiązywała tutaj kultura wypowiedzi. Proszę również nie przelewać tymczasowych problemów z urządzeniami Danfoss na cały system.

Aktualizacja 1.046 znajduje się cały czas w fazie testów.

• 0
  • Inquirer
  • Posted

Może się trochę zagalopowałem, ale człowiek traci cierpliwość słuchając waszych obietnic. Czy doczekamy się czasów kiedy będzie można ze spokojem robić upgrade softu bez obawy, że coś się nie rozsypie i nie będziemy tracić cennych godzin na przywrócenie całości do życia ???

• 0
  • Inquirer
  • Posted

A tak przy okazji pytanie do Fibaro. Czy potraficie podać ostateczną datę pojawienia się 1.046 ?